Meniji za izlete po regijah Slovenije

         

  Lavričeva koča na Gradišču iz Šentvida za gps sled ali galerijo pritisni na zgornje ikone 
Lavričeva koča na Gradišču

Lavričeva koča se nahaja na južnem pobočju tik pod vrhom Gradišča. Na hribu, kot pove že njegovo ime, je bila nekoč prazgodovinska naselbina. Nad kočo se nahaja cerkev svetega Nikolaja, ki je bila prvič omenjena leta 1250, današnjo baročno podobo pa je dobila v 18. stoletju. Današnja planinska koča je bila nekoč lovska koča Jožeta Lavriča, podjetnika in ljubitelja ...

Lavričeva koča na Gradišču je primerna za družinski izlet, saj se pri njej nahaja igrišče s številnimi igrali.

Družinski izlet: Izlet je primeren za otroke stare 3 do 4 leta, a bodo velik del poti, morda celo ves, prehodili tudi mlajši otroki. Večji del poti se zložno vzpenjamo, le pod vrhom je kratek del vzpona nekoliko strmejši. Otroci bodo na igrišču našli obilo priložnosti za igro. Nad kočo se nahajajo številna igrala, pred cerkvijo pa stoji imitacija gore s stopnicami in planinskimi varovali. Tu mlajšim otrokom po potrebi nudimo pomoč pri igri, oziroma pazimo, da ne padejo s skale. Pri koči je vsako leto prireditev kiparjev z gozdarskimi motornimi žagami, zato si pri koči, na igrišču in za cerkvijo lahko priložnostno ogledamo lesene skupture, ki so prave umetnine in že same po sebi vredne obiska in ogleda.

Zahtevnost: Lahka označena pot.

Oprema: Običajna pohodniška, lahko tudi lažja športna, obutev.

Višinska razlika na lahki poti.

Višina : 510 m
Izhodišče: 346 m
Prehojena višinska razlika: 188 m

Izhodišče: Vozimo se po dolenjski avtocesti. Zapustimo jo na izvozu za Ivančno Gorico. Zapeljemo se proti naselju. Na velikem krožnem križišču pri petrolovi bencinski črpalki se držimo smeri za Šentvid pri Stični. Te ceste se sedaj držimo vse dokler nas prometni smerokaz ne usmeri levo proti Šentvidu pri Stični. Po vzpenjajoči se cesti se zapeljemo v središče naselja, kjer zavijemo levo proti osnovni šoli Ferda Vesela. Tu na ustreznem mestu parkiramo.

Prehojen čas po lahki poti.

Časi: Celotna krožna pot nam bo vzela približno 30 minut zmerne hoje.

Sezona: Vsi letni časi.

Prehojena razdalja po lahki poti.

Vzpon: S hojo pričnemo po cesti, ki nas vodi skozi naselje. Držimo se je vse do konca naselja, kjer se pri veliko domačiji prelevi v kolovoz po katerem nadaljujemo s hojo. Čez dobrih pet minut zmernega vzpona skozi gozd pridemo do razpotja kolovoza in pešpoti, kjer se držimo desno za Gradišče, medtem ko gre levo smer za Stično. Še naprej sledimo kolovozu, ki se zmerno vzpenja skozi gozd. Višje, že precej pod vrhom pridemo do razpotja, kjer naš kolovoz zavij desno, mi pa se tu držimo pešpoti, ki gre naravnost - levo je travnik. Sledi še kratek nekoliko bolj strm vzpon in že smo pri Lavričevi koči na Gradišču.

Povratek: Na izhodišče se vrnemo po isti poti.