Meniji za izlete po regijah Slovenije

        

 Ribniki doline Drage iz naselja Draga - za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone

Ribniki doline Drage

Ribniki doline Drage so nastali v 18. stoletju, ko so tu kopali glino. Tako je nastalo sedem pretočnih ribnikov, ki jih napaja potok Draščica. Danes je območje ribnikov zavarovano, saj nudijo življenjski prostor številnim živalim, ki na Ljubljanskem barju ne najdejo več pogojev za svoj obstoj. Na njih se stalno ali občasno zadržuje tudi do 150 vrst ptic. Mnoge v Sloveniji najdemo le tu. ...Ribniki doline Drage bodo otrokom še posebej zanimivi zaradi parjenja številnih žab.

Družinski izlet: Izlet je primeren za otroke, ki so komaj shodili, saj je pot ves čas položna. Na izlet se lahko odpravimo tudi z vozičkom za otroke, a se v tem primeru vračamo na izhodišče po makadamski cesti, ki nas sicer pripelje do Zadnjega ribnika. Vkolikor želimo obhoditi posamezne ribnike se na izlet zaradi blata odpravimo v suhem. Ribniki so še posebej lepi v spomladanskih mesecih, ko je gosto rastje ob bregovih golo, otrokom pa bodo takrat še posebej zanimivi zaradi parjenja številnih žab.

Zahtevnost: Sprehod.

Oprema: Običajna lahko lahka športna obutev.

Višinska razlika na sprehodu.

Višina: 355 m
Višina izhodišča: 300 m
Višinska razlika:
55 m

Izhodišče: Vozimo se po južni ljubljanski obvoznici. Zapustimo jo na izvozu za Ljubljana - Rudnik, Iško vas in Ig. Nato sledimo prometnim smerokazom za Ig, 6 km. Po glavni cesti se zapeljemo v središče Iga, kjer na manjšem krožnem križišču sledimo smeri za Škofljico. Te ceste se držimo do konca naselja in ko zavije levo se mi držimo naravnost neprednostne ceste, ki nas pripelje v vas Kremenico. Zapeljemo se preko vasi in ko je vas za nami smo pozorni na smerokaz, ki nas vodi desno proti Dragi. Po morda 100 metrih vožnje po ozki cesti bomo prispeli do manjšega urejenega križišča desno ob cesti, kjer parkiramo.

Prehojen čas na sprehodu.

Časi: Parkirišče - Zadnji ribnik, 30 minut. Krožen povratek po neoznačenem kolovozu 30 minut. Če bomo med izletom raziskovali in obhodili posamezne ribnike se lahko izlet podaljša tudi za eno uro ali več.

Sezona: Vsi letni časi.

Prehojena razdalja na sprehodu.

Vzpon: Od mesta kjer smo parkirali gremo naprej po asfaltni cesti. Kmalu nas pripelje do razpotja, kjer gremo desno preko mostička. Še naprej se držimo naše ves čas položne ceste, ki nas v levem ovinku vodi mimo domačije za katero se prelevi v makadam. Te makadamske ceste se držimo vse do Zadnjega ribnika blizu katerega se na drugi strani ceste nahaja samotna hiša.

Povratek: Pri Zadnjem ribniku stopimo levo na stezico, ki nas ob bregu ribnika pripelje do klopce na koncu ribnika. Pri klopci stezica zavije desno in nato na koncu ribnika levo v gozd. Tu pridemo v nekaj korakih do razpotja več stezic. Držimo se tiste, ki nas vodi desno skozi gozd nedaleč stran od ribnika. Kmalu pridemo do lovske preže (april, 2021) in nato do naše makadamske ceste v bližini že omenjene samotne hiše. Tu gremo desno in se vrnemo do klopi pri Zadnjem ribniku in nato do razpotja levo v gozdu. Sedaj se zavijemo desno, temveč gremo nekaj korakov naprej in nato levo navzdol po širšem kolovozu. Kmalu pridemo do razpotja, kjer se držimo desno. Kolovoz nas vodi nekaj metrov nad potokom in ko se v nadaljevanju obrne desno stran od potoka smo pozorni na dobro uhojeno neoznačeno stezico, ki se levo navzdol odcepi od našega kolovoza. Hitro pridemo do velike gozdne jase, ki jo prečkamo naravnost. Še pred robom gozda na nasprotni strani sledimo travniku levo in takoj za tem desno - čez jaso in travnik nas vodi slabo vidna stezica (april, 2021). Stezica nas nato vodi skozi kratek pas gozda, kjer preide v kolovoz. Nato se obrne levo in nas vodi nad prvim največjim ribnikom ter mimo manjšega slapa. Še naprej se držimo našega kolovoza, ki nas v nadaljevanju vodi mimo dveh domačij za katerima kmalu pridemo do izhodišča.