Očna

         

  Očna od Planinskega doma pod Ježo za gps sled ali galerijo pritisni na zgornje ikone 
Očna

Očna se nahaja na severno primorskem pogorju Kolovrat znanem predvsem po hudih bojih, ki so na njem potekali med prvo svetovno vojno. Očitno je bila te usode deležna tudi Očna. Razgibna pot nas vodi mimo številnih vojaških ostankov iz prve svetovne vojne. Razvaline vrh Očne ter dolgi jarki ob njenem vršnem pobočju nam dajo slutiti, da se je verjetno tudi na njej nahajala italijanska topniška postojanka tako kot na bližnjem Globočaku, ali pa vsaj opazovalnica, saj se vrh ponaša z izpostavljeno lego na koncu stranskega grebena Kolovrata s katerega se odpre izvrsten razgled na Tolminsko kotlino ter hribovita pobočja na obeh straneh Soče. Vrh je sedaj (april, 2021) sicer obraščen z drevjem, tako da razgleda skoraj ni, razen v zimskih mesecih, ko je drevje golo. Izlet nas vodi tudi mimo znamenitega Devetega konfina, točke kjer naj bi se stikale parcele kar devetih različnih gospodarjev. Omeniti velja tudi, da se Očna nahaja v osrčju staroverstva z desnega brega reke Soče. Morda, še pred prvo svetovno vojno, so zahajali tudi na Očno, saj nas pot vodi preko treh vrhov, kar so imeli staroverci, kot piše Pavel Medvešček, še prav posebej radi. Očna se nahaja v regiji Primorska in Notranjska, v podregiji Goriška in še ožje v podregiji Kambreško in Banjšice.

Očna je izvrsten in razgiban predlog za nedeljski izlet po Severni Primorski.

Družinski izlet: Izlet je primeren za otroke stare 3 do 4 leta, a le če so vajeni hoje, sicer naj bodo vsaj kakšno leto starejši. Pod Očno nas pot vodi ob deloma prepadnem robu, zato smo tu še posebej pozorni na otroke. Pot je sicer precej razgibana, saj se na Očno vzpenemo preko dveh kucljev, ki pa sta na posameznih krajših predelih sorazmerno strma. Skupaj s povratkom nam vzpon povišata za več kot 100 višinskih metrov. Na poti bomo videli številne ostanke iz prve svetovne vojne, zlasti nekdanje vojaške jarke.

Zahtevnost: Lahka označena pot.

Oprema: Običajna pohodniška obutev.

Sprehod. Sprehod. Sprehod.

Višina: 906 m
Izhodišče: 740 m
Višinska razlika: 166 metrov - Višinska razlika na poti: 243 m.

Izhodišče:

Sprehod traja manj kot eno uro. Čas hoje okoli izleta. Kaže koliko časa porabimo do cilja.

Časi: Planinski dom pod Ježo - Očna 1 ura 15 minut.

Sezona: Vsi letni časi.

Izlet. Izlet . Izlet .

Vzpon: Na ovinku na drugi strani ceste pred planinskim domom bomo na vogalu opazili planinski smerokaz, ki nas vodi v gozd. Vzpenjati se pričnemo po ozki pešpoti, ki nas vodi dokaj strmo v gozdat breg. Višje se pot obrne levo in prične vzpenjati v dolgih s tankimi debli utrjenimi okljuki (april, 2021). Tu začetna strmina popusti. Višje, ko se pot poravna pridemo v levem zavoju vrh ozkega grebena. V nadaljevanju pridemo do razpotja v gozdni vlaki, kjer je desno smer za Očno, 30 minut, medtem ko je naravnost smer za Ježo in hrib Na gradu. Zavijemo desno za Očno. Pot se kratko spusti, nato pa se teren nekoliko odpre in položi. Hitro pridemo do razpotja, kjer nas planinska markacija usmeri desno. Sledimo položni poti. Hodimo po velikem jarku, gozdni vlaki. Povsod ob poti je veliko podrtega drevja, a je pot normalno prehodna (april, 2021). Kmalu pridemo do kolovoza, kjer nas smerokaz usmeri desno navzdol. Držimo se kolovoza, ki nas hitro pripelje do razpotja, kjer nas planinska markacija ponovno usmeri desno. Držimo se položnega kolovoza, ki nas pripelje do manjše staje za katero sta v skalo vklesani manjši votlini. Na desnem robu jase nas markacija usmeri na pešpot, ki se prične hitro strmo vzpenjati nad stajo. Vrh hriba gremo mimo betonskega mejnika, nato pa se po razglednem pobočju desno spustimo mimo nekdanjih vojaških jarkov. Nekaj korakov se spustimo tudi po jarku, nato pa nas markacija usmeri desno in takoj nato levo dol po robu na sedlo po katerem se pričnemo ponovno vzpenjati ob strmem robu manjše planote. Pot se nato kratko povzpne ter nato prične sorazmerno strmo spuščati ob prepadnem robu ter mimo nekaj jarkov iz prve svetovne vojne. Spustimo se na naslednje sedlo, kjer se ob nekdanjem vojaškem jarku pričnemo ponovno vzpenjati. Pot nas še nekaj časa vodi ob strmem robu, nato pa na koncu grebena zavije levo nazaj in se prične vzpenjati. Po krajšem sorazmerno strmem vzponu pridemo na vrh Očne. Tudi tu se nahajajo vojaški ostanki iz prve svetovne vojne, vpisna skrinjica in žig.

Povratek: Vračamo se po isti poti. Če želimo lahko pot krožno podaljšamo preko Ježe kot prikazuje gps sled in je opisano na izletu za Ježo.

Pritisni na spodnje sličice.

    Za galerijo (71) pritisni: Očna
  Očna je izvrsten razglednik na hribovja Severne Primorske in doline reke Soče.