Meniji za izlete po regijah Slovenije

    

  Debevčev mlin iz Oševeka za gps sled ali galerijo pritisni na zgornje ikone 
Debevčev mlin

Debevčev mlin, oziroma tudi Samotni mlin kot mu pravijo domačini stoji na koncu manjše doline pod strmimi zahodnimi pobočji Vovarja poleg močnega kraškega izvira potoka Oševek. Sprehod po makadamski cesti je miren, pot pa je najlepša tam, kjer se ji potok povsem približa. Ta si skozi gozd utira pot proti Kamniški Bistrici v katero se izlije. Na poti so mu številna ...

Debevčev mlin je izvrstna ideja za družinski izlet, saj lahko pot opravimo tudi z vozičkom za otroke.

Družinski izlet: Izlet je zaradi svoje dolžine primeren za otroke stare 2 do 3 leta, a ga bodo velik del prehodili tudi mlajši otroci. Na izlet se lahko odpravimo tudi z vozičkom za otroke, saj ves čas hodimo po položni makadamski cesti. Pri mlinu, tik pred kraškim izvirom potoka Oševek je manjši jez, ker pazimo, da otroci ne padejo v strugo potoka. Velik del poti hodimo ob potoku Oševek, kjer bodo otroci našli obilo priložnosti za igro, zato imamo za vsak slučaj s sabo oblačila za preobleči.

Zahtevnost: Sprehod.

Oprema: Lahka športna obutev.

Višinska razlika na sprehodu.

Višina izvira : 406 m
Izhodišče: 385 m
Prehojena višinska razlika: 34 m

Izhodišče: Mimo Kamnika se zapeljemo proti Tuhinjski dolini. Pozorni smo na prometni smerokaz, ki nas usmeri levo proti Nevljam, kjer se zapeljemo preko Mamutovega mosta, kjer so našli znamenito mamutovo okostje. Z vožnjo nadaljujemo preko vasi Oševek. Približno 150 metrov za vasjo, na robu gozda, parkiramo ob makadamski cesti, ki zavije levo v gozd.

Prehojen čas na sprehodu.

Časi: 30 minut.

Sezona: Vsi letni časi.

Prehojena razdalja na sprehodu.

Vzpon: S hojo pričnemo po makadamski cesti ob kateri smo parkirali. Držimo se je vse do Samotnega, oziroma Debevčevega mlina. Na poti gremo preko dveh razpotij, kjer se obakrat držimo desno.

Povratek: Na izhodišče se vrnemo po isti poti.