Meniji za izlete po regijah Slovenije

         

  Grad Konjice iz Slovenskih Konjic za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone
Grad Konjice

Grad Konjice se nahaja na strmem hribu nad Slovenskimi Konjicami. Njegovo dominantno lego nad mestom se še posebej lepo vidi na poti na Stolpnik. Grad je bil eden največjih na Štajerskem, njegove razvaline pa še danes presenetijo s svojo mogočnostjo in trdnostjo. Grad je deloma zavarovan pred nadaljnim propadanjem. Visoki bergfried je obnovljen, obrambno obzidje na njegovi ...

Družinski izlet na grad Konjice je primeren za otroke stare 3 do 4 leta.

Družinski izlet: Izlet na grad Konjice bodo zmogli otroci stari 3 do 4 leta. Velik del poti bodo zmogli tudi leto dni mlajši otroci, ki pa jim na bolj strmih predelih poti po potrebi pomagamo z nošenjem. Z avtom se sicer lahko zapeljemo skoraj povsem do vznožja gradu. Mogočne grajske razvaline med katerimi se lahko sprehodimo otrokom ne bodo pustile domišljije proste, saj med mogočnimi zidovi nekoč enega naših največjih gradov še vedno veje duh bojevitih vitezov, ki so tu nekoč gospodovali nad deželo.

Zahtevnost: Lahka označena pot. Med vzponom je del poti do grajskega griča nemarkiran.

Oprema: Običajna pohodniška oprema.

Višinska razlika na lahki poti.

Izhodišče: 333 m
Višina: 515 m
Višinska razlika: 182 m

Izhodišče: Vozimo se po štajerski avtocesti. Zapustimo jo na izvozu za Slovenske Konjice. Zapeljemo se v omenjeno mesto, kjer nas smerokaz usmeri levo proti staremu mestnemu jedru. Naravnost se vozimo vse do stare hiše ob cerkvi, kjer desno naprej opazimo oznako za parkirišče. Na tem parkirišču, ki se nahaja takoj za cerkvijo parkiramo.

Prehojen čas po lahki poti.

Časi: Izhodišče - Grad Konjice 30 minut.

Sezona: Vsi letni časi.

Prehojena razdalja po lahki poti.

Vzpon: Gremo čez cerkevno dvorišče in desno naprej mimo dvorišča starega župnišča nad cerkvijo. S hojo nadaljujemo naprej ob potoku, ki teče skozi staro mestno jedro, vse do dvorca Trebnik. Levo ga obhodimo in se za njem vzpenjamo skozi velik mestni park. Na prvem razpotju zavijemo levo navzgor. Pot nas vodi nad dvorec Trebnik, mestni park in mimo vodnega zbiralnika. Ozka pešpot nas vodi levo ob zbiralniku ter nato ob robu gozda nad razgledni travnik. Višje pridemo v gozd in že po nekaj korakih zavijemo s široke pešpoti levo na stezo. Držimo se je ves čas, višje se zooža v ožjo neoznačeno pešpot. Vodi nas skozi gozd in nas preko strmega pobočja pripelje do makadamske ceste. Gremo naprej po cesti. Vodi nas mimo razpotja za Skalo in Žičko kartuzijo in do razpotja pod gričem z grajskimi razvalinami. Tu zavijemo desno na grajsko pot, ki nas v dobri minuti pripelje pred razvaline gradu Konjice.

Sestop: Vračamo se po isti poti. Ko pridemo do roba gozda in oznak za Skalo in Žičko kartuzijo na desni strani ceste zavijemo levo navzdol. Markirana pot nas ob robu travnatega pobočja pripelje v gozd, kjer zavije desno. Spuščamo se po skalnatem koritu ozke in slikovite grape, ki nas pripelje do kolovoza po katerem nadaljujemo desno. Gremo mimo opuščenega kamnoloma in preko razgledne jase naprej v gozd. Pripelje nas do asfaltirane ceste na robu Slovenskih Konjic. Držimo se je naravnost navzdol in ko gremo mimo pokopališča pod cerkvico smo pozorni na markacijo - nahaja se tik pred zadnjo hišo naše ceste -, ki nas usmeri desno. Gremo naravnost po stezi do širše urejene pešpoti, kjer poljubno zavijemo levo ali desno. Pot nas pripelje do prvotne poti v mestnem parku nad dvorcem Trebnik. Tudi tokrat gremo mimo gradu levo, ne obhodimo ga kot med vzponom in se spustimo do ribnika. Od tu imamo do potočka, ki teče skozi staro mestno jedro le še nekaj korakov. Od tu se na izhodišče vrnemo po isti poti.