Meniji za izlete po regijah Slovenije

     

  Pot ob Rakah iz Idrije za gps sled ali galerijo pritisni na zgornje ikone 
Pot ob Rakah

Pot ob Rakah je naravoslovna učna pot in hkrati glavno rekreacijsko področje prebivalcev Idrije. Opisana pot je nekoliko krajša, saj se vodni kanal Rake konča skoraj v središču Idrije nad Scopolijevim botaničnim vrtom. Kanal Rake se ponaša z drevoredom hrasta doba, ki je bil zasajen ob izgradnji kanala leta 1601. Kljub veliki starosti imajo Rake še vedno uporabno funkcijo saj ...

Družinski izlet Pot ob Rakah, oziroma vodnem kanalu je primeren tudi za najmlajše otroke, ki so komaj shodili.

Družinski izlet: Izlet je primeren za otroke stare 2 do 3 leta, a bodo velik del poti prehodili tudi otroci, ki so komaj shodili. Slednjim pomagamo pri hoji z nošenjem ali vozičkom. Pot je namreč prevozna tudi s športnim vozičkom. Ko prečkamo reko Idrijco po brvi moramo še posebej paziti na otroke. Otrokom bo vodni kanal Rake v veliko veselje. Pot je zaradi hladu, ki veje iz kanala ter sence gozda skozi katerega nas vodi Pot ob Rakah še posebej primerna za vroče poletne dni.

Zahtevnost: Označen sprehod.

Oprema: Običajna pohodniška, oziroma lahko tudi lahka športna, obutev.

Višinska razlika na sprehodu.

Jez pri Kobili: 347 m
Izhodišče: 327 m
Višinska razlika: 20 m

Izhodišče: Vozimo se po regionalni cesti Logatec - Idrija. Po daljšem spustu po soteski rečice Zale se zapeljemo preko križišča, kjer je levo smer za Belo, medtem ko se mi držimo tu naravnost za Idrijo. Ko se po približno 1 kilometru vožnje zapeljemo mimo oznake za Idrijo čez nekaj sto metrov pridemo na južni rob mesta, kjer bomo levo ob cesti videli velik Tušev supermarket. Zapeljemo levo na njegovo parkirišče in parkiramo.

Prehoje čas na sprehodu.

Časi: Izhodišče - konec Poti ob Rakah 30 minut.

Sezona: Vsi letni časi.

Prehojena razdalja na sprehodu.

Vzpon: Preko parkirišča se sprehodimo do reke Idrijce, kjer gremo desno do velike brvi po kateri prečkamo reko. Za brvjo gremo levo navzgor po pešpoti. Hitro se povzpnemo do razpotja ob vodnem kanalu Rakah, kjer nadaljujemo levo. Poti se držimo kar nekaj časa. V nadaljevanju nas položna pešpot vodi mimo razpotja za Divje jezero, levo navzdol, ki si ga gremo ogledati po lastni želji. Sicer se na tem razpotju še vedno držimo naravnost. Še vedno položna pot nas pripelje do manjšega jezu na Idrijci, kjer se Rake, oziroma vodni kanal prične in napaja z vodo reke. Tu je naš cilj. Naprej pešpot hitro postane neprimerna za voziček za otroke.

Povratek: Na izhodišče se vrnemo po isti poti.