Meniji za izlete po regijah Slovenije

         

 Tolsti vrh od Žičke kartuzije  - za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone

Tolsti vrh nad Žičko kartuzijo

Tolsti vrh leži na Konjiški gori nad kartuzijo Žiče na eni strani in Slovenskimi Konjicami na drugi strani. Je 870 m visok in nerazgleden vrh. Leži v Konjiškem hribovju, ki skupaj s Velenjskim hribovjem tvorita svojo subregijo, ki je del regije Vzhodni Alpski svet.

Zahtevnost: Lahka delo označena pot, delno brezpotje.

Oprema: Običajna pohodniška oprema.

Višinska razlika na lahki poti.

Višina: 870 m
Višina izhodišča: 390 m
Višinska razlika:
480 m

Izhodišče: Vozimo po avtocesti Ljubljana - Maribor. Na izvozu za Slovenske Konjice zavijemo ven, vendar nadaljujemo proti Žičam. Sprva gremo skozi Dražo vas, nato pridemo v Žiče. Tu zavijemo desno proti Špitaliču. Te ceste se nato držimo do našega izhodišča. Ko pridemo do Špitaliča imamo do Žičke kartuzije še morda dober kilometer in pol vožnje. Parkirišče je na desni strani pred kartuzijo.

Prehojen čas po lahki poti.

Časi: Kartuzija Žice - Tolsti vrh 1 ura 20 minut, Tolsti vrh - kartuzija Žice 1 ura.

Sezona: Vsi letni časi.

Prehojena razdalja po lahki poti.

Vzpon: Od parkirišča nadaljujemo peš proti kartuziji. Ob robu gozda bomo opazili rdečo pohodniško tablo, ki nas usmerja v gozd proti Slovenskim Konjicam in Stolpniku. Stoji ob desnem obrambnem stolpu kartuzije. Pot skozi gozd je označena in mestoma dokaj strma. Po približno 15 minutah hoje pridemo na rob gozda. Pred nami je električni daljnovod in nad njim kmetija. Kmetijo obidemo po njeni levi strani in nadaljujemo po makadamski cesti. Po približno 10 minutah hoje pridemo do hiš. Nadaljujemo do križišča, kjer se cesta razcepi levo in desno. Mi sledimo markaciji, ki jo opazimo na sadnem drevesu pred nami. Ne zavijemo ne levo ne desno, temveč naravnost mimo markacije po kolovozu. Pred sabo desno že vidimo Tolsti vrh. Pridemo na makadamsko cesto in nadaljujemo s hojo med travniki. Ko pridemo do hiši makadamska cesta med njimi zavija v blagem S ovinku. Kmalu za hišami pridemo na križišče. Po asfaltni cesti nadaljujemo levo. Hodimo morda 10 minut, ko pridemo do križišča, kjer makadamska cesta zavija ostro desno nazaj, medtem ko gre asfaltna cesta še vedno naprej. Nekaj 10 metrov pred makadamsko cesto smo šli mimo lesene hišice na avtobusni postaji z markacijo za Žičko kartuzijo. S hojo nadaljujemo po makadamski cesti. Cesta se blago vzpenja. Med hojo se nam odpirajo lepi razgledi proti hribovjem južno od nas. Po morda 20 minutah hoje, ko pridemo do markacije za Skalo na desni strani, začne cesta zavijati levo okoli hriba. Še vedno se držimo naše makadamske ceste, vendar le morda še 10 minut hoje. Sedaj pridemo do obsežnega goloseka na naši levi strani. Nadaljujemo po cesti in smo pozorni na dokaj nezvožen kolovoz, ki zavije levo direktno v pobočje goloseka. Zavijemo nanj in po nekaj minutah hoje pridemo na vrh grebena, kjer je nekaj metrov desno od nas gozdnati in nerazgledni Tolsti vrh.

Sestop: Vrnemo se lahko po isti poti nazaj. Lahko pa nadaljujemo s hojo naprej po pobočju grebena navzdol skozi gozd proti makadamski cesti po kateri smo se vzpenjali in je sedaj po nami. Sprva hodimo skozi lep bukov gozd. Kmalu pridemo do obsežnega področja brez gozda. Tu rastejo le grmovje in nizka še zelo mlada drevesa. Pred sabo vidimo visoko lovsko opazovalnico, ki nam služi za orientacijo. Med rastjem se po brezpotju prebijemo mimo nje in kmalu pridemo do gozdne ceste. Zavijemo desno in se pričnemo spuščati. Po nekaj minutah hoje nas pripelje do makadama, po katerem smo se vzpenjali. Sedaj se po isti poti vrnemo na izhodišče.
Ko se spuščamo skozi gozd po brezpotju je orientacija zlasti pozimi lahka, saj del grebena Konjiške gore na katerem je Tolsti vrh ni obsežen.