Meniji za izlete po regijah Slovenije

         

 Obelunec iz vasi Goče - za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone

Obelunec

Obelunec je vrh poleg razgledne vzpetine nad vinogradi in vasjo Goče. Na njej so pred stoletji postavili cerkev Marije Snežne, ki je cilj tega izleta. Pot nas vodi skozi slikovito vasico Goče nad Vipavsko dolino in po makadamskih cestah nad njo. Primerna je zlasti za družinski izlet. Iz cerkve se vidi sosednji Erzelj, vas Goče, Vipavsko dolino in Nanoško planoto. Obelunec se nahaja v regiji Primorska in Notranjska, podregiji Obalno-Kraška in še ožje v podregiji Vipavska dolina.

Zahtevnost: Sprehod.

Oprema: Običajna pohodniška oprema.

Višinska razlika na sprehodu.

Višina: 382 m
Višina izhodišča: 286 m
Višinska razlika:
96 m

Izhodišče: Peljemo se po avtocesti Ljubljana-Koper. Zapustimo jo na Razdrtem, kjer zavijemo na avtocesto proti Novi Gorici. Avtocesto zapustimo na prvem izvozu za Vipavo, Štanjel, Manče ter takoj zavijemo desno v smeri Podnanos, Manče. Na krožnem križišču gremo proti Mančam, Štanjelu in na prvem križišču zavijemo desno iz glavne ceste proti Štanjelu in Mančam. Peljemo se preko Manč in se po serpentinah vzpnemo na manjši prelaz, kjer zavijemo desno proti Gočam. Peljemo se do Goč, kjer še pred jedrom vasi zavijemo ostro desno proti označenemu parkirišču pri pokopališču, kjer parkiramo.

Prehojen čas na sprehodu.

Časi: Izhodišče - Obelunec 30 minut.

Sezona: Vsi letni časi.

Prehojena razdalja na sprehodu.

Vzpon: Iz parkirišča se spustimo do vaške ceste in nadaljujemo desno proti vasi. Ko pridemo do vaškega jedra zavijemo levo na ozko ulico, ki nas vodi med hišami skozi vas. Hitro pridemo do njenega roba. Tu nadaljujemo naravnost po cesti. Počasi se pričnemo vzpenjati. Nekaj 100 metrov za vasjo nas na levem ovinku tabla usmeri naravnost na makadamsko cesto. Po tej cesti hodimo približno 10 minut vse do velike kapelice posvečene Mariji Snežni. Naprej gre pot proti Erzelju, mi pa zavijemo levo na ožjo makadamsko cesto. Po približno 10 minutah zmerne hoje pridemo do vznožja cerkve.

Sestop: Na izhodišče se vrnemo po isti poti.