Sečoveljske soline ob Dragonji

         

 Sečoveljske soline ob Dragonji - za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone

Sečoveljske soline ob Dragonji

Pogled na Sečoveljske soline je najlepši ob reki Dragonji. Ta južni del solin se imenuje Fontanigge, medtem, ko se severni del solin, kjer sol še pridelujejo imenuje Lera. Ko plačamo vstopnino nas pot vodi po makadamski cesti ob reki Dragonji in vznožju hribovitega Savudrijskega rta na drugi strani reke in je zato primerna tudi kot družinski izlet z vozičkom za otroke. Na temu koncu so soline sicer precej zapuščene, vendar navdušijo s številnimi fotogeničnimi razvalinami solinarskih hišic, ki so posejane širom naokoli. Hišice so lepo urejene edino ob solinarskem muzeju mimo katerega nas vodi pot. Na koncu smo nagrajeni z izjemnim in širokim izlivom Dragonje v morje, kjer občasno gnezdijo labodi. Na prospektih označena krožna pot ni vzdrževana. Sečoveljske soline spadajo v regijo Primorska in Notranjska, podregijo Obalno-Kraška in še ožje v podregijo Koprska brda.

Zahtevnost: Sprehod.

Oprema: Običajna pohodniška oprema.

višina višina višina

Višina: 1 m
Višina izhodišča: 1 m
Višinska razlika:
0 m

Izhodišče: Mimo Portoroža in skozi Sečo se pripeljemo do mejnega prehoda Sečovlje. Prečkamo ga in po nekaj sto metrih vožnje tik pred reko Dragonjo in pred mejnim prehodom na hrvaški strani zavijemo desno na makadamsko cesto. Z vožnjo nadaljujemo vse do zapornice, ki označuje vstop v krajinski park Sečoveljskih solin, kjer parkiramo.
Do mejnega prehoda se lahko pripeljemo tudi tako, da v Kopru zavijemo iz avtoceste na izhodu za Pulj/Pulo, Poreč in Šmarje in nadaljujemo z vožnjo vse do naselje Dragonja, kjer zavijemo desno proti Sečovljam.

čas hoje čas hoje čas hoje

Časi: Izhodišče - konec solin 50 minut.

Sezona: Vsi letni časi.

opis poti opis poti opis poti

Vzpon: Od izhodišča do cilja hodimo po makadamski cesti, ki nas vodi med reko Dragonjo na levi strani in solinami na desni strani. Približno na začetku zadnje četrtine poti pridemo do križišča, kjer nas cesta vodi do slikovitega solinarskega muzeja. Nato se po isti cesti vrnemo nazaj do Dragonje in s hojo nadaljujemo naprej. Na koncu solin zavijemo desno in nato po nekaj 100 metrih hoje ponovno desno. Tu je urejeno manjše kopališče. Na prospektu solin je tu označena krožna pot do solinarskega muzeja, kar je možno v primeru, da je pot vzdrževana, sicer se moramo na izhodišče vrniti po isti poti.

Sestop: Na izhodišče se vrnemo po isti poti.

Pritisni na spodnje sličice.

    Za galerijo (27) pritisni: Sečoveljske soline

  Sečoveljske soline ob reki Dragonji so preplet solinarskih hišic, morskih kanalov in morja, kjer lahko zaplavamo.