Meniji za izlete po regijah Slovenije

             

 Sveta Ana nad Podpečjo od Podpeškega jezera - za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone

Sveta Ana nad Podpečjo

Sveta Ana je daleč naokoli vidna cerkvica in eden izmed najbolj priljubljenih, pa tudi najlepših, izletniških ciljev ljubljanskega obrobja. Nahaja se na razglednem griču Šentan nad Podpečjo in Jezerom. Griču so dali veljavo že v prazgodovini, saj je bilo na mestu današnje cerkvice gradišče že v pozni bronasti in zgodnji železni dobi. Z glavnim sklenjenim nasipom je bilo postavljeno vrh ...

Sveta Ana nad Podpečjo se nahaja na pobočjih Krima in vzhodno od Svetega Jožefa in Žalostne gore nad Preserjem.

Družinski izlet: Opisana pot je primerna za otroke starejše od 3 let. Otrokom starim od 2 do 3 leta po potrebi pomagamo z nošenjem. Poleti se v Podpeškem jezeru lahko tudi previdno ohladimo. Vkolikor se želimo do Svete Ane sprehoditi z vozičkom za otroke, oziroma nam je opisana pot predolga, se zapeljemo do izhodišča, kot je opisano v izletu do Svetega Jožefa. Ta cerkev se nahaja na sosednjem griču.

Zahtevnost: Lahka označena pot.

Oprema: Običajna pohodniška oprema.

Višinska razlika na lahki poti.

Višina: 484 metrov
Višina izhodišča: 303 m
Višinska razlika:
181 m

Izhodišče: Vozimo se po avtocesti Ljubljana - Koper in jo zapustimo na izvozu za Brezovico. Pri prvem semaforju nadaljujemo levo proti Vrhniki. Na semaforiziranem križišču pri gostilni Pri Poku zavijemo levo in nadaljujemo po glavni cesti preko avtoceste. Glavne ceste se držimo vse do Podpeči. Sprva gremo skozi naselje Vnanje Gorice čez železniško progo do naselja Notranje Gorice. Tudi tu sledimo glavni cesti, ki vodi skozi naselje. Pripelje nas do kraja Podpeč. Gremo čez Ljubljanico in na krožnem križišču pred kamnolomom zavijemo na drugem izvozu proti naselju Jezero. Z vožjo nadaljujemo skozi omenjeno naselje. Pozorni smo na table, ki nas usmerijo desno proti Brunarici Jezero in Podpeškemu jezeru ob njej. Parkiramo na urejenem parkirišču za brunarico.

Prehojen čas po lahki poti.

Časi: Izhodišče - Sveta Ana 25 minut.

Sezona: Vsi letni časi.

Prehojena razdalja po lahki poti.

Vzpon: Iz parkirišča nadaljujemo levo ob Podpeškem jezeru. Že po nekaj 10 metrih nas pohodna tabla usmeri desno v gozd na gozdno cesto. Iz nje takoj zavijemo desno na gozdno pešpot. Po nekaj minutah hoje pridemo na razpotje, kjer zavijemo levo na široko gozdno pešpot. Kmalu zatem pridemo na naslednje razpotje, kjer za oznakami nadaljujemo desno. Čez približno 10 metrov na naslednjem razpotju nadaljujemo levo. Sedaj je pot nekoliko bolj strma. Sledimo naši dobro shojeni poti in oznakam, ki nas pripeljejo do spomenika leta 1931 na lovu smrtno ponesreče Zore Luckmann. Takoj za njim je klopca in naslednje razpotje. Oznake nas desno navzdol vodijo proti Podpeči. Nadaljujemo levo proti Sveti Ani. Po približno 20 minutah hoje od izhodišča pridemo na rob gozda. Desno navzgor vidimo cerkev. Hitro se priključimo široki makadamski pešpoti, ki vodi iz Preserja. Od tu imamo do cerkvice samo še dobro minuto hoje.

Sestop: Na izhodišče se vrnemo po isti poti.