Meniji za izlete po regijah Slovenije

           

 Grad Podsreda iz trga Podsreda - za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone

Grad Podsreda

Grad Podsreda je naš najbolj srednjeveški ohranjeni grad. Pogled na njegovo zahodno steno od kapelice svetega Florjana nas zlahka premakne daleč nazaj v preteklost. Od tu je pogled na grad najlepši. Za njegovo severno steno, na robu pomola na katerem stoji se odpre pogled na istoimenski trg Podsredo in Stare gore. Vsi trije tvorijo izjemo celoto, ki ji na slovenskem prostoru ni ...

Pešpot do gradu Podsreda iz istoimenskega trga je primerna za otroke stare 3 do 4 leta.

Družinski izlet: Izlet je primeren za otroke stare 3 do 4 leta ali starejše. Po potrebi jim pomagamo z nošenjem. Navdušila jih bo pot, ki nas zlasti v zgornjem delu vodi skozi slikovit gozd in nad globoko grapo nad katero stoji grad. Domišljijo jim bo razburkal grad, ki je ohranil svojo pristno srednjeveško podobo na razglednem pomolu Orlice visoko nad istoimenskim trgom.

Zahtevnost: Lahka označena pot.

Oprema: Običajna pohodniška oprema.

Višinska razlika na lahki poti.

Višina: 491 m
Višina izhodišča: 238 m
Višinska razlika:
253 m

Izhodišče: Pripeljemo se do Bistrice ob Sotli, kjer nadaljujemo proti Podsredi. Ko pridemo do križišča za trg Podsredo zavijemo levo proti naselju. Parkiramo čez približno 100 metrov na desni strani ceste takoj za avtobusno postajo.

Prehojen čas po lahki poti.

Časi: Trg Podsreda - grad Podsreda 45 minut.

Sezona: Vsi letni časi.

Prehojena razdalja po lahki poti.

Vzpon: Prečkamo cesto ob kateri smo parkirali in gremo mimo avtobusne postaje. Za njo zavijemo levo na prvo ožjo lokalno cesto. Nanjo nas usmeri tudi tabla za grad Podsredo. Kratko se spustimo in hitro pridemo do konca naselja in razpotja, kjer imamo levo nekaj minut do starega Levstikovega mlina. Gremo si ga ogledat, nato pa se vrnemo do razpotja, kjer sedaj nadaljujemo levo navzgor po ožji pešpoti. Počasi se dvignemo nad osamljemo domačijo v gozd. Sledimo oznakam za Pešpot Podsreda. Pot je dobro nadelana in na ključnih mestih označena. Vzpon skozi gozd je zmerno strm. Višje se pot položi, nato pa preko kratke brvi v precej slabem stanju (april, 2016) prečkamo slikovito grapo. Višje prečkamo spodnjo grapo, nad katero smo hodili večino zadnjega dela poti in nad katere strmimi pobočji stoji grad Podsreda. Od tu naprej se nam odprejo lepi razgledi na grad, ki ni več daleč. Kmalu gremo mimo zanemarjenega grajskega ribnika in poti, ki vodi proti kapeli svetega Florjana. Od tu imamo do grada še dobro minuto hoje.

Sestop: Na izhodišče se vrnemo po isti poti.