Meniji za izlete po regijah Slovenije

         

  Veliki Rog iz Štufne za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone
Veliki Rog

Veliki Rog je najvišji vrh visokokraške planote Kočevski Rog. Njen največji zaklad je zagotovo pragozd, gozd, kjer sekira še nikoli ni pela. Že pred stoletjem sta nam razgledanost kneza Auersperga ter naravovarstvena misel gozdarja dr. Leopolda Hufnagla ohranili mogočne jelovo-bukove gozdove, kraljestvo medveda, volka, risa, orla.... Narava v pragozdu tisočletja nemoteno ...

Veliki Rog je izlet primeren tudi za družine z otroki, saj pot ni predolga ali prestrma.

Družinski izlet: Izlet je primeren za otroke stare 3 do 4 leta. Velik del poti, zlasti med povratkom, bodo zmogli tudi mlajši, a jim po potrebi pomagamo z nošenjem. Na poti na Veliki Rog nas navdušijo neokrnjeni in obsežni gozdovi Kočevskega Roga. Medvedov in ostalih živali se ne bojimo, saj jih bodo otroci s svojim glasnim govorjenjem in kričanjem zelo hitro odgnali. Če imamo vseeno pomisleke, se na pot odpravimo jeseni ali pozimi, ko mladiči rjavega kosmatinca odrastejo in skupaj s svojimi starši uživajo zaslužen zimski počitek. Na poti na Veliki Rog se držimo markiranih poti, edine živali, ki se je bojimo pa je klop.

Zahtevnost: Lahka označena pot.

Oprema: Običajna pohodniška oprema.

Višinska razlika na lahki poti.

Izhodišče: 841 m
Višina: 1099 m
Višinska razlika: 258 m

Izhodišče: Vozimo se po dolenjski avtoceti. Zapustimo jo na izvozu za Ivančno Gorico, kjer nadaljujemo levo proti Žužemberku in Črnomlju. Zapeljemo se do naselja Soteska, kjer prečkamo reko Krko in nadaljujemo z vožnjo proti Črnomlju. Kmalu za vasjo Obrh se desno odcepi cesta, ki nas vodi proti našemu izhodišču, smer Rog. Naprej se vzpenjamo po asfaltirani cesti do naslednjega križišča, kjer nas oznake za Rog, Podstenice, Pogorelec in Primož usmerijo desno (naravnost Resa, Baza 20). Asfaltirani cesti, ki se v nadaljevanju prelevi v makadamsko in ima naprej še nekaj križišč, sledimo v smeri Rog. Ko bomo na levi strani ceste opazili gozdarsko kočo in ob njej oznako za Štufno postanemo pozorni na planinske oznake. Le malo naprej pridemo do križišča, kjer opazimo planinske oznake za Rog 1h. Tu parkiramo na parkirišču ob cesti.

Prehojen čas po lahki poti.

Časi: Izhodišče - Veliki Rog 1 ura. Krožen povratek na izhodišče 1 ura.

Sezona: Vsi letni časi.

Prehojena razdalja po lahki poti.

Vzpon: S križišča, kjer smo parkirali, gremo desno na ožjo makadamsko cesto za planinsko oznako za Veliki Rog. Že po morda 20 metrih hoje nas markacija usmeri levo v breg. Vzpon je sorazmerno hiter, a kratek, saj pridemo do slabega gozdarskega kolovoza, kjer nas markacija usmeri desno nanj. Po morda 100 metirh hoje sledimo markaciji, ki nas usmeri levo na ozko pešpot, ki se vzpenja strmo v breg. Višje, ko se teren položi, pridemo do razpotja, kjer sem nam priključi pot od Skavtskega doma na Žagi Rog. Tu so tudi smerokazi za Žago Rog in Bazo 20 levo, medtem ko mi nadaljujemo desno. Planinskim markacijam se tu pridružijo markacije približno 60 kilometrov dolge Roške pešpoti, zelene medvedove šape. Pot se tu za dobrih 10 minut hoje povsem položi. Zaradi podrtega drevja je občasno razgledna proti jugu na Gače in vzhodu na Gorjance, Semiško goro in proti Novemu mestu. Pot se v nadaljevanju prične sprva zložno vzpenjati, nato pa ponovno sledi dokaj strm vzpon po gozdarskem kolovozu. Ko se višje teren položi, smo pozorni na razpotje, kjer nas markacije usmerijo levo v breg. Vzpon po vršnem pobočju Velikega Roga je ponovno dokaj strm. Naše poti se držimo vse do vrha, do katerega imamo še slabih 10 minut hoje.

Sestop: Gremo desno okoli vznožja stolpa, sledimo pa medvedjim šapam Roške pešpoti, ki nas vodijo po ozki pešpoti, ki se sprva strmo spušča. Že po nekaj minutah se položi in v zložnem spustu prečkamo manjšo jaso. Nižje se pešpot pretvori v slabši gozdarski kolovoz, ki nas pripelje do makadamske ceste. Roška pešpot z medvedjimi šapami grem desno, mi pa tu zavijemo levo. Te ceste se sedaj držimo vse do križišča makadamskih cest na Žagi Rog v bližini Skavtskega doma. Na križišču zavijemo levo. Te makadamske ceste se držimo vse do izhodišča do katerega imamo približno 20 minut zmerne hoje.