Meniji za izlete po regijah Slovenije

            

 Štruca iz Suhadolnika - za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone

Štruca

Štruca je nižja in manj izrazita neposredna soseda Skute. Njen vrh je položen, dolg in širok. Gora je zelo razgledna, kljub temu, da del razgledov zastira višja Skuta. Lepo se vidijo Dolgi hrbet, Grintovec, Kalški greben in Posavsko hribovje, koroški hribi in proti jugu Krimsko hribovje. Nahaja se v regiji Gorenjska, Bovška in Koroška in podregiji Kamniško-Savinjske Alpe.

Zahtevnost: Zahtevna označena pot. Zadnjih 100 metrov poti poteka po ravnem in nezahtevnem brezpotju, kjer je orientacija ob lepem vremenu zelo lahka.

Oprema: Običajna pohodniška oprema in čelada. Pozimi se priporoča tudi uporabo derez in cepina.

Višinska razlika na zahtevni poti.

Višina: 2457 m
Višina izhodišča: 770 m
Višinska razlika:
1687 m

Izhodišče: Vozimo po avtocesti Ljubljana - Jesenice. Zapustimo jo na izvozu Kranj - vzhod in nadaljujemo proti Jezerskemu. V vasi Kokra smo pozorni na rdečo pohodniško tablo na desni strani cesti le nekaj metrov pred mostom, ki nas usmerja na lokalno cesto desno navzgor. Po tej cesti se vozimo kar nekaj časa do urejenega parkirišča s pohodnimi tablami, informativno tablo in klopco ob njej, kjer parkiramo.

Prehojen čas po zahtevni poti.

Časi: Suhadolnik - Kokrsko sedlo 2 uri 45 minut, Kokrsko sedlo - Štruca 2 uri 30 minut. SKUPAJ 5 ur 15 minut.

Sezona: Vsi letni časi. Pozimi v snegu se pot priporoča le zelo izkušenim gornikom.

Prehojena razdalja po zahtevni poti.

Vzpon: Opis do Cojzove koče je na povezavi Kokrsko sedlo.
Po približno 10 minutah hoje od Cojzove koče pridemo do razpotja, kjer nadaljujemo desno proti Skuti, levo Grintovec. Po približno 20 minutah hoje med ruševjem in travnatimi pobočji pridemo do tesnega prehoda Mala vratca. Za njimi se prične pot med ruševjem občasno bolj strmo spuščati. Spust nam vzame kakšnih 100 metrov višinske razlike. Zadnji del, predno se pot položi, je najbolj strm in izpostavljen, vendar varovan s klini in jeklenicami. Nato sledi lahek in zmeren vzpon do bivaka pod Grintavcem.
Od tu nadaljujemo s hojo naprej. Zlagoma se spuščamo. Hitro pridemo do razpotja, kjer gre desno pot proti Slemenu, Turski gori in Kamniškemu sedlu. Mi zavije levo proti Mlinarskemu sedlu, Grintovcu in Skuti. Razmeroma zložno se vzpenjamo po travnatem kraškem svetu, ki sčasoma preide v melišče. Kmalu za tem pot zavije desno in po kratkem, nekoliko bolj strmem vzponu še vedno po melišču, pridemo do naslednjega razpotja. Levo gre pot proti Mlinarskemu sedlu, Grintovcu, Dolgemu hrbtu in Skuti. Mi nadaljujemo naravnost proti Skuti, Turski gori in Kamniškemu sedlu. Sedaj nas pot vodi zložno po kraškem svetu Velikih podov. Sčasoma se prične zlagoma spuščati in nas pripelje do širokega melišča, ki ga v zmernem vzponu prečimo. Melišče je občasno presekano s skalnimi predeli. Pripelje nas do strme in zahtevne stene med Štruco in Dolgim hrbtom. Na temu predelu, ki nam vzame približno 20 minut hoje moramo paziti na zdrs. Ko se povzpnemo na vrh stene nadaljujemo desno. Na mestu, kjer se prične pot spuščati zavijemo desno na lahko, kratko in orientacijsko nezahtevno brezpotje. Hodimo naravnost proti neizrazitemu vrhu Štruce, ki ga označuje možicelj. Dosežemo ga po dobrih 5 minutah hoje.

Sestop: Na izhodišče se vrnemo po isti poti.