Meniji za izlete po regijah Slovenije

        

 Dobravica nad dolino Drage iz naselja Draga - za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone

Dobravica nad dolino Drage

Dobravica nad dolino Drage je stara vas katere največja znamenitost je cerkev Svetega Gregorja. Postavljena naj bi bila proti koncu srednjega veka. O njenem nastanku se je med domačini ohranila legenda. Opisani izlet v naravi se neposredno navezuje na sprehod v naravi Ribniki doline Drage. Do vasi se iz omenjene doline povzpnemo po gozdni učni poti Draga, vendar v obratni smeri. Pot leži v podregiji Krimsko hribovje in Menišija in regiji Vzhodni Dinarski svet.

Dobravica nad dolino Drage se nahaja na obrobju Krimskega hribovja in je primerna za družinski izlet.

Družinski izlet: Opisana krožna pot je primerna za otroke, ki so vajeni hoje in so stari 3 do 4 leta. Vkolikor hoje niso vajeni naj bodo stari vsaj 4 leta ali več. Izlet lahko dopolnimo z ogledom ribnikov, če imamo čas pa se lahko tudi sprehodimo okoli njih.

Zahtevnost: Lahka delno označena pot.

Oprema: Običajna pohodniška oprema. Pozimi priporočamo uporabo derez.

Višinska razlika na lahki poti.

Višina: 415 metrov
Višina izhodišča: 300 m
Višinska razlika:
Skupna dosežena višina 115 m.

Izhodišče: Vozimo po regionalni cesti Ljubljana - Kočevje, vendar le do Pijave Gorice. Sredi naselja se tik ob cesti nahaja majhna cerkvica. Tu zavijemo iz regionalne ceste proti Igu in Želimljam. Kmalu za naseljem pridemo do križišča. Cesta vodi naravnost proti Želimljam. Mi zavijemo desno proti Igu. Ko pridemo do naselja Draga parkiramo ob Centru za uposabljane otrok z motjo v duševnem razvoju Dolfke Boštjančič. Levo lahko zavijemo že na prvem križišču in parkiramo ob Centru, ali zapeljemo nekaj 10 metrov naprej in parkiramo levo blizu ribnika.

Prehojen čas po lahki poti.

Časi: Izhodišče - Ribniki doline Drage - Dobravica - izhodišče 1 ura 20 minut.

Sezona: Vsi letni časi.

Prehojena razdalja po lahki poti.

Vzpon: S hojo pričnemo mimo že omenjenega Centra Dolfke Boštjančič. Priti moramo do ceste, ki vodi mimo Centra proti Dolini Drage. Vkolikor smo parkirali ob ribniku gremo peš nazaj potem, ko smo si ogledali prvi ribnik, po cesti po kateri smo prišli v kraj. Hodimo nekaj 10 metrov do križišča, kjer nas table usmerijo desno. Sprva hodimo mimo že omenjenega centra. Za njim kmalu prečkamo krajši most. Pred njim nas rjava tabla opozarja na Ribnike v dolini Drage. Nadaljujemo naprej in se držimo levo. Asfaltna cesta postane makadamska in kmalu pridemo do Prvega ribnika. Takoj za njim je največji Veliki ribnik. Nato sledi Srednji ribnik, Rezani in Zadnji ribnik. Za njimi se makadamska cesta nekaj časa vzpenja v gozd, kjer nas tabla opozarja na območje medveda.
Hodimo le do prvega zaselka, nato se vračamo nazaj. Ko gremo mimo Rezanega ribnika imamo na levi strani gozd. Kmalu za njim pridemo do gozdne jase na naši levi strani. Sedaj prav tako na levi strani opazimo pot. Na naši desni sta leseni tabli z napisom močvirje in cvetlico. Tu zavijemo levo navzgor po poti ob robu gozda. Ko pridemo do vrha jase zavijemo levo po širši gozdni poti v gozd. Le-ta se kmalu zooža v gozdno stezo. Pripelje nas na gozdno jaso. Zavijemo desno navzgor in na vrhu jase ponovno desno v gozd. Po njemu ne hodimo dolgo, ko ponovno pridemo do naslednje gozdne jase. Poti sledimo čez jaso. Nekaj časa hodimo po gozdu, ko pridemo do ozke asfaltne ceste v vasi Dobravica. Tu nadaljujemo po cesti desno. Pred samo kmalu vidimo rdečo cerkev Svetega Gregorja. Hitro pridemo do hiše s svetlo turkizno zeleno modro fasado. Nasproti nje je manjša lesena baraka. Takoj za barako zavijemo na dobro shojeno pot desno navzdol. Po minuti hoje levo nad nami opazimo rdečo cerkev Svetega Gregorja. Občasno se nam odpre pogled na ribnike. Stalno se držimo naše poti, ki zavija desno. Kmalu za cerkvijo se prelevi iz peš poti v gozdno cesto. Sledimo tudi oznakam učne poti Draga, ki kažejo nam v nasprotno smer. Cesta nas pripelje na manj poraščen greben, kjer se nam odpre razgled na Veliki ribnik na desni strani in na naselje Draga in Ljubljansko barje na levi strani. Gozdni cesti sledimo še morda 5 minut, ko pridemo do Velikega ribnika. Nadaljujemo po makadamski cesti levo in pridemo na izhodišče.

Sestop: Na izhodišče nas pripelje krožna pot.