Meniji za izlete po regijah Slovenije

     

  Sveti Lenart na Rebri za gps sled ali galerijo pritisni na zgornje ikone 
Sveti Lenart na Rebri iz zaselka Jagošce

Sveti Lenart je nadvse skrivnostna cerkvica visoko na pobočjih pod Krvavcem v zahodnih Kamniških Alpah. Nahaja se za robom gozda na dnu manjše travnate kotanje. Ni kot večina podobnih cerkvic, ki se dvigajo na golih pobočjih, na robu slemen ali vrh hribov in daleč vidne vabijo k sebi svetni in posvetni živelj. Sveti Lenart na Rebri se skriva in ne vabi širših množic. Tudi v vasi tik ...

Sveti Lenart na Rebri

Družinski izlet: Izlet je primeren za otroke stare 2 do 3 leta, del poti pa bodo prehodili tudi otroci, ki so dobro shodili. Večinoma hodimo po ozkem in položnem gozdnem kolovozu na katerem se občasno odpre širok razgled na ljubljansko kotlino in hribovja vzhodno, zahodno in južno od nje. Cerkev, ki sicer stoji skrita na robu gozda je obdana s prostranim travnikom, kjer lahko otroci brezskrbno tekajo. Krožen povratek je precej daljši in velik del poti hodimo po lokalni cesti, kjer bodo sicer srečali le malo vozil. Če so otroci stari 2 do 3 leta vajeni hoje se na izhodišče vrnemo krožno, sicer krožen povratek priporočamo za otroke stare 3 do 4 leta.

Zahtevnost: Lahka, deloma označena pot.

Oprema: Običajna pohodniška, lahko tudi lažja športna, obutev.

Višinska razlika na lahki poti.

Sveti Lenart na Rebri: 806 m
Izhodišče: 833 m
Višinska razlika na krožni poti: približno 160 m

Izhodišče: Z gorenjske avtoceste se usmerimo na izvoz Vodice, nato pa z vožnjo nadaljujemo do prvega semaforiziranega križišča v Vodicah, kjer nadaljujemo levo v smeri Cerkelj na Gorenjskem in Brnika. Ko prispemo do glavnega krožišča na Spodnjem Brniku z vožnjo nadaljujemo v smeri Cerkelj in smučišča Krvavec. Pri koncu kraja Cerklje na Gorenjskem zapustimo glavno cesto, ki se nadaljuje proti Velesovem in Visokem in z vožnjo nadaljujemo rahlo desno po cesti v smeri smučišča Krvavec. V nadaljevanju pridemo do vasi Grad, kjer nas oznake za naselje Ambrož pod Krvavcem usmerijo desno na strmo asfaltno cesto (naravnost spodnja postaja krožno-kabinske žičnice na Krvavec in Štefanja Gora). Ko strmina na cesti nekoliko popusti, bomo prišli do križišča, kjer gre levo smer za naselje Ambrož pod Krvavcem, mi pa se tu držimo naravnost. Zapeljemo se v vas Šenturška Gora, kjer se držimo glavne širše ceste, ki nas vodi levo ob naselju. Še naprej se držimo naše ceste, ki nas pripelje do križišča, ki označuje konec naselja Šenturška Gora. Tu nas prometni smerokaz usmeri levo za vas Sveti Lenart, naravnost Sidraž. Gremo mimo športnega igrišča (september, 2021) naprej skozi gozd. Po 500 do 700 metrih vožnje pridemo do križišča, kjer se od naše ceste ostro levo nazaj odcepi vzpenjajoča lokalna asfaltirana cesta. Zavijemo nanjo in po približno 1.5 kilometra vožnje pridemo do odmaknjenega zaselka dveh domačij pod katerim na ustreznem mestu ob cesti parkiramo.

Prehojen čas po lahki poti.

Časi: Izhodišče - Sveti Lenart na Rebri: 15 minut, krožen povratek 45 minut.

Sezona: Vsi letni časi.

Prehojena razdalja po lahki poti.

Vzpon: Parkiramo pred zgornjim zaselkom dveh domačij vasi Jagošca (september, 2021). Po cesti gremo naprej do kmetije desno, kjer se nato držimo kolovoza naravnost - ne desno ob kmetiji - levo nas pot pripelje na dvorišče zgornje kmetije. Čez 50 metrov pridemo do roba gozda, kjer zavijemo desno na kolovoz, ki nas vodi skozi gozd. Nanj nas usmeri tudi planinska markacija. Držimo se položnega kolovoza, ki ga v nadaljevanju povsem preraste trava (september, 2021). Od tu naprej sledimo stezici, ki nas vodi nad strmim in razglednim pašnim pobočjem, manjšo planino. Pot se v nadaljevanju prične spuščati skozi gozd in kmalu zagledamo desno po sabo cerkvico svetega Lenarta na Rebri. Še naprej se držimo naše poti, ki se počasi ponovno prelevi v gozdni kolovoz. Hitro nas pripelje do razpotja kolovozov. Tu zavijemo desno na košni travnik, kjer pod sabo na robu gozda vidimo cerkev svetega Lenarta do katere imamo sedaj dobro minuto hoje.

Povratek: Vrnemo se do razpotja kolovozov, kjer nadaljujemo desno - ne levo po prvotni poti. Sedaj dobro nadelanega kolovoza se držimo vse do zaselka nekaj domačij Sveti Lenart. Pot je zelo lepa in razgledna na Savsko ravan in hribovja, ki jo obdajajo. V zaselku pridemo do asfaltirane ceste. Tu bomo šli proti izhodišču desno, še prej pa zavijemo levo na dvorišče kmetije, kjer se nahaja planinska vpisna skrinjica z žigom (september, 2021). Nato nadaljujemo navzdol po cesti. Sprva precej razgledna cesta nas nižje vodi skozi gozd. Ko pridemo do ostrega ovinka se sprva desno odcepi kolovoz, 20 metrov naprej po naši cesti, pa gre desno navzgor cesta po kateri smo se pripeljali do izhodišča. Zavijemo na to cesto in se po njej vrnemo na izhodišče.