Meniji za izlete po regijah Slovenije

         

 Koliševka Risnik iz Divače - za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone

koliševka Risnik

Koliševka Risnik, udorna dolina s strmimi stenami se nahaja neposredno ob Divači. Nastala je z udorom stropa velike podzemne jame. Pot okoli nje je lahek sprehod in nam nudi lep pogled na strme stene globoke jame. Občasno hodimo povsem ob nezavarovanem robu jame, zato pot terja tudi nekaj previdnosti. Ob poti bomo naleteli tudi na zanimive učne table. Koliševka Risnik se nahaja v regiji Primorska in Notranjska in podpregiji Obalno-Kraška. Še ožje se nahaja v podregiji Kras.

Koliševka Risnik je večji kraški udor okoli katerega vodi krožna pešpot primerna tudi za otroke stare 2 do 3 leta.

Družinski izlet: Opisana krožna pešpot je primerna za otroke stare 2 do 3 leta.

Zahtevnost: Sprehod.

Oprema: Običajna pohodniška oprema.

Višinska razlika na sprehodu.

Višina: 456 m - minimalna višina na poti
Višina izhodišča: 432 m
Višinska razlika:
24 m

Izhodišče: Peljemo se po avtocesti LJ-KP. Zapustimo jo na izvozu za Divačo. V krožnem križišču nadaljujemo proti Divači. Na prvem križišču zavijemo levo ponovno proti Divači. Nato takoj čez približno 30 metrov zavijemo levo na makadamsko cesto, kjer v bližini informativne table parkiramo.

Prehojen čas na sprehodu.

Časi: Izhodišče - krožno okoli koliševke Risnik - izhodišče 30 minut.

Sezona: Vsi letni časi.

Prehojena razdalja na sprehodu.

Vzpon: S hojo pričnemo mimo učne table na parkirišču, kjer smo parkirali vozilo. Pot nas vodi skozi gozd. Hitro pridemo do razpotja, kjer nadaljujemo desno do razglednega roba Risnika nekaj 10 metrov naprej. Nadlajujemo levo. Sledimo označeni pešpoti, ki nas hitro pripelje do z ograjo varovanega razglednega roba Risnika. Tu se nahaja tudi klopca in učna tabla. Pot gre naprej levo in nas vodi ob robu udora. Sledimo oznakam, vendar le do konca udora. Tam nas oznake usmerijo levo, mi pa nadaljujemo desno, sedaj po zahodnem robu udora. Po nekaj minutah hoje se priključimo poti, ki pridemo iz leve strani in vodi do tu od Divaške jame. Še naprej sledimo naši poti in robu Risnika. Pridemo do asfaltne ceste, kjer pot zavije desno. Nato nas pot pripelje do manjšega parkirišča. Tu lahko nadaljujemo povsem ob nezavarovanem robu, ali pa gremo do konca parkirišča in po poti prečkamo travnik. Na njegovem robu nas pohodna tabla usmeri levo. Ko ponovno pridemo do roba travnika pot zavije desno in kmalu se priključimo prvotni poti. Od tu do izhodišča imamo dobrih 5 minut hoje.

Sestop: Na izhodišče nas pripelje krožna pot okoli udorne doline Risnik.