Meniji za izlete po regijah Slovenije

         

 Jama Pekel iz glavnega parkirišča za jamo - za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone

Jama Pekel

Jama Pekel je dobila ime po nad vhodom vklenjenem naravnem obrisu človeka. Ljudska domišljija ga je proglasila za peklenščka. Njena posebnost je, da je edina v Sloveniji s 4 metre visoko stopnjo preko katere pada slap. Krožna in učna pot nas vodi po Ponikovskem krasu skozi gozd s številnimi učnimi tablami in preko majcenega kraškega polja s požiralnikom. Na poti gremo preko vrha Pogorišče, ki ima vpisno skrinjico. Jama Pekel se nahaja v regiji Štajerska in Prekmurje, podregiji Velenjska in še ožje v Ložniškem gričevju, ki je del Ložniško-Hudinjskega gričevja.

Jama Pekel je štajerska turistična kraška jama, ki se ponaša s podzemnim slapom.

Družinski izlet: Jama Pekel se ponaša s skrivnostno legendo, pešpot, ki nas vodi po njeni bližnji okolici pa je primerna tudi za mlajše otroke, ki so vajeni hoditi in so stari 3 do 4 leta.

Zahtevnost: Lahka označena pot.

Oprema: Običajna pohodniška oprema.

Višinska razlika na lahki poti.

Višina: 455 m
Višina izhodišča: 325 m
Višinska razlika: 130 m

Izhodišče: Peljemo se po avtocesti Ljubljana-Celje. Zapustimo jo na izvozu za Šempeter. Na prvem križšču zavijemo desno. Na krožnem križišču zavijemo proti Celju in Žalcu. V Šempetru na prvem semaforju zavijemo levo v smeri table za jamo Pekel. Prečkamo železnico in takoj zavijemo desno za Podlog in jamo Pekel. V Podlogu na krožnem križišču zavijemo proti jami Pekel in Zalog pri Podlogu. Preko nadvoza prečkamo avtocesto in se peljemo skozi Zalog pri Podlogu, sledimo glavni cesti naravnost in potem zavijemo levo v smeri table jama Pekel. Preko gozda se pripeljemo do velikega parkirišča jame, kjer parkiramo.

Prehojen čas po lahki poti.

Časi: Krajša krožna pot 1 ura. Daljša krožna pot 1 ura 30 minut.

Sezona: Vsi letni časi.

Prehojena razdalja po lahki poti.

Vzpon: Parkiramo na velikem asfaltiranem parkirišču ob cesti in nadaljujemo peš po urejeni poti. Kmalu zavijemo na široko pešpot, ki nas vodi ob potoku Peklenščica. Po nekaj 100 metrih hoje pridemo pred jamo Pekel. Pri leseni prodajalni spominkov zavijemo levo in nadaljujemo po shojeni in z leseno ograjo varovani učni poti. Označena je z zelenimi sovicami. Zložno se vzpenjamo skozi gozd in po morda 15 minutah pridemo do makadamske ceste, kjer nadaljujemo levo. Takoj zatem pridemo do križišča, kjer nadaljujemo desno ob asfaltirani cesti. Po nekaj 100 metrih hoje zavijemo desno na makadamsko cesto ob kateri je nedaleč stran pipa s tekočo pitno vodo. Že po nekaj 10 metrih za pipo zavijemo desno na slabo viden kolovoz, ki nas vodi čez travnik proti dvignjenemu robu gozda z učno tablo. Vzpenjamo se po gozdi poti, ki je tik preden nas pripelje do vrha Pogorišče, tudi nekoliko bolj strma. Za vrhom nadaljujemo desno do velikega travnika. Tu nadaljujemo desno nato pa levo ob robu gozda do lovske opazovalnice. Pot nas vodi mimo nje v gozd do krmišča divjih živali, kjer zavijemo levo navzdol. Hitro pridemo do makadamske ceste, jo prečkamo in nadaljujemo naprej navzdol. Kmalu pridemo do zgornjega vhoda v jamo Pekel in nato do njenega glavnega vhoda od koder se na izhodišče vrnemo po isti poti.

Daljša neoznačena pot: Če želimo narediti daljšo pot, kot kaže GPS sled, za pipo ne zavijemo desno temveč nadaljujemo naravnost v ozko dolinico oziroma prehod pod domačijo na levi strani brega. Pot se razširi v jaso. Daljujemo do njenega roba in ob njemu zavijemo desno. Nato hitro zavijemo levo na gozdni kolovoz. Nekaj časa se vzpenjamo skozi gozd, nato pa prečkamo travnato pobočje s steljo in električnim daljnovodom. Tu se odpre razgled na bližnje vrhove. Ponovno hitro nadaljujemo skozi gozd. Ko pridemo do prve gozdne ceste zavijemo ostro desno nazaj. Že po nekaj metrih prečkamo isto travnato pobočje le, da približno 20 metrov višje. Po nekaj minutah pridemo do makadamske ceste, kjer zavijemo desno. Ta pot je markirana s planinskimi markacijami. Po morda 100 metrih hoje zavijemo desno v gozd na ozko gozdno cesto, ki nas v nekaj minutah pripelje na vrh Pogorišče. Od tu naprej je pot enaka kot pri krajši različici.

Sestop: Na izhodišče nas pripelje krožna pot.