Črno jezero - od Doma na Smrekovcu za gps sled ali galerijo pritisni na zgornje ikone 
Črno jezero

Črno jezero se imenuje tudi Končnikova mlakuža. Nahaja se na severnih pobočjih Smrekovškega pogorja med Krnesom in Komnom. Jezerce je skrito in skrivnostno. Planinka iz ene od tamkajšnjih vasi nam je zaupala, da ne hodi ne na Krnes, ne na Komen ali Smrekovec. Le k Črnemu jezeru. Da tam rada posedi je rekla... Na poti k jezeru dolgo časa sledimo planinskim oznakam za Krnes, nato pa v kotu planine ob vznožju slednjega poiščemo tablo z napisom Končnikova mlakuža (avgust, 2021). Po stezici, ki vodi mimo nje se spustimo do jezera. Nižje so nam v pomoč pri orientaciji na ključnih mestih postavljeni možici in nasprejane oznake za K24. Jezerce je resnično črno, tako zaradi temne vode, kot zaradi gosto posejanih smrek, ki se s svojimi vejami sklanjajo na njim. Meditativna samota Črnega jezera sredi odmaknjenega gozda Smrekovškega pogorja nas hitro prežame s svojim mirom. Našo pozornost pritegne velik balvan, visoka megalitska skala, ki s svojo steno sega v črno vodo in daleč v preteklost, ko se ljudje v globine svoje duše še nismo potapljali v pozidanih svetiščih. Zadaj v senci so nanjo prislonjene odlomljene veje. Črno jezero se nahaja v regiji Gorenjska, Bovška in Koroška in v podregiji Kamniško-Savinjske Alpe.

Črno jezero

Družinski izlet: Izlet je primeren za otroke stare 3 do 4 leta, a le če so vajeni hoje. Sicer izlet priporočamo otrokom starim 4 do 5 let. Pot se večinoma zložno do zmerno vzpenja, nekoliko bolj strmi predeli pa so sorazmerno kratki. Pot nas vodi po lepo zaobljenem Smrekovškem pogorju, skozi zaplate pretežno iglastih gozdov in preko dolgih in razglednih planin. Otroci bodo tudi vrh Krnesa našli obilo varnega prostora za igro in v poznih poletnih mesecih obilo borovnic.

Zahtevnost: Lahka delno označena pot.

Oprema: Običajna pohodniška obutev.

Sprehod. Sprehod. Sprehod.

Črno jezero: 1421 m
Izhodišče: 1350 m
Višinska razlika na poti čez Smrekovec: približno 480 m (mimo Smrekovca cca. 367 m).

Izhodišče: Zapeljemo se v Ljubno ob Savinji, kjer sledimo oznaki za Smrekovec (avgust, 2021). Ko pridemo v stari del mesta zavijemo levo, nato pa se ves čas držimo naravnost (več kot 10 km). Cesta nas pripelje na Atelsko sedlo, kjer nadaljujemo z vožnjo naprej še nekaj 100 metrov. Ko se cesta na križišču obrne navzdol smo pozorni na oznako, ki nas levo navzgor usmeri proti Smrekovcu - naravnost smer za Črno. Zavijemo levo in po približno 100 metrih vožnje ob cesti parkiramo na ustreznem mestu. Zapeljemo se lahko vse do roba pašnika pod Domom na Smrekovcu, ali pa vse do Doma na Smrekovcu, kjer na ustreznem mestu parkiramo.

Sprehod traja manj kot eno uro. Čas hoje okoli izleta. Kaže koliko časa porabimo do cilja.

Časi: Izhodišče - Krnes (čez Smrekovec): 1 ura 40 minut.

Sezona: Vsi letni časi.

Izlet. Izlet . Izlet .

Vzpon: V primeru, da se ne zapeljemo do Doma na Smrekovcu s hojo pričnemo po široki gozdni makadamski cesti. Pri Domu na Smrekovcu sledimo oznakam za Smrekovec. Vzpenjamo se po široki planinski pešpoti, občasno sorazmerno strmi, ki nas vodi skozi pretežno iglasta pobočja Smrekovca. Po morda 15 minutah hoje pridemo do razpotja, kjer je levo smer za Kočo na Travniku - po tej smeri se bomo krožno vračali - desno vrh Smrekovca, 15 minut. S hojo nadaljujemo desno. Pešpot se zmerno strmo vzpenja po vršnem pobočju Smrekovca, kjer se gozd vedno bolj redči. Zadnji del poti poteka preko prostranih in razglednih pašnikov Smrekovca.
Vrh Smrekovca ne gremo proti Krnesu nazaj po prvotni poti do razpotja, temveč gremo po smrekovškem grebenu nazaj proti gozdu, kjer se držimo nekoliko desno. Hodimo po lepo nadelani, a neoznačeni stezi (avgust, 2021). Ko stopimo v gozd se po dobrih 2 minutah zložno spustimo na obširno planino posuto z redkimi skupinami jelk. Ko pridemo na koncu planino do roba gozda se stezica razcepi, držimo pa se leve smeri, kjer v nekaj korakih ponovno pridemo v gozd. Hitro za tem se pot sorazmerno strmo spusti do naslednje planine. Na koncu te planine sledi kratek spust skozi pas gozda in nato ponovno pot po precej dolgi deloma obnovljeni planini (avgust, 2021). Steza se hitro prelevi v kolovoz, z leve pa se nam priključi planinska pešpot od Doma na Smrekovcu, kjer se bomo krožno vračali. Na koncu dolge in položne planine nas pot ponovno vodi skozi gozd. Vrh slemena sledimo kolovozu in ko se sleme zooža pridemo do razpotja kolovozov. Eden zavije levo, medtem ko se mi držimo tistega, ki gre naravnost v breg naprej po slemenu. Sorazmerno strm vzpon ni dolg, sledi pa pot preko naslednje planine, kjer se odpre razgled na Golte. Na koncu planine se nahaja razpotje, desno vrh Krnesa, naravnost Koča na Travniku. Tu zavijemo desno navzgor in sledimo ogradi. Pešpoti se držimo naravnost vse do roba gozda, gledano naprej, v skrajnem levem - zahodnem kotu planine. Tu bomo opazili smerokaz za Končnikovo mlakužo, oziroma Črno jezero (avgust, 2021).
Pot se sprva sorazmerno strmo spušča prečno na s travo poraščeno gozdnato pobočje, a se kmalu položi in nas pripelje do gozdarskega kolovoza. Prečkamo ga in nekaj korakov desno nadaljujemo naprej po stezi (za pomoč pri orientaciji se tu nahaja nekaj možicev, avgust, 2021), ki se še vedno spušča prečno na pobočje. Kmalu pridemo do naslednjega gozdarskega kolovoza, ki ga tokrat prečkamo približno 6 metrov levo navzgor. Tudi tu so nam v pomoč možici (avgust, 2021). Pot se še naprej spušča skozi gozd in nas nižje pripelje do hudourniške grape, kjer se teren položi. Za grapo nas pot v slabi minuti pripelje do jezera.

Povratek: Vračamo se po isti poti in ko pridemo do najdaljše planine preko katere smo šli k Črnemu jezeru smo pozorni na razpotje, kjer se sedaj ne držimo prvotne poti, ki nas naravnost pripelje na Smrekovec, temveč se držimo markirane poti, ki nas desno vodi proti Domu na Smrekovcu. Pot sledi spodnjemu delu planine in na njenem koncu gre naprej v gozd. Položna pešpot nas sprva vodi skozi gozd ter nato nad razgledno planino. Za njo v levem ovinku prečkamo grapo in gremo mimo pastirske koče. Še naprej položna in markirana pešpot nas skozi gozd pripelje do prvotnega razpotja za Smrekovec. Od tu se na izhodišče vrnemo po prvotni poti.

  Črno jezero ali Končnikova mlakuža se ponaša s temno vodo. Mimo jezera vodi planinska pešpot, ki nas pripelje vrh Smrekovškega pogorja.