Meniji za izlete po regijah Slovenije

         

  Kanjon Kokre iz Kranja za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone
Kanjon Kokre

Kanjon Kokre se nahaja tik pod starim mestnim jedrom Kranja. Le-to počiva na pomolu, ki sta ga klinasto urezali reka Kokra in Sava in se na njegovem koncu združita. Naključni obiskovalec starega Kranja si težko predstavlja, da mesto le nekaj korakov stran skriva tako naravno znamenitost. Ob reki Kokri je urejena krožna sprehajalna pot, ki se spusti tudi do 30 metrov globoko ...

Izlet po kanjonu reke Kokre je primeren tudi za najmlajše otroke, saj je pot ves čas povsem položna.

Družinski izlet: Družinski izlet po kanjonu reke Kokre je primeren tudi za najmlajše otroke. Pot nas vodi ob reki in je zato ves čas položna. Izlet lahko opravimo tudi z vozičkom za otroke, vkolikor nam ni odveč njegova nošnja po nekoliko daljših stopnicah do brega reke. V tem primeru gremo na izlet le v suhem. Otrokem bosta zelo všeč dve brvi, ki vodita preko reke. Prodišča, zlasti med povratkom, so prav tako privlačen vir igre za najmlajše. Izlet je primeren za otroke stare 2 do 3 leta, pa tudi za tiste, ki so komaj shodili. Najmlajšim po potrebi pomagamo z nošnjo.

Zahtevnost: Sprehod.

Oprema: Običajna pohodniška oprema.

Višinska razlika na sprehodu.

Izhodišče: 395 m
Najnižji del poti: 373 m
Višinska razlika: 22 m

Izhodišče: Vozimo se po gorenjski avtocesti. Zapustimo jo na izvozu Kranj-vzhod in z vožnjo nadaljujemo levo proti Kranju. Na večjem krožnem križišču pred Mercator centrom gremo naravnost. Nato na prvem križišču zavijemo levo na Cesto Jaka Platiše. Držimo se je do križišča, kjer zavijemo desno na Cesto Rudija Šelige. V križišču z Likozarjevo ulico zavijemo levo. Cesta v daljšem desnem ovinku preide v Župančičevo ulico in nas pripelje do mosta, ki prečka reko Kokro. V bližini mosta parkiramo. Peš prečkamo most in na njegovi desni strani, pri parkirišču pred picerijo Romano (junij, 2016) poiščemo stopnice po katerih se spustimo do reke Kokre.

Prehojen čas na sprehodu.

Časi: Krožni sprehod po kanjonu Kokre 1 ura.

Sezona: Vsi letni časi.

Prehojena razdalja na sprehodu.

Vzpon: Sprehod po kanjonu Kokre lahko izkoristimo tudi za obisk starega mestnega jedra Kranja. Nato se vrnemo do izhodišča in se ob visokih podpornih stebrih cestnega mosta spustimo globoko do reke Kokre in do široke brvi. Tu ne gremo preko reke, temveč zavijemo levo. Široka in lepo vzdrževana pot nas vodi ob Kokri. Gremo mimo več klopi in nato prečkamo dolg travnik. Tu se odpre pogled na stanovanja, ki se dvigajo proti vrhu pomola mestnega jedra. Pot nas vodi mimo mosta (v gradnj junij, 2016). Tu se obrne nekoliko levo, se nekaj metrov dvigne ter nato desno ponovno sledi reki. Na tem predelu se kanjon hitro zooža, rastje pa postane gostejše. Kmalu pridemo do konca pot, kjer naletimo na večje votline.

Sestop: Po isti poti se vrnemo do zadnjega mosta in prečkamo reko. S hojo nadaljujemo desno. Široka in dobro nadelana pešpot se občasno nekoliko odmakne od reke, prav tako pa nas vodi mimo več klopi. V nadaljevanju gremo mimo več prodišči, kjer zlahka stopimo povsem do reke. Pot nas pripelje do široke brvi po visokim betonskim mostom in stopnic po katerih smo se prvotno spustili do reke. Od tu se na izhodišče vrnemo po isti poti.