Meniji za izlete po regijah Slovenije

        

 Paški Kozjak od Doma na Kozjaku - za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone

Paški kozjak

Paški Kozjak je dobrih 10 km dolgo, strmo in ozko pogorje nad Dobrno. Glavna vrhova sta Špik in Basališče. Ogleda je vreden travnik pod Štrukljevim vrhom. Nahaja se v subregiji, ki jo sestavljata Velenjsko hribovje in Konjiško hribovje ini spada v regijo Vzhodni Alpski svet.

Paški Kozjak je visoka vzpetina na Štajerskem, katere pešpot je primerna tudi za družinski izlet.

Družinski izlet: Opisana krožna pot je primerna za otroke, ki so vajeni hoditi in so stari 4 do 5 let.

Zahtevnost: Lahka označena pot.

Oprema: Običajna pohodniška oprema. Pozimi priporočamo uporabo derez.

Višinska razlika na lahki poti.

Višina: Maksimalna višina Vrh Ostrica 1182 m, minimalna višina 916 m.
Višina izhodišča: Dom na Kozjaku 960 m
Višinska razlika:
Skupna dosežena višina 430 m.

Izhodišče: Peljemo se po cesti Velenje - Slovenj Gradec. Med vasema Paka pri Velenju in Gornji Dolič smo pozorni na kamnolom ob cesti. Tu lokalna cesta zavije iz glavne proti kamnolomu. Zavijemo nanjo. Pred kamnolomom zavije levo in nas nato pripelje do Doma na Kozjaku, kjer parkiramo.

Prehojen čas po lahki poti.

Časi: Dom na Kozjaku - Ostrica 1 ura, Ostrica - travnik na Paškem Kozjaku - 30 minut, travnik 15 minut, travnik - Dom na Kozjaku krožno nazaj 1 ura 15 minut.

Sezona: Vsi letni časi.

Prehojena razdalja po lahki poti.

Vzpon: Od Doma na Kozjaku, kjer smo parkirali nadaljujemo s hojo po levem, zgornjem makadamu. Zelo hitro na levi strani opazimo gozdno stezo. Zavijemo nanjo in po dobrih 10 minutah pridemo do naslednjega makadama. Levo opazimo zaselek z cerkvijo Svetega Jošta. Kraj krasijo sakralni objekti in je vreden kratkega sprehoda skozenj. Nato se vrnemo na našo pot. Table na travniku nas usmerjajo na gozdno stezo proti Ostrici in Basališču desno. Levo bi nas pot odpeljala v Vitanje in na Špik. Nadaljujemo proti Ostrici. Pot nas vodi po gozdu po ozkem grebenu ali tik pod njem do vrha Ostrice. Vrh je zaraščen in ne nudi razgleda. Nadaljujemo s hojo naravnost in nikamor ne zavijamo. Pred travnikom na Paškem Kozjaku, ki je naš cilj se nam le tu pa tam odpre razgled na okoliško hribovje severno od našega grebena. Toliko bolj smo presenečeni, ko po približno 30 minutah hoje od Ostrice pridemo do prostranega travnika na Paškem Kozjaku sredi katerega se vije blaga dolina. Vidimo lovsko opazovalnico. S hojo nadaljujemo ob robu gozda na levi strani ali po sredini travnate doline po travnatem slabo vidnem kolovozu. Kljub temu, da pokrajina ne nudi razgledov nas osupne s svojo lepoto. Kmalu desno vidimo gozdnat Štrukljev vrh. Po približno 15 minutah hoje se komaj vidni travnati kolovz začne bolj strmo spuščati. Postane že dobro zvožen in pred sabo nižje vidimo prvo hišo. Sedaj se lahko vrnemo po isti poti nazaj na izhodišče, ali pa nadaljujemo naprej.

Sestop: S hojo nadaljujemo naprej po klovozu do prve hiše. Tik pred hišo zavijemo ostro desno nazaj. Hodimo po kolovozu po travnatem pobočju. Pot zelo hitro že po nekaj 10 metrih v levem zavoju pride v gozd. Nadaljujemo navzdol po gozdu, ko po nekaj minutah hoje pridemo na odprto. Pred sabo vidimo domačijo Štrukelj. Levo pod nami se nam odpre lep razgled na travnike obdane z gozdovi. Naljujemo do kmetije in jo obiddemo po desni strani. Hodimo mimo lesene lope, kjer opazimo smerokaz za Štrukljev vrh. Pozorni smo na macesne in kolovoz, ki vodi proti njim. Nekaj metrov nad njim je božje znamenje. Ta kolovoz dosežemo po nekaj 10 metrih mimo lesenega gospodarskega poslopja, ki je levo od nas. Nadaljujemo po travnati stezi ob macesnovem drevoredu. Kmalu pod nami na levi strani ob vznožju opazimo makadamsko cesto, ki vodi do kmetije in shojeno pot po travnatem pobočju do nje.
Spustimo se do makadama in nadaljujemo s hojo. Po nekaj 100 metrih pridemo do križišča, kjer zavijemo desno. Na križišču je nekaj planinskih smerokazov na smreki in na samostojnem lesenem kolu do kmetije. Te makadamske ceste se držimo do konca, saj nas bo pripeljala na izhodišče. Že po nekaj 100 metrih pridemo do prvega križišča, kjer mi nadaljujemo naravnost. Nato po nekaj 100 metrih cesta zavija v S ovinku. Po nekaj 100 metrih pridemo do naslednjega križišča, kjer cesta zavija ostro levo navzdol. Tudi tu gremo naravnost in se držimo našega makadama. Nikamor ne zavijamo vse do izhodišča do katerega nas pripelje.