Meniji za izlete po regijah Slovenije

         

  Pasja ravan s Črnega vrha za gps sled, galerijo ali forum pritisni na zgornje ikone

Pasja ravan

Svet okoli Pasje ravni je slikovito opisal Rado Radešček: "Prelep svet je tu. Na eni strani neizmerna milina nežnih dolomitskih nagibov, na drugi strani pa divjost globokih grap in grabnov po katerih bučijo hudourniški potoki. In zdi se, kot da bi Stvarnik z nerodno roko podarjal ta svet človeku. Kamor seže pogled, se številne samotne domačije kakor lastovičja gnezda lepijo v strmine, ...

Do vznožja Pasje ravni se lahko sprehodimo tudi z vozičkom za otroke, saj je pot neprometna in zelo razgledna.

Družinski izlet: Izlet je primeren za otroke stare 2 do 3 leta. Večino poti hodimo po lokalni cesti, ki je precej neprometna, a zelo razgledna. Če se nam zahoče le razgledov in sprehoda z vozičkom za otroke izlet tako priporočamo. Sprehodimo se do kapelice na razglednem križišču in povzpnemo se tudi do razgledne cerkve svetega Lenarta na griču tik nad naseljem. Zadnji del poti poteka po gozdnem kolovozu, katerega kratek del tik pod vrhom je precej strm. Tu otrokom po potrebi pomagamo z nošenjem.

Zahtevnost: Lahka označena pot.

Oprema: Običajna pohodniška oprema.

Višinska razlika na lahki poti.

Izhodišče: 834 m
Višina: 1020 m
Višinska razlika: 186 m

Izhodišče: Zapeljemo se do Polhovega Gradca, nato pa nadaljujemo proti Črnemu Vrhu. Ceste se držimo vse do omenjene vasi, kjer parkiramo na parkirišču pod gasilskim domom, oziroma pri župnišču. Gasilski dom se nahaja pod bifejem Dom (maj, 2017). Pred gasilskimi vrati ne smemo parkirati.

Prehojen čas po lahki poti.

Časi: Črni vrh - Pasja ravan 1 ura.

Sezona: Vsi letni časi.

Prehojena razdalja po lahki poti.

Vzpon: S parkiršča pod gasilskim domom gremo levo mimo bifeja Dom. Cesta nas sprva vodi skozi gozd, ko pa se približamo prvim gorskim kmetijam se gozd umakne strmim travnikom, cesta pa postane razgledna zlasti proti Rovtarskemu hribovju zahodno, proti jugu pa proti Krimskemu hribovju, Menišiji ter seveda Polhograjcem in tudi Rovtarskemu hribovju. Ceste se držimo vse do križišča s kapelico, kjer nadaljujemo levo. Po nekaj minutah nas markacije usmerijo desno na gozdni kolovoz. Držimo se ga vse do vrha Pasje ravni. Pot je dobro markirana in na ključnih razpotjih označena z narisanimi smerokazi, ki nas varno pripeljejo na vrh (maj, 2017).

Sestop: Na izhodišče se vrnemo po isti poti.