Meniji za izlete po regijah Slovenije

        

 Bele ovce iz vasi Šembije - za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikon

Bele ovce

Bele ovce je neporaščen vrh vzhodno od Volovje rebri. Na vrhu je lep pogled na okoliško hribovje in kraška polja. Ob lepem vremenu vidimo v daljavi tudi Dolomite in Julijske Alpe. Pod vrhom je lepa, redko poraščena dolina. Vrh leži v subregiji Javorniki in Snežnik. Planoti sta visoki, gozdnati in povsem neposeljeni, ter spadata v Zahodni Dinarski svet. Najvišji vrh ob poti je Velika Milanja. Možno je narediti krožno pot.

Zahtevnost: Lahka neoznačena pot.

Oprema: Običajna pohodniška oprema.

Višinska razlika na lahki poti.

Višina: 1022 m
Višina izhodišča: 577 m
Višinska razlika:
Skupna dosežena višina 563 m

Izhodišče: Z avtoceste Ljubljana - Koper se usmerimo na izvoz Postojna in cesti sledimo v smeri Pivke, Reke in Ilirske Bistrice. Nato nadaljujemo do vasi Knežak in nato do vasi Šembije. Na prvem odcepu zavijemo ostro levo in nadaljujemo po makadamski cesti. Odločimo se, kje bomo parkirali avto in nadaljevali peš. Lahko ga pustimo kjerkoli ob makadamu, saj nudi lep sprehod, alii z avtom nadaljujemo do širokega "parkirišča" na levi strani makadama ob vznožju blagega travnatega pobočja.

Prehojen čas po lahki poti.

Časi: Od parkirišča ob vznožju pobočja do vrha Bele ovce cca. 1 ura 30 minut. Vrnitev krožno do izhodišča cca. 1 ura 30 minut.

Sezona: Vsi letni časi.

Prehojena razdalja po lahki poti.

Vzpon: S parkirišča ob vznožju travnatega pobočja zavijemo levo na kolovoz, ki vodi direktno v hrib. Po kolovozu nadaljujemo v borov gozd. Na poti po gozdu pridemo do več razcepov, vendar se moramo makadama držati desno. Povzpnemo se v bukov gozd in še kar nadaljujemo po istem makadamu, ki nas pripelje na vrh grebena in vrha Bele ovce. Odpre sem na razgled na vse strani neba.

Sestop: Vrnemo se lahko po isti poti. Vkolikor nadaljujemo po makadamu bomo prišli krožno do izhodišča, kar lahko deloma vidimo tudi iz vrha. Na poti pridemo do dveh razcepov, vendar se ponovno držimo desno. Pot nas po lepi, neposeljeni in odmaknjeni dolini pripelje na izhodišče.