Meniji za izlete po regijah Slovenije

          

 Žličar iz zaselka Klakoče - za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone

Žličar

Žličar je 10 metrov visok skalni osamelec na polici, ki se nahaja na ozkem grebenu visoko nad Kozjem. Legenda pravi, da je bil nekoč mlad fant, ki je živel v časih, ko so tu še prebivali Ajdi. Pasel je ovce in rezljal lesene žlice. Nekega dne ga je sonce tako močno motilo pri delu, da ga je preklel. V hipu je skupaj z ovcami okamenel. Še vedno je na skalni polici in čaka čedežne ...

Zahtevnost: Zahtevna neoznačena pot.

Oprema: Običajna pohodna oprema. V suhem in mokrem se moramo paziti zdrsa.

Višinska razlika na zahtevni poti.

Višina: 535 m - do Žličarja se spustimo - to je hkrati minimalna višina.
Višina izhodišča: 593 m - maksimalna višina na poti je 688 m.
Višinska razlika:
153 m

Izhodišče: Zapeljemo se do Bistrice ob Sotli, kjer nadaljujemo proti Podsredi. Pred Podsredo na križišču nadaljujemo proti Kozjemu. Takoj za postajo Rihter graben zavijemo levo proti Vetrniku in nadaljujemo po desni cesti v klanec. Vzpenjamo se po ovinkih mimo kmetij in po približno 3 kilometrih vožnje pridemo do prvega križišča z večjo asfaltno cesto, kjer na levi strani stoji leseno znamenje. Nadaljujemo desno in se po cesti spustimo do manjše ravnine s poljem. Takoj, ko se prične cesta vzpenjati parkiramo na levi strani ceste pod domačijo za katero na desni strani ceste stoji informativna tabla o Žličarju.

Prehojen čas po zahtevni poti.

Časi: Izhodišče - Žličar 45 minut.

Sezona: Vsi letni časi. Za manj izkušene in slabše opremljene pohodnike se priporoča obisk v suhem.

Prehojena razdalja po zahtevni poti.

Vzpon: Od mesta, kjer smo parkirali se po cesti povzpnemo do prve kmetije nad nami. Takoj za hišo ob cesti bomo opazili informativno tablo o Žličarju. Tu zavijemo desno na makadamsko cesto. Hitro pridemo do razpotja, kjer nadaljujemo levo mimo majhnega kamnoloma. Poti sledimo vse do njenega vrha, kjer se lahko levo navzgor po razmeroma strmi a kratki poti sprehodimo do vrha Žličar, ki sicer ni naš cilj. Na njemu se nahaja lesena baraka (marec, 2015). Nato se vrnemo do naše poti in nadaljujemo levo. Blago se spuščamo ob travniku na naši levi strani. Po morda minuti hoje pridemo do lovske preže s krmilnico. Tu se nahaja križišče poti. Naša gozdna cesta gre naprej, mi pa zavijemo desno na slabše viden gozdni kolovoz. Sledimo mu in nikamor ne zavijamo. Sčasoma nas pripelje na greben, ki se vedno bolj oža. Končno kolovoz preide v slabo vidno pešpot, medtem, ko se greben povsem zooža. Do sedaj položna pot se prične spuščati po vrhu grebena navzdol. Ko pridemo do prvih večjih skal jih po desni strani obhodimo. Po potrebi si pomagamo z rokami. Še naprej se spuščamo po grebenu in ko pridemo do visoke skale, ki nam daje občutek, da smo na koncu grebena se spustimo levo navzdol po zelo strmem in brezpotnem pobočju. Paziti se moramo zdrsa. Ko pridemo pod skalo nadaljujemo naprej po grebenu ponovno do njegovega navideznega konca z veliko skalo. Tu pred sabo že vidimo Žličarja. Ponovno se spustimo po levem zelo strmem pobočju do sedla med skalo nad nami in Žličarjem. Pomagamo si z rokami in se pazimo zdrsa. Gremo do Žličarja, ki je tik pred nami in ga po desni strani obhodimo. Za njim pridemo na manjšo skalno polico od koder se odpre razgled na sosednja strma, gozdnata pobočja, Kozje in Virštanjsko gričevje za njim.

Sestop: Na izhodišče se vrnemo po isti poti.