Meniji za izlete po regijah Slovenije

        

 Vrtača iz Ljubelja - za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone

Vrtača

Vrtača je 2181 metrov visoka gora in neposredna soseda Stola in Begunjščice. Z nje se odpre razgled proti grebenu Zahodnih Karavank vse do Kepe. Lepo se vidi tudi greben Košute ter gore in hribi južno od nje. Lepo se odpre razgled na Savsko ravan, Kamniško-Savinjske Alpe in avstrijsko Koroško in Visoke in Nizke Ture. Opisana pot na Vrtačo je zahtevna. Leži v regiji Gorenjska, Bovška in Koroška, v podregiji Karavanke in še ožje v podregiji Zahodne Karavanke.

Zahtevnost: Zahtevna označena pot.

Oprema: Običajna pohodniška oprema in čelada. Pozimi obvezno tudi cepin in dereze.

Višinska razlika na zahtevni poti.

Višina: 2181 m
Višina izhodišča: 1055 m
Višinska razlika:
1126 m

Izhodišče: Vozimo se po gorenjski avtocesti. Zapustimo jo na izvozu za Tržič in nadaljujemo proti Ljubelju vse do istoimenskega mejnega prehoda z Avstrijo. Tik pred prehodom zavijemo levo na veliko parkirišče, kjer parkiramo.

Prehojen čas po zahtevni poti.

Časi: Izhodišče - Vrtača 3 ure 30 minut.

Sezona: Vsi letni časi. Pozimi v snegu je tura primerna zgolj za zelo izkušene gornike.

Prehojena razdalja po zahtevni poti.

Vzpon: S turo pričnemo tako, da ob parkirišču poiščemo pohodne table, ki nas usmerjajo v gozd po gozdni cesti na Zelenico, Vrtačo, Stol in tudi na Dom na Zelenici. Sledimo markacijam, ki nas po približno 10 minutah pripeljejo deloma po gozdni cesti, deloma po gozdni peš poti vse do roba smučišča. Od tu nadaljujemo po smučišču navzgor mimo koče Vrtača na višini 1288 metrov. Nadaljujemo za njo v ruševje, kjer nas pot ovinkasto pripelje do Doma na Zelenici.
Dom obhodimo desno od njega in nadaljujemo po smučišču navzgor, vendar že po slabih 100 metrih zavijemo desno čez progo v gozd. Čez približno 10 minut ponovno prečkamo smučarsko progo. Pot nas vodi med gozdnimi jasami, ruševjem in smrekami južnih pobočij grebena Vrtače. Občasno se kratko spušča ali se bolj strmo dviga. Po približno 30 minutah hoje prečkamo melišče. Pobočja so sedaj bolj odprta. Po še nadaljnih 5 minutah hoje pridemo do razpotja. Levo je smer za Stol. Nadaljujemo desno navzgor za Vrtačo. V približno 15 minutah pridemo do travnatih pobočij. Po približno 25 minutah prečkamo nekoliko bolj krušljivo skalnato pobočje. Do krajšega ozkega pomola potrebujemo še nadaljnih 5 minut hoje. Na tej točki pot zavije desno nazaj strmo navzgor. Vzpenjamo se občasno zelo strmo in na teh posameznih mestih si pomagamo z rokami. Pot nas vodi po zelo strmih travnatih pobočjih, ki so nevarna za zdrs. Po približno 30 minutah pridemo na vrh grebena. Do cilja imamo še približno 20 minut lahke grebenske hoje, kjer se nam odpre razgled na okoliške gore in nižje karavanške hribe.

Sestop: Na izhodišče se vrnemo po isti poti. Vkolikor želimo nekoliko drugačno pot kot med vzponom sledimo makadamski cesti od Doma na Zelenici vse do točke, kjer le-ta zavije ostro desno nazaj proti koči Vrtača. Na temu križišču nadaljujemo naravnost navzdol po travnatem pobočju. Tako si pot nekoliko skrajšamo. Prav tako se sedaj držimo smučišča levo povsem do izhodiščnega parkirišča in poti ne zaključimo skozi gozd kot smo jo pričeli. Na ta način si z delno krožno potjo popestrimo turo.