Meniji za izlete po regijah Slovenije

dravh     dravh     dravh

 Dravh s Soriške planine - za gps sled, galerijo ali forum pritisni na zgornje ikone

Dravh iz Soriške planine

Dravh je travnat vrh nad smučišči Soriška planina. Na njegovem vrhu je žig in visok merilec vetra. Nudi lep razgled na sosednji Slatnik, Lajnar in Črno prst. Lepo se vidi tudi nekoliko bolj oddaljen Ratitovec in Bohinjske gore. Prav tako nudi dober pogled na Škofjeloško hribovje. Pot iz Soriške planine je lahek in kratek izlet v naravi. Nahaja se v podregiji Julijske Alpe in regiji Zahodni Alpski svet.

Zahtevnost: Lahka neoznačena pot.

Oprema: Običajna pohodniška oprema.

višina višina višina

Višina: 1548 metrov
Višina izhodišča: 1290 m
Višinska razlika:
Skupna dosežena višina 258 m.

Izhodišče: Iz doline Soče zavijemo v kraju Bača za Podbrdo. Držimo se glavne ceste. Ko pridemo na prelaz Petrovo Brdom gremo pod mostom, za njem zavijemo levo in nadaljujemo po lokalni cesti mimo planinskega doma Petrovo Brdo. Nadaljujemo do vasi Zgornja Sorica. V vasi zavijemo levo na cesto do Soriške planine in vozimo do parkirišča pod smučiščem omenjene planine.
Iz Škofjeloške smeri gremo po glavni cesti skozi Škofjo Loko proti Železnikom v Selški dolini. Stalno se držimo glavne ceste. Ko je vas Zali Log za nami smo pozorni na razcep, kjer gre cesta desno proti vasi Sorica. Zavijemo desno in nadaljujemo skozi vas Sorica do parkirišč pod smučiščem Soriška planina, kjer pričnemo z izletom. Vkolikor je ta cesta zaprta lahko pridemo do smučišča po cesti mimo planinskega doma Petrovo Brdo kot je opisano zgoraj.

čas hoje čas hoje čas hoje

Časi: Od parkirišča na Soriški planini do vrha Dravh je 35 minut.

Sezona: Vsi letni časi. Pozimi priporočamo uporabo derez in cepina.

opis poti opis poti opis poti

Vzpon: Na parkirišču pod smučiščem Soriška planina poiščemo makadamsko pot, ki vodi do Litostrojske koče. Po makadamu gremo mimo koče. Tu pot zavije levo. Nadaljujemo po njej. Kmalu makadam blago zavije desno v pobočje. Sedaj gremo mimo vodnega zajetja za zasneževanje na naši levi strani. Pot kmalu zavije še nekoliko levo. Gre pod sedežnico Lajnar in preči položno travnato smučišče. Kolesnice v travi so slabo vidne. Nadaljujemo naprej po poti, ki se sedaj začne bolj strmo vzpenjati po ozki smučarski progi. Po približno 15 minutah hoje v naravi pridemo do sedla. Desni vrh je Lajnar, levo je Dravh. Zavijemo levo in gremo po desni strani pastirske ograje po poti direktno v travnato pobočje. Vrh Dravh dosežemo po dobrih 5 minutah hoje.

Sestop: Na izhodišče se vrnemo po isti poti.