Meniji za izlete po regijah Slovenije

           

 Špičasti hrib nad Vačami iz Vač - za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone

Špičasti hrib nad Vačami

O Vačah se zdi, kot da je že vse povedano. Plemiči in ostali imenitniki, profesionalni ali amaterski arheologi so konec 19. stoletja kopali nad Vačami. Marsikaj so odnesli v tujino, ampak glavni dobitek je ostal doma. Slavna situala z Vač. Tudi 13 milijonov let stara fosilna plaža, če lahko tako rečemo je izjemna. Danes si kar težko predstavljamo, da je bilo nekoč tu morje. Naša krožna ...

Velik del poti po okolici Vač je primerna za otroke stare 3 do 4 leta, ali pa tudi mlajše. Pot je krožna in polna zgodb.

Družinski izlet: Vkolikor je glavni cilj izleta cerkvica Svetega Križa je pot zaradi svoje dolžine primerna za otroke stare 3 do 4 leta ali starejše. Od cerkvice se lahko po krajši poti vrnemo v Vače. Celotna krožna pot je zaradi dolžine primerna za otroke stare 5 let ali starejše. Pot je do cerkvice izrazito nezahtevna in primerna tudi za mlajše od 3 let. Otrokom lahko na poti na primeren način prikažemo prazgodovino Vač.

Zahtevnost: Lahka označena pot.

Oprema: Običajna pohodniška oprema.

Višinska razlika na lahki poti.

Višina: 696 m
Višina izhodišča: 520 m
Višinska razlika:
176 m

Izhodišče: Vozimo se po zasavski cesti Ljubljana - Litija. V naselju Spodnji Hotič zavijemo levo proti Vačam. Cesta nas po nekaj kilometrih pripelje v središče Vač, kjer parkiramo pred veliko cerkvijo.

Prehojen čas po lahki poti.

Časi: Izhodišče - cerkev Svetega Križa 45 minut. Krožen povratek preko vasi Mačkovca 1 ura.

Sezona: Vsi letni časi.

Prehojena razdalja po lahki poti.

Vzpon: Od cerkve gremo naprej po glavni cesti. Po približno 100 metrih nas rjava tabla usmeri desno proti Fosilni morski obali. Nahaja se nad pokopališčem. Ko si jo ogledamo gremo naprej mimo pokopališča in preko travnika do hiše. Gremo preko njenega dvorišča in nato naprej po cesti proti vasi Klenik. V vasi gremo mimo velike kopije situle z Vač v smeri tabel za pot Geoss in Arheološko pot Vače. Asfaltirana cesta hitro preide v makadam in se počasi vzpenja. Pot postane precej razgledna. Lepo se vidijo vrhovi Posavskega hribovja nad reko Savo. Ko pridemo do vodnega zbiralnika ob naši cesti, nas Geoss tabla usmeri levo na ožjo gozdno cesto. Pot nas vodi mimo najdišča situle iz Vač in mimo ostalih arheoloških najdišč, ki so opremljena z informativnimi tablami. Za večjo košno jaso se pot obrne desno. Tu nas tabla Arheološke poti usmeri desno na gozdno jaso. Te poti se držimo vse do naslednje podolgovate jase, ki je tudi arheološko najdišče. Ta predel se imenuje Zgornja Krona, na njenem zahodnem robu manjša zaobljena travnata vzpetina pa Špičasti hrib.
Vrnemo se do roba gozda in informativne table ob vznožju Špičastega hriba. Skozi gozd sledimo oznakam Arheološke poti. Tu je pešpot slabše nadelana. V levem ovinku nas pot skozi gozd pripelje do spodnjega roba spodne gozdne jase. Tu se pot obrne desno v gozd. Po gozdnem kolovozu hitro pridemo do gozdne ceste, oznak za pot Geoss in visoke kapelice. S hojo nadaljujemo desno. Te ceste se držimo vse do samotne cerkvice Svetega Križa, ki jo dosežemo v nekaj minutah.

Sestop: Pod obzidjem cerkvice poiščemo tablo za pot Geoss. Ozka pešpot se precej hitro spušča po gozdnatem pobočju pod cerkvijo, a se nato položi. Pripelje nas do razpotja, kjer naravnost navzdol vodi bližnjica do Vač. Tu nadaljujemo desno za oznakami poti Geoss. Že čez nekaj 10 metrov pridemo do barvito poslikane samotne kapelice in razpotja. Geoss oznake nas usmerijo levo na ožjo gozdno cesto. Pot se zmerno vzpenja, višje položi, nato pa zložno spušča proti vasi Mačkovca. Že proti koncu gozdnega dela poti gremo mimo lokacije izginulega srednjeveškega gradu Ketzenberg. Nižje pridemo do širokih travnikov vasice Mačkovca. Skozi naselje sledimo oznakam za pot Geoss. Za vasjo pridemo do križišča glavnih lokalnih cest, kjer gre desno cesta proti Spodnji Slivni. Tu zavijemo levo proti Vačam. Na izhodišče se vrnemo po glavni cesti.