Meniji za izlete po regijah Slovenije

          

 Votlina kralja Matjaža s parkirišča na Jakobah - za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone

Votlina kralja Matjaža

Votlina kralja Matjaža je opuščeni rudniški rov. Nahaja se blizu, nekaj minut hoje stran od Male Pece, Doma na Peci in orjaške smreke. Pot do nje je dobro označena ni pa razgledna, saj se rov nahaja sredi gozda. Nekaj razgleda se vidi na poti proti votlini. Vidijo so Uršlja gora z okoliškimi hribi, lepo se vidi dolina Javorje in prelaz Sleme. Slabše se vidijo vrhovi Pohorja in Velenjskega ...

Zahtevnost: Lahka označena pot.

Oprema: Običajna pohodniška oprema.

Višinska razlika na lahki poti.

Višina: 1670 metrov
Višina izhodišča: 1373 m
Višinska razlika:
297 m

Izhodišče: Avtocesto Ljubljana - Maribor zapustimo na izvozu Šentrupert, Mozirje in zavijemo proti Mozirju. V Letušu zavijemo desno za Velenje in Šoštanj. Peljemo se preko Šmartna ob Paki, Paške vasi in v Gorenju zavijemo desno proti Velenju. Nadaljujemo preko Lokavice in v krožnem križišču zavijemo proti Šoštanju. V naslednjem krožnem križišču zavijemo proti Črni na Koroškem (prvi izvoz desno). Za tablo, ki označuje konec Šoštanja zavijemo levo za Črno in na naslednjem križišču levo proti Črni. Preko Zavodenj se povzpnemo na prelaz Sleme, kjer zavijemo levo proti Črni. V Črni v krožnem križišču zavijemo v drugi izvoz za Koprinc. Čez približno 20 metrov zavijemo desno preko mosta proti Topli in Koprincu. Za Pristavo zavijemo desno proti Podpeci. Pri okrepčevalnici Pri Matjažu v Mitniku zavijemo levo na makadam. Čez približno 2oo metrov zavijemo levo proti Domu na Peci. V zaselku Najbrž zavijemo desno za Jakobe kamor nas usmerja tabla z napisom Avtocesta, Jakobe. Pri tabli Dom na Peci, Jakobe, zavijemo levo v breg in potem desno proti Domu na Peci. V zadnjem križišču zavijemo levo in se vozimo da konca makadamske ceste, približno 2 kilometra, do parkirišča, kjer se prične opisani izlet.

Prehojen čas po lahki poti.

Časi: Parkirišče nad Jakobami - votlina kralja Matjaža 55 minut.

Sezona: Vsi letni časi.

Prehojena razdalja po lahki poti.

Vzpon: Za parkiriščem nadaljujemo proti Domu na Peci po široki gozdni cesti, ki se vzpenja nekoliko desno navzgor. Nanjo nas opozarja tudi planinska tabla. Že po nekaj minutah hoje gozdna cesta zavije desno. Hodimo približno 15 minut, ko pridemo do križišča. Cesta, po kateri smo prišli do sem, zavije levo, mi pa nadaljujemo naravnost po nekoliko ožji gozdni cesti. Iz nje lepo vidijo Uršlja gora, dolina Javorje in okoliški hribi. Hodimo približno 15 minut, ko nas oznake usmerijo levo na gozdno pešpot. Že po nekaj minutah pridemo do široke jase, kjer nadaljujemo desno ob robu gozda. Hitro pridemo do ožje gozdne ceste. Nadaljujemo naravnost in že po kakšni minuti hoje gremo mimo table, ki nas, da si popestrimo izlet, desno navzdol usmerja proti orjaški smreki. Od te table imamo do Doma na Peci še morda 4 minute hoje.
Ko pridemo do Doma nas pohodne table usmerijo levo ostro nazaj proti Votlini kralja Matjaža, do koder imamo še 10 minut hoje. Držimo se označene poti. Med hojo gremo mimo razcepa, ki nas desno navzgor pripelje do Male Pece. Po približno 10 minutah hoje pridemo do cilja v naravi, kratkega, z leseno pastirsko ograjo ograjenega opuščenega rudniškega rova, na koncu katerega za železnimi rešetkastimi vrati sloni za mizo speči kralj Matjaž. Luči se prižgejo avtomatsko.Pred votlino je klopca in oznake za Mežico in Črno.

Sestop: Na izhodišče se vrnemo po isti poti.