Meniji za izlete po regijah Slovenije
        
 
 Bukovniško jezero iz glavnega parkirišča - za gps sled, galerijo ali forum pritisni na zgornje ikone
 
Bukovniško jezero

Bukovniško jezero je umetno jezero povprečno globoko 2 do 3 metre. Največja globina dosega do 8 metrov. Nastalo je kot ukrep proti poplavam reke Lendave in njenih pritokov. Znano je predvsem po številnih izvirih pozitivnih zemeljskih energij v neposredni bližini, hkrati pa marsikdo pozabi, da jezero s svojo lego sredi kostanjevih in bukovih gozdov nudi lep in miren krožen sprehod in družinski izlet. Jezero leži v podregiji Murska ravan in regiji Severni Panonski svet.

Bukovniško jezero ni preveliko, zato bodo izlet prehodili tudi mlajši otroci.

Družinski izlet: Po zahtevnosti je opisana pot primerna tudi za otroke stare do 2 leti, je pa zanje predolga, medtem ko jo bodo otroci stari 2 do 3 leta prehodili.

Zahtevnost: Sprehod.

Oprema: Običajna pohodniška oprema.

višina višina višina

Višina: 213 m
Višina izhodišča: 169 m
Višinska razlika:
44 m

Izhodišče: Vozimo se po prekmurski avtocesti. Zapustimo jo na izvozu za Turnišče in nato sledimo smerokazom za Dobrovnik. V omenjenem naselju smo pozorno na tablo, ki nas levo usmerja proti Bukovniškemu jezeru. Po dobremu kilometru in pol pridemo do velikega parkirišča na levi strani, kjer parkiramo in pričnemo s sprehodom.

čas hoje čas hoje čas hoje

Časi: Izhodišče - krožno nazaj na izhodišče 1 ura 30 minut.

Sezona: Vsi letni časi.

opis poti opis poti opis poti

Vzpon: S parkirišča nadaljujemo peš ob cesti, po kateri smo prišli do izhodišča. Kmalu, po nekaj 100 metrih pridemo do prvih tabel, ki nas levo usmerjajo proti izvirom pozitivnih zemeljskih energij. Nadaljujemo naravnost preko manjšega parkirišča vse do travnatega nasipa Bukovniškega jezera. Po stopnicah se povzpnemo nanj. Odpre se nam lep razgled na jezero. Nadaljujemo levo po nasipu in nato po kratkih lesenih stopnicah skozi gozd do široke makadamske ceste. Tu nadaljujemo desno. Ko pridemo do kovinskih zapornic nadaljujemo ponovno desno. Makadamska cesta po kateri hodimo sledi jezeru in zato orientacija ni težka. Po lastni presoji in željah lahko ob jezeru poiščemo miren prostor. Najlepši so morda v kotu jezera, kjer pot prvič zavije levo. Tu imajo svoj prostor tudi ribiči. Makadamska pot nas mimo ribiške koče pripelje nazaj do manjšega parkirišča, kjer zaokrožimo pot.
Sedaj se lahko vrnemo na izhodišče in zaključimo sprehod vnaravi ali pa se sprehodimo po številnih izvirih pozitivnih zemeljskih energij, si ogledamo kapelico posvečeno svetemu Vidu in posedimo ob Vidovemu izviru zdravilne vode in njo.

Sestop: Na izhodišče nas pripelje krožna pot zgoraj opisanega izleta.