Meniji za izlete po regijah Slovenije
         
  
  Reka Rača iz vasi Krašce za gps sled ali galerijo pritisni na zgornje ikone
Reka Rača

Reka Rača teče preko moravškega osamelega krasa blizu glavne ceste, ki nas vodi po Moravški dolini. Je povsem blizu popotnikov, ki brzijo po cesti, a vseeno neopažena in skrita v tesni grapi. Na poti po dolini bomo pogledovali proti visokim hribom, ki obrobljajo južni del doline, manjšim vasicam, zaplatam gozda, a rečice ne bomo opazili. Moravška dolina je polna skrivnosti. Naši predniki so jih zapisali v številnih cerkvicah, kapelicah in znamenjih povsod po dolini. Legenda pravi, da severna pobočja Ciclja skrivajo Tuštanjski zaklad, a Limbarska gora, osrednji vrh doline skriva največjo. Ljudsko izročilo govori, da gora stoji na treh kamnih, v njenih globinah pa se skriva jezero. Kdo bi vedel, morda ravno to jezero napaja rečico Račo. Tako kot vse reke na kraških tleh ima tudi Rača svoj podzemni tok, ki izvira in teče neznano kje. In, ko se končno opogumi in priteče na plano, kot sanje pred jutranjim svitom, prinese s sabo skrivnosti Moravše doline, ki sežejo daleč preko njenih meja k pogumnim dolenjskim vitezom. Reka je bila v preteklosti pomemben del življenja vasi nad njenimi bregovi. Na reki so mleli žito, prali, bila je vir vode in v preteklosti, ko je bila še bolj čista verjetno tudi vir hrane. Nekoč so v njej živeli potočni raki po katerih je dobila ime. Pot nas vodi mimo ostankov Majcetovega mlina. Nahaja se v očarljivo lepem delu doline, kjer so tudi nekaj metrov visoke previsne stene, manjša jama, tolpar ter star lepo ohranjen deloma zidan kmečki skedenj. Nad jamo je visoko znamenje. Pot nas nato vodi preko zaplat gozda in razglednih travnikov do naslednjega Mohorjevega mlina. Ob njem si lahko ogledamo betonsko perišče, ki je nadomestilo kamnito, jez ter vodno kolo. Od tu se povzpnemo do cerkvice Svetega Antona. Nahaja se na severnem strmem robu grape rečice Rače. Izvrsten sakralen objek, ki s svojo svetlo podobo kipi proti nebu je pravo nasprotje tesne in senčne doline po kateri se vije Rača. Cerkvica nam govori, da so skrivnosti kot zakopan zaklad. Svojo pravo vrednost pokažejo šele, ko jih izkopljemo in razkrijemo, da zasijejo v zlatem sijaju. Pa vendar, življenje ni samoumevno in blagoslov sam po sebi, kot mislimo danes v dobi preobilja. Včasih ga je potebno obraniti in ohraniti s čisto surovo močjo, tako kot je Rača s svojo fizično silo gnala nekoč številne mline. Cerkvica je bila protiturški tabor. Središče obrambe je bil zvonik, ki je z mostovžem povezan s cerkvijo. Znamenita cerkvica vsebuje eno največjih srednjeveških cerkvenih poslikav na Slovenskem. Reka Rača se nahaja v regiji Posavska in v podregiji Posavsko hribovje.

Pot ob reki Rači je primerna tudi za družine z mlajšimi otroki, saj je razgibana pot večinoma položna.

Družinski izlet: Izlet je primeren za otroke stare 2 do 3 leta. Otrokom na poti po potrebi pomagamo pri hoji. Pot se večinoma zložno vzpenja ali spušča. Le prvi spust k Rači je nekoliko bolj strm, a je ta odsek zelo kratek. Pot je zelo razgibana. Dvakrat se spustimo povsem do reke, kjer si lahko otroci ogledajo manjšo jamo, previsne stene ob njej, star mlin ter manjši jez. V vročih poletnih dneh bodo otroci z veseljem lahko tudi počofotali po Rači. Takrat bomo ob reki našli obilo sence. Pot nas vodi mimo več kmetij s še ohranjenimi starimi kmečkimi objekti, preko zaplat gozda in razglednih travnikov. Nekoliko manj prijeten je le približno 400 metrov dolg odsek, kjer hodimo ob sorazmerno prometni glavni cesti. Tu pazimo, da se otroci držijo roba ceste. Povsem blizu našega izhodišča se nahaja izvrsten grad Tuštanj.

Zahtevnost: Lahka označena pot (marec, 2020).

Oprema: Običajna pohodniška obutev.

Sprehod. Sprehod. Sprehod.

Najvišja točka na poti : 393 m
Izhodišče: 375 m
Skupen vzpon: 126 m

Izhodišče: Vozimo se po štajerski avtocesti. Zapustimo jo na izvozu Krtina in nadaljujemo z vožnjo proti Moravčam. V vasi Krašče pri kapelici, ki stoji tik ob cesti zavijemo desno v vas. Zapeljemo se do gasilskega doma, kjer parkiramo.

Sprehod traja manj kot eno uro. Čas hoje okoli izleta. Kaže koliko časa porabimo do cilja .

Časi: Krožen izlet ob reki Rači nam bo vzel 1 uro in 30 minut hoje, z ogledovanjem znamenitosti na poti pa lahko tudi 2 do 3 ure.

Sezona: Vsi letni časi.

Izlet. Izlet . Izlet .

Vzpon: S hojo nadaljujemo naprej po cesti ob kateri smo parkirali. Čez približno 50 metrov pridemo razpotja, kjer gre levo smer za Tuštanj, mi pa gremo desno navzgor. Že pri prvi kmetiji na koncu gospodarskega poslopja levo ob cesti zavijemo levo med tem poslopjem in rumeno hišo čez dvorišče (marec, 2020). Za rumeno hišo zavijemo desno in gremo mimo kozolca naprej po pešpoti, ki se prične po ozki stezi spuščati v tesno dolino Rače. V majhni dolinici po betonskem mostičku prečkamo reko. Za mostičkom si gremo desno ob reki pogledati previsno steno in majhno jamo, nato pa se vrnemo do mostička, kjer se iz doline povzpnemo po kolovozu mimo toplarja. Pridemo do visokega razpela, kjer nadaljujemo desno ob robu gozda. Pot nas kmalu pripelje v gozd skozi katerega se kratko povzpnemo do dekorativnega kozolčka (marec, 2020) na robu makadamske ceste. Po makadamu nadaljujemo desno. Gremo mimo samotne hiše, kjer se makadamska cesta prelevi v kolovoz, ki nas vodi preko prostranih travnikov do gozda, ki ga vidimo pred nami. Še naprej se držimo našega kolovoza, ki nas v zložnem spustu vodi skozi gozd. Ko se nižje pot obrne levo kmalu pridemo do naslednjega roba prostranega travnika. Prečkamo ga približno levo diagonalno vse do roba gozda, ki ga vidimo nižje pred sabo. Na robu gozda, kjer opazimo tudi smerokaz (marec, 2020) se nekaj korakov držimo naše poti, nato pa nas bleda markacija učne Poti ob Rači usmeri desno na pešpot. Hitro se spustimo v majhno dolinico, kjer si gremo ogledati star mlin na Rači. Nekaj metrov naprej si lahko ogledamo tudi ostanek starega vaškega perišča in staro mlinsko kolo. Tu gre Pot ob Rači naprej, a ta del poti ni opisan, zato se vrnemo nazaj na kolovoz. Vodi nas mimo manjšega jezu in mostička preko Rače, a se tu držimo pešpoti, ki gre desno ob reki. Hodimo po z bruni utrjeni poti, ki nas hitro pripelje do naslednjega zaselka. Gremo mimo treh hiše, kjer stopimo na makadamsko cesto. Že po nekaj korakih smo pozorni na blede markacije Poti ob Rači, ki nas usmerijo levo na pešpot po kateri se povzpnemo do baročne ceerkvice svetega Andreja, ki stoji ob vasici Sveti Andrej na robu Račine doline. Tu gremo preko dvorišča skozi cerkveni obok naprej po vaški cesti, a le do prvega ovinka z razpelom. Tu nas smerokaz Poti ob Rači usmerni desno navzdol na pešpot po kateri se hitro spustimo do makadamske ceste po kateri gremo naprej do glavne ceste, ki vodi po Moravški dolini. Tu zavijemo desno in gremo ob cesti do vasi Krašce in večstanovanjskega objekt z Mercatorjevo trgovino (marec, 2020). Takoj za objektom zavijemo desno na kolovoz, ki nas vodi preko prostranih in razglednih travnikov. Držimo se ga vse do konca, kjer nas v vasi med kmečkimi poslopji pripelje do asfaltirane ceste. Tu zavijemo levo navzdol. Skozi vas hitro pridemo do prvotne ceste po kateri smo pričeli z izletom. Tu ponovno zavijemo levo in po približno 150 metrih hoje pridemo do izhodišča.

Povratek: Na izhodišče nas pripelje krožna pot.