Meniji za izlete po regijah Slovenije

    

 Špičasti vrh iz Zadloga - za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone

Špičasti vrh

Špičasti vrh nudi enega najbolj kontrastnih razgledov pri nas. Obdaja ga visoki gozd Nanosa, Hrušice in Trnovskega gozda. Če se sonce nenadoma skrije za oblake nepregledna preproga dreves potemni in Julijci na severu se nam zdijo tako prijazni in domači. Tudi na Jadransko morje zremo preko divjine Trnovskega gozda. Le proti vzhodu temno gmoto dreves prekine mehkoba ...

Pot na Špičasti vrh bodo zmogli tudi otroci stari med 3 in 4 leta.

Družinski izlet: Opisana pot nas vodi po gozdnih cestah in kolovozih, ki so večinoma dobro vzdrževani in označeni. Tudi orientacija je lahka. Izlet je primeren za otroke stare 3 do 4 leta. Krožni povratek je manj primeren za družinski izlet zaradi strmine v prvem delu poti, zaradi slabih oznak in na začetku tudi slabo nadelane poti (junij, 2015).

Zahtevnost: Lahka označena pot.

Oprema: Običajna pohodniška oprema.

Višinska razlika na lahki poti.

Višina: 1128 m
Višina izhodišča: 721 m
Višinska razlika: 407 m

Izhodišče: Peljemo se po avtocesti Ljubljana - Koper. Zapustimo jo na izvozu za Logatec. V Logatcu nadaljujemo proti Idriji in Črnemu vrhu. V Godoviču se zapeljemo mimo cerkve in nasproti pošte zavijemo proti Ajdovščini, Colu in Črnemu vrhu. V Črnem vrhu gremo mimo ceste in na prvem odcepu zavijemo desno proti Zadlogu. Vozimo se po široki travnati ravnici do zaselka z nekaj hišami, ki se imenuje Na sredi. Tu smo pozorni na oznake za Špičasti vrh. Ko pridemo v zaselek Na sredi po približno 100 metrih vožnje zavijemo levo v smeri oznak za Špičasti vrh, Mačji kot, Zadlog 43-45 (junij, 2015). Parkiramo čez približno 50 metrov ob nedokončanem nogometnem igrišču.

Prehojen čas po lahki poti.

Časi: Izhodišče - Špičasti vrh 1 ura 30 minut. Krožen povratek Špičasti vrh - izhodišče 1 ura.

Sezona: Vsi letni časi.

Prehojena razdalja po lahki poti.

Vzpon: S hojo pričnemo naprej po makadamski cesti po kateri smo se pripeljali. Čez 100 metrov gremo na razcepu makadamskih cest levo in nato čez približno 100 metrov desno za oznakami. Po slabo vidnem kolovozu gremo čez travnik do nekaj 100 metrov oddaljenega roba gozda, kjer pot zavije levo. Nadaljujemo naprej v gozd po sedaj dobro vidni ozki gozdni cesti, ki se prične precej strmo vzpenjati. Kasneje se večkrat kratko položi, sledimo pa ji vse do naslednje širše gozdne ceste. Dosežemo jo po približno 30 minutah hoje. Nadaljujemo levo. Gozdna cesta se položno vzpenja in po približno 10 minutah pridemo do širokega "parkirišča" na levi strani. Še naprej se držimo naše ceste, ki pa je sedaj v slabšem stanju in tudi vzpon je hitrejši. Po nekaj minutah hoje prečkamo neizrazit prelaz. Pot se položi in nas vodi nad široko in dolgo travnato kotanjo na levi strani. Čez nekaj minut pridemo do širokega, travnatega prelaza, kjer je tudi razpotje več poti. Nadaljujemo desno po slabšem desnem kolovozu. Na to smer nas opozarjajo tudi obledele markacije na drevesu. Po nekaj 10 metrih hoje preko položnega travnatega pobočja pridemo v gozd, kjer pot preide v ozko gozdno cesto. Sledimo ji vse do Špičastega vrha, kar nam vzame približno 15 minut zmerne hoje.
Gozdna cesta je proti vrhu v slabšem stanju in tudi vzpenja se nekoliko hitreje. Na vrhu se nahaja nekaj klopc in 13 metrov visok in že nekoliko razmajan (junij, 2015) razgledni stolp. Na stolpu je vpisna skrinjica.

Sestop: Ozka stezica nas vodi pod stolpom. Za njem se pričnemo spuščati po strmem gozdnatem pobočju. Stezica je slabo nadelana in označena z redkimi in močno obledelimi markacijami (junij, 2015). Ko strmina po približno 10 minutah hoje popusti nas pot pripelje na slab gozdni kolovoz, kjer zavijemo levo. Že po nekaj metrih zavijemo iz njega desno navzdol na gozdno stezo. Pripelje nas do naslednjega goznega kolovoza, kjer zavijemo desno in že čez nekaj metrov levo strmo navzdol v gozd. Pot nas pripelje do naslednjega kolovoza, kjer nadaljujemo levo. Držimo se ga vse do naslednjega širšega kolovoza. Nadaljujemo desno vse do razpotja s prvotno potjo. Tu zavijemo levo navzdol in se na izhodišče vrnemo po prvotni poti.