Meniji za izlete po regijah Slovenije
          
 
  Slavnik iz Podgorja za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone
Slavnik

Slavnik svoje ime nosi upravičeno. Med planinci širom Slovenije je zagotovo eden izmed najbolj priljubljenih primorskih vrhov in po tej plati ga morda prekaša le še znameniti Nanos. Je tisočak in na učni tabli mimo katere vodi pot piše, da mu pravijo tudi primorski, oziroma istrski Triglav. Kakorkoli, vsekakor ni najvišji vrh Čičarije, kot bi marsikdo pomislil. Po višini ga prekašata bližnji ...

Če gremo na Slavnik z otroci je najbolje, da se nanj povzpnemo po strmi poti, ki je krajša.

Družinski izlet: Izlet je primeren za otroke stare 4 do 5 let. Na vrhu je planinska koča, kjer se lahko okrepčamo in obilica razglednih, prostranih travnatih pobočjih.

Zahtevnost: Lahka označena pot.

Oprema: Običajna pohodniška oprema.

Višinska razlika na lahki poti.

Izhodišče: 518 m
Višina: 1028 m
Višinska razlika: 510 m

Izhodišče: Po avtocesti Ljubljana - Koper se peljemo do izvoza Kozina. Z vožnjo nadaljujemo po stari cesti proti Kopru. Pri vasi Petrinje zavijemo levo za smer Podgorje in po slabih dveh kilometrih ponovno levo. Približno šest kilometrov za tem odcepom pridemo v Podgorje, kjer parkiramo na desni strani ceste na velikem urejenem parkirišču ob igrišču. Parkirišče je plačljivo (1EUR/dan, junij, 2020).

Prehojen čas po lahki poti.

Časi: Podgorje - Slavnik po strmi poti 1 ura 15 minut. Krožen povratek po položni poti 1 ura.

Sezona: Vsi letni časi.

Prehojena razdalja po lahki poti.

Vzpon: Iz parkirišča gremo do ceste po kateri smo se pripeljali in zavijemo desno. Čez nekaj 10 metrov, pri kapelici, zavijemo levo v vas. Te ceste se držimo vse do dveh planinskih smerokazov, desno Slavnik 1 ura 30 minut, položna pot, levo po strmi poti 1 ura. Stopimo levo, naša cesta pa hitro zavije desno in se pri zadnji hiši prelevi v kolovoz in takoj za tem v markirano pešpot. Pot se srednje strmo vzpenja, je široka, dobro nadelana in markirana. Kar nekaj časa nas vodi skozi gozd. Na višini približno 850 metrov nad morjem se prične drevje mešati z gozdnimi jasami. Pot postaja vedno bolj razgledna, dokler se gozd povsem ne umakne širokim travnatim pobočjem. Kmalu zagledamo vrh s planinsko kočo do katerega nimamo več daleč.

Sestop: Stopimo do smerokazov pod kočo, kjer gre desno pot za Podgorje, 40 minut, po kateri smo se povzpeli, vrnili pa se bomo krožno po daljši in bolj položni poti, ki tu zavije levo, 1 ura. Mimo razpotja za Ostrič - levo 6 ur se spustimo do kololovoza pod nami, kjer nadaljujemo levo. Kolovoz kmalu zavije desno in se ga sedaj kar nekaj časa držimo. Vodi nas mimo učne table, nato pa smo pozorni na puščico na veliki skali, ki nas usmeri desno navzdol na markirano pešpot. To je le krajša bližnjica, saj že po dobri minuti pridemo nazaj na kolovoz, kjer nadaljujemo desno. Od tu naprej se ga držimo vse do Podgorja. Pot je markirana z obledelimi markacijami, na ključnih mestih, kjer utegnemo zaiti z naše poti pa s sveže narisanimi smerokazi na skalah (junij, 2017).