Pepin kraški vrt

         

  Bunčetova domačija iz parkirišča za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone
Pepin kraški vrt

Vas Dutovlje leži v središču Kraške vinske ceste, ob glavni cesti Sežana–Nova Gorica. Središče vasi je strnjeno okrog renesančne cerkve Sv. Jurija iz 15. stoletja, ki predstavlja tudi najvišjo točko vasi, od koder imamo lep razgled na vasi proti Štanjelu in na Trnovski gozd. Na začetku vasi iz smeri Kreplje je poleg vaškega pokopališča tudi avstro-ogrsko vojaško pokopališče.V središču vasi, »Na placu«, stoji Bunčetova domačija, ki predstavlja izhodiščno točkoTeranove krožne poti. Pohodniška pot je speljana po nezahtevnih gozdnih in vaških poteh, mimo številnih vinogradov in suhih kamnitih zidov, ponuja pa čudovite razglede na edinstveno pokrajino vinogradov. Na Bunčetovi domačijista postavljena vrtova Pepin kraški vrt in Pepina zgodba, ki nam na manjši postavitvi predstavita Kras in življenje na Krasu, pomen kamna, način življenja Kraševcev, kraško arhitekturo in rastlinstvo kraške gmajne ter njegovo uporabo.Pepin vrt je na hortikulturni razstavi Hampton Court Palace Flower Show 2009 v Londonu prejel najboljšo oceno in zlato medaljo v kategoriji malih vrtov.

Pepin kraški vrt velja za enega najlepših majhnih vrtov v Sloveniji in bomo z njem otrokom pokazali primorsko cvetje.

Družinski izlet: Ogled Pepinega kraškega vrta in Pepine zgodbe je primeren za otroke stare 2 do 3 leta, na Bunčetovo domačijo lahko pridemo tudi z vozičkom za otroke. Do dvorišča, kjer sta postavljena vrtova, je nekaj stopnic.

Zahtevnost: Sprehod.

Oprema: Običajna obutev.

Sprehod. Sprehod. Sprehod.

Izhodišče: 290 m
Višina: 310 m
Višinska razlika: 20 m

Izhodišče: Vozimo se po primorski avtocesti. Zapustimo jo na izvozu Sežano– Vzhod. Zavijemo levo proti Sežani in na prvem križišču desno proti Novi Gorici. Vozimo se 10 minut, da prispemo v vas Dutovlje. Vrtova sta postavljena na Bunčetovi domačiji, veliki temno rdeči stavbi v središču vasi, 50 m naprej od cerkve, na levi strani. Parkiramo na parkirišču pri vaškem pokopališču: nasproti cerkve zavijemo levo navzdol proti vasi Kreplje in se peljemo cca. 500 m.

Sprehod traja manj kot eno uro. Čas hoje okoli izleta. Kaže koliko časa porabimo do cilja.

Časi: Celoten izlet nam bo vzel 45 minut.

Sezona: Vsi letni časi.

Izlet. Izlet. Izlet.

Vzpon: Od pokopališča se vzpenjamo cca. 500 metrov do središča vasi, kjer je postavljena Bunčetova domačija.

Sestop: Na izhodišče se vrnemo po Bazovski cesti.

Pritisni na spodnje sličice.

    Za galerijo (7) pritisni: Pepin kraški vrt
  Pepin kraški vrh je izvrstna turistička točka vredna ogleda.
 
 


Več informacij in vodeni ogledi:
TIC Sežana
+386 (0)5 7310128
Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.