Meniji za izlete po regijah Slovenije

     

 Klevevž iz vasi Grič pri Klevevžu - za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone

Klevevž

Klevevž je dolenjski kraj, kjer je potok Radulja izdolbel tesno sotesko ter jo okrasil z številnimi brzicami. Nahajajo poleg znamenite Klevevške naravne toplice, izvira termalne vode s temperaturo 24,8 C. Toplica je obiskana skozi vse leto, tudi pozimi, ko posedanje v plitvem zajetju tople izvirske vode najbolj dene. Blizu, morda 15 minut hoje stran, se nahaja še ...

Klevevž so naravne toplice, kjer bodo otroci z veseljem skočili v vodo.

Družinski izlet: Opisana krožna pot je primerna za otroke, ki so vajeni hoditi in so stari 2 do 3 leta. Pot nas vodi pod grajskimi razvalinami, kjer se nahaja toplice Klevevž. Med povratkom se vračamo mimo drugih manjših neurejenih toplic, kjer je voda nekoliko hladnejša.

Zahtevnost: Lahka neoznačena pot.

Oprema: Običajna pohodniška oprema.

Višinska razlika na lahki poti.

Višina: 214 m (maksimalna višina)
Višina izhodišča: 210 m
Višinska razlika:
173 m skupne dosežene višine, 180 m skupnega doseženega spusta

Izhodišče: Vozimo po dolenjski avtocesti. Ven zapeljemo na izvozu za Kronovo, Šmarjeto, Šmarješke toplice in Otočec. Peljemo proti Šmarjeti. V Šmarjeti se držimo glavne ceste, ki skozi naselje najprej zavije levo in nato desno. Ko pridemo iz Šmarjete vozimo naravnost dokler ne pridemo do križišča, kjer cesta desno zavije proti vasi Zbure. Zavijemo desno in vozimo naravnost, dokler ne pridemo do prve ceste na levi strani. Cesta po kateri smo prišli nadaljuje v desnem ovinku proti Zburam. Mi zavijemo levo proti Griču pri Klevevžu. Zelo hitro pridemo do naslednjega križišča, kjer nadaljujemo naravnost. Vozimo naravnost po cesti mimo bivšega grajskega kmetijskega kompleksa. Prva cesta za njim, ki zavije levo nas pripelje do vasi Grič pri Klevevžu. Tu bomo ob cesti na levi strani videli pohodno tablo, ki nas usmerja v gozd po poti navzdol proti gradu Klevevž. Pred vasjo ob cesti parkiramo.

Prehojen čas po lahki poti.

Časi: 2 uri in 10 minut hoje po opisani krožni poti.

Sezona: Vsi letni časi.

Prehojena razdalja po lahki poti.

Vzpon: Ob cesti, kjer smo parkirali poiščemo pohodno tablo, ki nas usmeri po gozdni poti navzdol proti parku in toplicam gradu Klevevž. Hodimo po shojeni gozdni stezi, ki nas kmalu pripelje do potoka Radulja. Pot nadaljujemo po slikoviti soteski Radulje. Hodimo ob vznožju grajskega griča. Nekaj metrov nad nami so skromni ostanki razvalin. Po nekaj minutah hoje pridemo do zajetja termalne vode oziroma Klevevških toplic, bivšega grajskega parka in mlina, ki danes ne deluje več. Okolica je zelo lepa in posebna. Radulja je izdolbla tudi Klevevški jamski sistem s toplimi izviri, kar je edinstveno v Sloveniji.
Pot nadaljujemo naprej levo mimo bivšega mlina po asfaltirani cesti. Pridemo do ceste po kateri smo se pripeljali z avtom. Zavijemo levo in si gremo ogledati bivši grajski kmetijski kompleks in skromne ostanke nekdanjega gradu. Pred razvalinami opazimo bivši grajski park. Nato se vrnemo nazaj na cesto. Zavijemo desno na cesto po kateri smo prišli od toplic in takoj zavijemo levo na makadamsko cesto proti veliki cerkvi Svete Matere Božje, ki smo jo opazili že prej, ko smo šli proti grajskemu kompleksu. Sprehodimo se okoli cerkve. V njej počivajo posmrtni ostanki viteza Jurija Moscona. Nato nadaljujemo s hojo. Ko pridemo do križišča zavijemo desno in nato ob naslednjem razcepu ponovno zavijemo desno. Hodimo med hišami, ki so sprva samo na naši levi strani. Na koncu vasi pridemo do kolovoza. Nadaljujemo do počitniške prikolice vgrajene v leseno hiško. Tu zavijemo levo navzdol. Hodimo med gozdom, njivami in travniki. Kmalu pridemodo potoka Radulja v dolino, ki je obdana z gozdom in travniki. Gremo desno ob Radulji in opazujemo čudovito pokrajino. Pridemo do že zelo slabe brvi iz dveh hlodov ob lovski opazovalnici in prečkamo potok. Nadaljujemo levo nazaj ob Radulji. Kmalu pridemo do pritoka Radulje in ob njemu zavijemo desno. Hodimo dokler ne pridemo do kraškega izvira, ki ga izdajajo skale porasle z mahom. Desno je gozdno pot, ki vodi nazgor v hrib. S hojo nadaljujemo po njej. Hodimo skozi gozd in pridemo do travnika. Ob robu gozda na naši levi strani nadaljujemo, nato gremo ponovno hitro skozi gozd in do naslednjega travnika, kjer tokrat hodimo po robu gozd, ki je na naši desni strani. Levo že opazimo prve hiše vasi Grič pri Klevevžu. Nadaljujemo po poti in kmalu pridemo na izhodišče, kjer smo parkirali.

Sestop: Na izhodišče nas pripelje zgoraj opisana krožna pot.