Izliv Soče

          
 
Na obisk v slovensko zamejstvo - Izliv Soče v Jadransko morje za gps sled ali foto galerijo pritisni na zgornje ikone
  Izliv Soče

Izliv Soče v Jadransko morje se nahaja v naravnem rezervatu Isola della Cona blizu Tržiča, oziroma kot mu pravijo Italijani Monfalconeja. Številni dvojezični napisi nas opominjajo, da tu še vedno živijo slovenski zamejci. V osrednjem delu naravnega parka, dober kilometer stran od ustja reke Soče, je urejena izvrstna krožna učna pot, kjer bomo lahko spoznali in opazovali številne močvirske ptice, dvoživke, žuželke, pa tudi nekaj konj, ki se prosto pasejo znotraj parka. Ob poti so urejene številne opazovalnice ptic, kjer nas bo najbolj navdušil pisani čebelar. Z nekaj sreče bomo naleteli na prestrašeno kačo, v bolj zaraščenih predelih močvirja pa bomo zlahka opazovali številne barvite kačje pastirje in žabe. Sam rezervat obsega približno 2400 hektarjev in je pravi raj za ljubitelje ptic, saj jih v njemu stalno ali začasno prebiva približno tristo. Lahko se sprehodimo tudi povsem do ustja reke Soče, ki se lenobno vije med številnimi lagunami in zamočvirjenimi otočki in popolnoma nič ne spominja na živahno gorsko turkizno obarvano lepotico, kot jo imamo v spominu obiskovalci Severne Primorske. Številne učne table nas bodo poučile tudi o bogatem živalskem podvodnem svetu naravnega parka. Izliv Soče se nahaja v Italiji blizu slovenske meje, a ga bomo kljub temu uvrstili v regijo Primorska in Notranjska in v podregijo Obalno-Kraška.

Učna pot po naravnem rezervatu Isola della Cona, kjer se nahaja izliv Soče v Jadransko morje je odlična ideja za družinski izlet za otroke.

Družinski izlet: Ožji del poti po naravnem parku Isola della Cona je primeren tudi za najmlajše otroke, ki so komaj dobro shodili, saj je pot lepo vzdrževana in povsem položna. Zaradi dolžine poti jim po potrebi pomagamo z nošenjem. Pot lahko opravimo tudi z vozičkom za otroke, če smo ga pripravljeni nositi preko krajših stopnic preko katerih prečimo ožje zamočvirjene kanale. Pot z vozičkom je mogoča le v suhem.

Zahtevnost: Lahka delno označena pot.

Oprema: Običajna pohodniška oprema.

Sprehod. Sprehod. Sprehod.

Izhodišče: 4 m
Višina: 8 m
Višinska razlika: 4 m

Izhodišče: Peljemo se preko mejnega prehoda Fernetiči proti Monfalconeju, kjer zapustimo avtocesto na izvozu Monfalcone Ovest (Zahod), Redipuglia. Na prvih štirih krožnih križiščih sledimo izvozom za Grado (Gradež), Monfalcone. Na petem krožnem križišču izberemo izvor Grado, Isoladella Cona. Na šestem krožnem križišču izberemo izvoz Isola della Cona, sledimo rečnemu kanalu cca 1 km do prvega križišča, kjer zavijemo desno v smeri table Isola della Cona. Peljemo se po makadamski cesti in pri nasipu zavijemo desno ter se peljemo mimo parkirišča. Prečkamo nasip in zavijemo takoj desno. Nadaljujemo naravnost po makadamski cesti in sledimo reki Soči vse do parkirišča, kjer se cesta konča. Parkiramo ali prečkamo nasip in parkiramo na drugi strani pri stavbi kjer je vhod v park.

Sprehod traja manj kot eno uro. Čas hoje okoli izleta. Kaže koliko časa porabimo do cilja.

Časi: Sprehod po naravnem parku Isola della Cona na izlivu reke Soče v morje nam bo vzel 2 do 4 ure hoje, odvisno od tega koliko se bomo posvetili številnih učnim tablam ter opazovanju ptic in ostalih živali, ki jih bomo srečali na poti. Pot ki jo označuje gps sled si lahko še dodatno podaljšamo s sprehodom izven ožjega dela naravnega parka naprej po sipinah proti morju. Začetek poti se nahaja v parku in je označen.

Sezona: Vsi letni časi.

Izlet. Izlet. Izlet.

Vzpon: S hojo pričnemo na vstopu v park, kjer plačamo vstopnino. Držimo se označene poti, ki nas vodi mimo centra za obiskovalce, račjega muzeja, velike ptičje opazovalnice v treh etažah in naprej mimo številnih opazovalnic ptic. Pot je ves čas povsem položna ter občasno, ko prečkamo ožje kanale, opremljena s kratkimi lesenimi stopnicami, ki so edini vzpon, ki ga bomo deležni na poti. Označena je tudi pot, ki nas pripelje povsem do izliva reke Soče v morje. Ta del poti nam bo vzel približno eno uro in pol hoje.

Sestop: Na izhodišče nas pripelje krožna pot.

Pritisni na spodnje sličice.

    Za galerijo (85) pritisni: Izliv Soče
  Fotografija prikazuje dva čebelarja v naravnem rezervatu Isola della Cona, kjer je izliv Soče v Jadransko morje.