Meniji za izlete po regijah Slovenije

        

 Kranjska reber iz Črnivca - za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone

Kranjska reber

Kranjska reber oziroma vrh Kašne planine nudi lep razgled na glavne Kamniško-Savinjske gore. V neposredni bližini so Lepenatka, Rogatec in Menina planina. Lepo se vidi tudi Velika planina in Ljubljanska kotlina proti Ljubljani. Kranjska reber leži v subregiji Kamniško-Savinjske Alpe in spada v regijo Osrednji Alpski svet.

Zahtevnost: Lahka označena pot.

Oprema: Običajna pohodniška oprema.

Višinska razlika na lahki poti.

Višina: 1435 m
Višina izhodišča: 902 m
Višinska razlika:
Skupna dosežena višina - 540 m.

Izhodišče: Iz Kamnika se peljemo proti Gornjemu Gradu ali obratno. Ko pridemo na prelaz Črnivec parkiramo na parkirišču ob cesti, vendar na drugi strani ceste kot je gostišče.

Prehojen čas po lahki poti.

Časi: Prelaz Črnivec - Kranjska reber 1 ura 15 minut.

Sezona: Vsi letni časi.

Prehojena razdalja po lahki poti.

Vzpon: Pot začnemo po glavnem makadamu, ki vodi v pobočje hriba nad nami. Po nekaj metrih hoje bomo opazili na levi strani stezo, ki nas bo vodila na Kranjsko reber. Markirana pot vodi po pobočju, ki ga je leta 2008 upostošil vihar. Nekdanjega gozda ni več. Po približno 20 minutah hoje po pobočju pridemo do makadamske ceste, ki jo prečakmo prvič. Poiščemo markacijo in nadaljujemo po gozdni poti. Makadamsko cesto prečkamo še enkrat. Sledimo markacijam, ki nas vodijo skozi gozd po gozdnem kolovozu. Po slabi uri hoje od izhodišča pridemo do travnatega pobočja Kašne planine. Še naprej sledimo stezi po razgledni planini, ki nas v približno 15 minutah pripelje do Vrha Kašne planine oziroma Kranjsko reber.

Sestop: Vračamo se po isti poti. Vkolikor se nam še ne mudi na izhodišče lahko naredimo ovinek po makadamski cesti. Nudi lagoden in miren sprehod ter razgled na sosednji vrh in proti Ljubljanski kotlini.