Meniji za izlete po regijah Slovenije

           

  Lurška jama iz Zagorja pri Lesičnem za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone
Lurška jama

Lurška jama se nahaja le dobrih 200 metrov stran od posavskega Zagorja pri Lesičnem. Naselje se nahaja pod Bohorjem in ima lepo ohranjeno in ogleda vredno vaško jedro. Zagorju da še poseben pečat mogočna božjepotna cerkev Marije Pomočnice, ki je kulturni spomenik državnega pomena. Cerkev kipi nad vasjo in skupaj z mogočnim, verjetno taborskim obzidjem in značilnim ...

Sprehod do previsa Lurške jame pri Zagorju je primeren za družinski izlet za mlajše otroke.

Družinski izlet: Opisan izlet je primeren za otroke stare 2 do 3 leta. Večino poti bodo zmogli prehoditi tudi mlajši otroci, ki so pravkar shodili, jim pa po potrebi pomagamo z nošenjem. Starejše otroke bo zagotovo pritegnil razgled z vaške cerkve, pa tudi atraktiven spodmol Lurške jame.

Zahtevnost: Sprehod.

Oprema: Običajna pohodniška oprema.

Višinska razlika na sprehodu.

Najvišja točka poti: 477 m
Najnižja točka poti: 447 m
Višinska razlika: 30 m

Izhodišče: Dostop preko Štajerske. Štajersko avtocesto zapustimo na izvozu za Dramlje in Šentjur. V Šentjurju nadaljujemo proti Rogaški Slatini. Na naslednjem večjem križišču zavijemo desno proti Planini pri Sevnici. Prečkamo Voglajno in železnico in po glavni cesti nadaljujemo proti Črnolicam. Tu zavijemo proti Lesičnemu, kamor pridemo po daljši vožnji. V Lesičnem zavijemo desno proti Zagorju. Po nekaj kilometrih vožnje nas cesta pripelje do omenjene vasi. Zavijemo proti središču vasi in parkiramo na označenem parkirišču pred hišo krajevne skupnosti pod cerkvijo.
Iz Posavskega konca se peljemo do Brežic in zatem nadaljujemo do Bistrice ob Sotli, kjer se peljemo preko naselja do križišča, kjer zavijemo levo proti Podsredi. Po tej cesti se peljemo vse do Kozjega in naprej do Lesičnega, kjer zavijemo levo proti Zagorju. Po nekaj kilometrih vožnje nas cesta pripelje do omenjene vasi. Zavijemo proti središču vasi in parkiramo na označenem parkirišču pred hišo krajevne skupnosti pod cerkvijo.

Prehojen čas na sprehodu.

Časi: Krožni sprehod vas Zagorje pri Lesičnem - Lurška jama 25 minut.

Sezona: Vsi letni časi.

Prehojena razdalja na sprehodu.

Vzpon: Parkiramo pred hišo krajevne skupnosti pod cerkvijo na označenem parkirišču. Po cesti se spustimo do prvega razpotja, kjer zavijemo levo. Tu se nahaja informacijska tabla Marijine poti, ki označuje pot k Lurški jami. Kratko se spustimo po precej strmi in ozki asfaltirani cesti, nato pa se teren položi. V nekaj minutah pridemo do spodmola Lurške jame.

Sestop: S hojo nadaljujemo naprej po pešpoti, ki vodi mimo jame. Vzpenjamo se v desnem ovinku, ki nas pripelje nad jamo. Tu se pot položi. Nadaljujemo desno po kolovozu, ki nas pripelje do vasi in izhodišča.