Meniji za izlete po regijah Slovenije

        

 Mala Mojstrovka - za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone

Mala Mojstrovka

Mala Mojstrovka je eden najlažje dostopnih dvatisočakov pri nas. Njena južna pobočja so položnejša in proti vrhu jih zamenjujejo melišča in ruševje, medtem ko se njen severni del spušča strmo navzdol. Razgled, ki ga nudi je izreden in zajema skoraj vse pomembne vrhove Vzhodnih Julijskih Alp. Leži v subregiji Julijske Alpe, ki spada v regijo Zahodni Alpski svet.

Zahtevnost: Zahtevna označena pot.

Oprema: Običajna pohodniška oprema in čelada. Pozimi obvezno tudi cepin in dereze.

Višinska razlika na zahtevni poti.

Višina: 2332 m
Višina izhodišča: 1611 m
Višinska razlika:
721 m

Izhodišče: Peljemo se po cesti Kranjska gora - Bovec. Ko pridemo na prelaz Vršič parkiramo.

Prehojen čas po zahtevni poti.

Časi: Prelaz Vršič - Šitna glava - Mala Mojstrovka 2 uri 15 minut, Mala Mojstrovka - škrbina v Grebencu - Vršič 1 ura 35 minut.

Sezona: Vsi letni časi. Pozimi v snegu se turo priporoča le zelo izkušenim gornikom.

Prehojena razdalja po zahtevni poti.

Vzpon: S parkirišča na Vršiču se usmerimo na pot, ki vodi na Mojstrovko in Sleme. Kmalu pridemo do do sklale z napisom Mojstrovka levo. Nadaljujemo po tej poti, ki se vzpenja prečno čez macesnov gozd. Po približno 30 minutah hoje pridemo do obsežnega melišča pot steno Male Mojstrovke. Nadaljujemo do križišča poti, kjer markirana pot po kateri smo prišli nadaljuje levo proti škrbini v Grebencu. Desno zavije neoznačena pot proti Šitni glavi po kateri nadaljujemo naš vzpon. Držimo se te poti, ki nas po približno 40 minutah hoje pripelje na travnati vrh Šitne glave. Od tu nadaljujemo proti Mali Mojstrovki. Po nas nekaj časa vodi položno po grebenu. Tik pred strmim delom se še nekoliko spusti, potem pa se začnemo vzpenjati v pobočje gore. Po slabih 25 minutah se naša neoznačena pot priključi Hanzovi poti na Malo Mojstrovko. Sedaj sprva precej strma markirana pot kmalu popusti in nas pripelje na vrh gore.

Sestop: Sestopimo po običajni poti, ki nas po drugi strani gore vodi skozi škrbino v Grebencu. Ta pot ni zahtevna je pa zelo naporna, še posebej če želimo po njej osvojiti goro. Vodi nas, namreč, po drobirju in številnih serpentinah. Pot je označena, sledimo markacija. Ko gremo skozi škrbino kmalu pridemo do razpotja, kjer nas je neoznačena pot vodila na Šitno glavo in tako zaokrožimo turo. Zavijemo desno na prvotno pot in se po njej vrnemo na izhodišče. Pred tem razpotjem je možen tudi spust na prelaz Vršič po brezpotju, kot označujejo gps sledi.