Meniji za izlete po regijah Slovenije

      

 Brana od Doma v Kamniški Bistrici - za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone

Brana

Brana je najvzhodnejša gora Grintovcev. Njen vrh je travnat in prostran in se spušča v Kotliški graben in škrbino Kotliči, kjer se spoji s Tursko goro. Severno-vzhodno meji na Kamniško sedlo zaradi katerega je iz Ljubljanske kotline nezgrešljiva. Njena z melišči posuta pobočja prehajajo v Logarsko dolino. Iz nje se vidi večina glavnih Kamniško-Savinjskih vrhov. Proti severu se lepo ...

Zahtevnost: Zahtevna označena pot.

Oprema: Običajna pohodniška oprema in čelada. Pozimi poleg čelade tudi cepin in dereze.

Višinska razlika na zahtevni poti.

Višina: 2253 m
Višina izhodišča: 601 m
Višinska razlika:
1652 m

Izhodišče: Zapeljemo se v Kamnik. Skozi mesto nadaljujemo proti Stahovici, kjer na večjem križišču zavijemo proti Kamniški Bistrici. Vozimo se do Doma v Kamniški Bistrici, kjer parkiramo na urejenem parkirišču pred Domom.

Prehojen čas na zahtevni poti.

Časi: Izhodišče - Brana 4 ure 30 minut.

Sezona: Vsi letni časi. Pozimi v snegu se pot priporoča le zelo izkušenim gornikom.

Prehojena razdalja na zahtevni poti.

Vzpon: Pot od Doma v Kamniški Bistrici do Kamniškega sedla je opisana na povezavi Kamniško sedlo.
Na Kamniškem sedlu zavijemo levo mimo Kamniške koče proti Brani, ki se dviga visoko in strmo nad nami. Zložno se vzpenjamo po travnatih pobočjih sedla. Kmalu pridemo do razpotja za Okrešelj desno navzdol. S hojo nadaljujemo naprej. Hitro pridemo do lažjega skalnatega predela, kjer si po potrebi pomagamo z rokami. Nato precej položno prečimo široka melišča. Nad njimi pridemo do razpotja, kjer gre pot naravnost proti Turski gori. Tu zavijemo levo proti vrhu Brane. Vzpenjamo se precej strmo po osojnem in skalnatem pobočju in večino časa si pomagamo z rokami. Občasno je pot varovana z jeklenicami ali klini. Na posameznih krajših mestih je pot tudi prepadna. Že zelo blizu konca vzpona pridemo do ozke, kratke in neizpostavljene grape, kjer moramo nekoliko prosto poplezati. Za njo zavijemo desno in kmalu pridemo do prostranih travnatih pobočij Brane, kjer imamo do vrha s križem le še nekaj deset metrov zložne hoje.

Sestop: Na izhodišče se vrnemo po isti poti.