Meniji za izlete po regijah Slovenije

        

 Kokrsko sedlo od Suhadolnika - za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone

Kokrsko sedlo

Kokrsko sedlo se je včasih imenovalo tudi Velika vrata. Na njemu se nahaja Cojzova koča. Je pa tudi odlično izhodišče na kar nekaj dvatisočakov. Leži ob vznožju Grintavca na severu in Kalške gore na jugu. Je odlično izhodišče za Kalški greben, Skuto, Kočne in Rinke ter seveda predvsem Grintavec in Kalško goro. Znamenita je tudi pot od Kamniškega sedla do Kokrskega sedla preko ...

Zahtevnost: Zahtevna označena pot.

Oprema: Običajna pohodniška oprema in čelada. Pozimi tudi dereze.

Višinska razlika na lahki poti.

Višina: 1793 m
Višina izhodišča: 770 m
Višinska razlika:
1023 m

Izhodišče: Vozimo po avtocesti Ljubljana - Jesenice. Zapustimo jo na izvozu Kranj - vzhod in nadaljujemo proti Jezerskemu. V vasi Kokra smo pozorni na rdečo pohodniško tablo na desni strani cesti le nekaj metrov pred mostom, ki nas usmerja na lokalno cesto desno navzgor. Po tej cesti se vozimo kar nekaj časa do urejenega parkirišča s pohodnimi tablami, informativno tablo in klopco ob njej, kjer parkiramo.

Prehojen čas po lahki poti.

Časi: Suhadolnik - Kokrško sedlo 2 uri 45 minut.

Sezona: Vsi letni časi.

Prehojena razdalja po lahki poti.

Vzpon: Iz parkirišča, ki je izhodišče izleta v naravi nadaljujemo takoj desno in nadaljujemo po makadamski cesti, ki nas v nekaj minutah pripelje do kmetije Suhadolnik. Tu zavijemo desno in ponovno nadaljujemo po makadamski cesti. Sedaj smo pozorni na odsek, kjer cesta zavija desno čez most, mi pa nadaljujemo levo v gozd po slabši gozdni cesti. Kmalu na levem ovinku zapustimo gozdno cesto in nadaljujemo desno po gozdni pešpoti. Nato se priključimo ožji gozdni cesti in hitro širši makadamski cesti, kjer nadaljujemo levo naravnost. Do tu je vzpon potekal zmerno strmo. Po položni makadamski cesti hodimo približno 5 minut, ko pridemo do razpotja. Smerokaz kaže desno na Cojzovo kočo po stari poti. Po tej se bomo vrnili. Mi nadaljujemo levo po zahtevni poti čez Taško. Po nekaj minutah hoje zavijemo desno v gozd na pešpot. Občasno je pot nekoliko bolj strma. Po približno 10 minutah od razpotja pridemo do visoke skale pod katero je votlina. Tu pot zavije levo in pot je prvič varovana z jeklenicami, ker vodi po skalah. Pot je sedaj na posameznih odsekih varovana z leseno lestvijo, jeklenicami ali klini. Na posameznih mestih je vzpon bolj strm in nekoliko bolj izpostavljen, vendar s premagovanjem nimamo večjih težav. Od votline do razpotja, kjer se pot iz Kokrskega sedla navzdol razcepi na staro pot ali pot čez Taško potrebujemo približno 25 minut hoje. Od tu naprej pot ni več zahtevna. Pot se sedaj vzpenja manj strmo, poteka med ruševjem in deloma po gozdu. Po približno 15 minutah pridemo do jase in razpotja levo za Kokrško in Jezersko Kočno. Nadaljujemo naravnost. Nad jaso imamo možnost nadaljevanja do Kokrskega sedla in Cojzove koče po hudourniški strugi in poteka nekoliko bolj desno od običajne poti. Vzpon je na posameznih mestih bolj strm, pot je peščena in poteka med skalami. Orientiramo se s pomočjo rdečih črt, ki nadomeščajo markacije. Slabih dvesto metrov pred ciljem se poti združita in kmalu pridemo na Kokrsko sedlo in Cojzovo kočo, kjer se nam odpre lep razgled in se še posebej dobro vidijo Storžič in okoliški hribi ter v ozadju Julijske Alpe s svojimi gorami.

Sestop: Iz Kokrskega sedla nazaj do Suhadolnika vodi krožna pot, ki ima kar tri krožne zanke. Sprva se vračamo po isti poti in se držimo desno, da ne pridemo na hudourniško strugo po kateri smo se vzpenjali. Pot se spušča dokaj strmo in vodi med ruševjem in po dolini med pobočju Grintavca in Kočne na eni strani in Kalškega grebena s Kalško goro na drugi strani. Pot je tudi dobro označena in nimamo težav z orientacijo. Do razpotja, kjer gre zahtevna pot čez Taško sedaj desno in stara pot levo potrebujemo približno 40 minut hoje. Da naredimo drugo krožno zanko nadaljujemo levo. Pot sprva položno preči gozdno pobočje, nato pa se prične spuščati. Na posameznih odsekih se lepo vidijo okoliški hribi. Občasno je varovana z jeklenicami in leseno ograjo ali utrjena z debli. Nato se strmo spusti v hudourniško strugo. Gledamo navzdol pridemo do struge naokoli iz leve strani, jo poševno navzdol prečimo in nadaljujemo navzdol proti gozdu po njeni desni strani. V gozdu se pešpot počasi priključi sprva manj zvoženi gozdni cesti. Po približno slabih 40 minutah od zgornjega razpotja Stara pot - čez Taško pridemo do spodnjega razpotja omenjenih poti. Na tej točki smo zaključili krožno pot. Sedaj nadaljujemo levo po makadamski cesti in se vrnemo na izhodišče po prvotni poti. Vkolikor želimo narediti še tretjo zanko, kot prikazujejo GPS sledi, nadaljujemo po makadamski cesti vse do izhodišča. Pri mostu, kjer smo nad Suhadolnikom iz makadamske ceste levo zavili v gozd, se zaključi še tretja zanka. Od tu se na izhodišče izleta vrnemo po prvotni poti.