Meniji za izlete po regijah Slovenije

        

 Sveti Lovrenc pod Storžičem iz Bašlja - za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone

Sveti Lovrenc pod Storžičem

Sveti Lovrenc nad Bašljem ali pa pod Storžičem, kar nam je ljubše, je le ena izmed petih cerkvic, ki so v približno pet kilometrov dolgi zračni liniji posejane pod visokimi pobočji Strožiča in sosednjih vrhov. Postavljene so ravno prav visoko, da se ne moremo izgovoriti, da so previsoko, po drugi strani pa spet dovolj visoko, da do njih ne zaidejo navade iz doline, ki ne sodijo v nebo ...

Sveti Lovrenc pod Storžičem je lep družinski izlet, ki se prične v Bašlju.

Družinski izlet: Pot je primerna za otroke stare 3 do 4 leta. Na posameznih mestih, kjer je hoja nekoliko strmejša jim po potrebi pomagamo z nošenjem.

Zahtevnost: Lahka označena pot.

Oprema: Običajna pohodniška oprema.

Višinska razlika na lahki poti.

Višina: 892 m
Višina izhodišča: 516 m
Višinska razlika: 376 m

Izhodišče: Gorenjsko avtocesto zapustimo na izvozu Kranj vzhod. Nadaljujemo proti Kranju in na drugem krožnem križišču proti Preddvoru in Zgornjemu Jezerskemu. V Tupaličah zavijemo levo in se peljemo preko Preddvora, kjer nadaljujemo proti Bašlju in Bregu. Peljemo se preko Zgornje Bele do Bašlja, kjer se peljemo preko mosta in se povzpnemo v vas. Sledimo oznakam desno za Sveti Lovrenc in na naslednjem manjšem križišču zopet desno proti Gamsovi poti (levo Gamsov raj). Po ozki cesti se peljemo mimo hiš in čez travnik dokler ne pridemo do parkirišča pred kočo-gostiščem pri tabli Športno turistični park Belica. Tu stoji tudi informativna tabla Gamsove poti (junij 2015).

Prehojen čas po lahki poti.

Časi: Izhodišče - Sveti Lovrenc 45 minut. Sveti Lovrenc - krožen povratek na izhodišče 45 minut.

Sezona: Vsi letni časi.

Prehojena razdalja po lahki poti.

Vzpon: S hojo pričnemo po makadamski cesti ob kateri smo parkirali in vodi mimo gostišča. Hitro pridemo do igrišča in takoj za njim na levi strani ceste do pešpoti na katero nas usmeri oznaka Gamsove poti. Ozka, vendar dobro nadelana pešpot označena s tablami Gamsove poti nas vodi zmerno strmo v gozdnati pobočje. Po morda 10 minutah hoje pridemo do roba travnika, kjer zavijemo desno. Nekaj časa sledimo njegovemu robua nato pa gremo levo čez travnik do makadamske ceste. Iz nje takoj zavijemo desno v gozd. Tu se vzpenjamo nekoliko hitreje, pot pa je občasno utrjena s stopnicami. Hitro nas pripelje do široke gozdne ceste. Prečkamo jo in nadaljujemo naprej v gozd. Ponovno pridemo do široke gozdne makadamske ceste. Tu se pot in njene oznake izgubijo (junij, 2015). Nadaljujemo levo po gozdni cesti in že po nekaj metrih zavijemo desno nad cesto v gozd. Sledimo pešpoti in že po nekaj minutah pridemo do oznake Gamsove poti. Tu nadaljujemo desno. Po dobri minuti pridemo do več planinskih smerokazov in razcepov poti. Po makadamski cesti nadaljujemo levo proti Svetemu Lovrencu. Vzpenjamo se precej strmo, a že po nekaj 10 metrih hoje nas planinske table usmerijo desno na gozdno pešpot. Držimo se je vse do naslednjega razcepa z razpelom. Tu nadaljujemo levo. Kmalu pridemo do gozdne ceste in za njo do naslednjega razpotja že na robu travnatega pobočja pod cerkvijo Svetega Lovrenca, kjer nadaljujemo naravnost. Hitro pridemo na travnato pobočje pod cerkvijo, ki jo že vidimo nedaleč sabo.

Sestop: Krožno se vračamo mimo Doma pod Lovrencem. Namesto levo, od kjer smo prišli se sedaj držimo desno. Pot nas hitro pripelje do doma, kjer nadaljujemo naprej po makadamski cesti. Na prvem ovinku pod domom zavije levo in po sprva precej strmem spustu se hitro položi. V približno 10 minutah nas pripelje do prvotne poti. Od tu se naše ceste še naprej držimo vse do prvih hiš zaselka Laško. Gremo preko zaselka in za zadnjo hišo na križišču zavijemo levo in hitro zatem na naslednjem križišču ponovno levo. V dobri minuti pridemo do prvotne poti po kateri se vrnemo na izhodišče.