Meniji za izlete po regijah Slovenije

         

 Senčnica Josipine Turnograjske od jezera Črnava - za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone

Senčnica Josipine Turnograjske

Senčnica Josipine Turnograjske je krajši sprehod. Nahaja se na vzpetini tik nad gradom Turn. Josipina Urbančič Turnograjska je bila prva slovenska pesnica in pisateljica. Njen verjetno najbolj znan verz je "Zmiraj krasna je narava". Na senčnici je vpisna skrinjica, informativna tabla, pohodne table in seveda veliko sence. Nahaja se v regiji Gorenjska, Bovška in Koroška in podregiji Kamniško-Savinjske Alpe.

Zahtevnost: Sprehod.

Oprema: Običajna pohodniška oprema.

Višinska razlika na sprehodu.

Višina: 580 m
Višina izhodišča: 480 m
Višinska razlika:
100 m

Izhodišče: Iz gorenjske avtoceste zapeljemo ven na izvozu Kranj - vzhod. Nato zavijemo proti Kranju in na krožnem križišču ob Mercator centru zapeljemo desno proti Jezerskemu in Predvoru. Ko pridemo do vasi Tupališče nadaljujemo, vendar smo pozorni na smerokaze, ki nas usmerijo levo v Predvor po mostu čez Kokro. Do tu smo iz avtoceste potrebovali približno 11 kilometrov. Skozi Predvor nadaljujemo a le do oznake, ki nas desno usmerja proti piceriji Urša. Tu zavijemo desno. Po morda 100 metrih vožnje pridemo do omenjene picerije, kjer ponovno zavijemo desno in parkiramo.

Prehojen čas na sprehodu.

Časi: Izhodišče - Senčnica Josipine Turnograjske 25 minut.

Sezona: Vsi letni časi.

Prehojena razdalja na sprehodu.

Vzpon: Iz parkirišča gremo po makadamski cesti desno proti umetnemu jezeru Črnava. Ko ga dosežemo zavijemo levo in nadaljujemo nekaj 100 metrov do lesenega mostu čez potok, ki se izliva v jezero. Takoj za mostom zavijemo levo in med drevjem nadaljujemo po travnati pešpoti. Sledimo oznakam, ki nas vzpenjajoče vodijo v gozd. Pridemo do makadamske ceste. Tu nas pohodna tabla usmerja desno po makadamski cesti proti Senčnici Josipine Turnograjske. Do tu smo potrebovali približno 10 minut. Zavijemo desno in nadaljujemo po makadamski cesti. Kmalu zavija desno in nas vodi skozi polje. Po nekaj 100 metrih hoje pridemo na asfaltno cesto, ki nas naravnost po nekaj 100 metih hoje pripelje do vhoda na dvorišče gradu Turn. Levo na zidu grajskega dvorišča opazimo oznake, ki nas usmerjajo levo ob zidu navzgor. Hodimo po dobro shojeni gozdni poti in se držimo levo. Pot nas po nekaj minutah pripelje do Senčnice Josipine Turnograjske. Tu se naš sprehod zaključi.

Sestop: Na izhodišče se vrnemo po isti poti.