Meniji za izlete po regijah Slovenije

         

 Hribec v Puštalu iz Kapucinskega trga v Škofji Loki - za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone

Hribec v Puštalu

Hribec je nižji grič nad Puštalom. Na njemu je cerkev Svetega Križa, ki so jo na začetku 18. stoletja postavili puštalski gospodje. Od nje se odpre razgled na Puštal in Škofjo Loko z gradom. Lepo se vidi Lubnik z okoliškimi hribi in za njim Ratitovec. Lep razgled nam nudi tudi na Savsko ravan s karavanškimi vrhovi v ozadju. Proti Ljubljani se vidi razvaline Smledniškega gradu. Hribec se nahaja v regiji Gorenjska, Bovška in Koroška, podregiji Škofjeloško-Polhograjsko hribovje in ožje Polhograjsko hribovje.

Zahtevnost: Sprehod.

Oprema: Običajna pohodniška oprema.

Višinska razlika na sprehodu.

Višina: 380 m
Višina izhodišča: 352 m
Višinska razlika:
94 m - skupna dosežena višina

Izhodišče: Iz ljubljanske ali kranjske smeri se vozimo po glavni cesti, ki vodi skozi Škofjo Loko proti Selški dolini. Pozorni smo na avtobusno postajo na naši levi strani ob cesti po kateri se vozimo. Ko pridemo do nje poiščemo ustrezno parkirišče na desni strani ceste. Avtobusna postaja se nahaja na Kapucinskem trgu, ki je naše izhodišče.

Prehojen čas na sprehodu.

Časi: Izhodišče - Hribec - kopališče v Puštalu 25 minut, Hribec - Nacetova hiša - izhodišče 25 minut.

Sezona: Vsi letni časi.

Prehojena razdalja na sprehodu.

Vzpon: Iz mesta, kjer smo parkirali gremo na Kapucinski trg. Med objektom avtobusne postaje in pošte, ki se prav tako nahaja na Kapucinskem trgu in sta povezana z nadstreškom poiščemo most za pešče in prečkamo Selško Soro. S hojo nadaljujemo naravnost povsem do konca starega jedra Škofje Loke. Sprva prečkamo manjši Cankarjev trg s cerkvijo Svetega Jakoba na naši levi strani. Gremo naravnost naprej in pridemo na Mestni trg. Hodimo naravnost vse do njegovega konca zaprtega s količki ob cesti, ki sicer vodi v Poljansko dolino. Prečkamo cesto in nadaljujemo s hojo naravnost navzdol po levi ožji Kopališki cesti. Kmalu pridemo do Y križišča s lepo kapelico. Tu gremo desno naprej še vedno po Kopališki cesti. Približno 100 metrov za kapelico pridemo do hiše na levi strani ceste z rumeno tablo, ki nas levo navzdol po ozki ulici usmerja proti Hudičevi brvi. Gremo po ulici navzdol in se držimo desno. Hitro pridemo do Hudičeve brvi. Po njej prečkamo Poljansko Sori in za njo zavijemo levo proti Puštalskemu gradu. Do njega pridemo po dobrih 100 metrih hoje. Ob gradu zavijemo desno. Sedaj že vidimo naravnost pred sabo cerkev Svetega Križa na Hribcu. Prečkamo cesto, ki ob gradu zavije desno in nadaljujemo naravnost po ožji cesti proti cerkvi. Hitro zagledamo pred samo kapelico in ob njej rumeno turistično tablo, ki označuje Pot v Puštal in planinsko tablo z nekaj označenimi vrhovi. S hojo nadaljujemo po ozki makadamski cesti, ki nas v zmernem vzponu v dobrih 5 minutah pripelje na Hribec.

Sestop: Po isti poti se vračamo do Hudičeve brvi, le da ne zavijemo iz naše ceste desno na brv, temveč s hojo nadaljujemo nekoliko levo naravnost. Po približno 100 metrih hoje gremo mimo kopališča na Puštalu. Po naši cesti gremo še naprej in po naslednjih približno 150 metrih hoje pridemo do znamenite Nacetove hiše iz 16. stoletja. Od tu se na izhodišče vrnemo po isti poti.