Meniji za izlete po regijah Slovenije

         

  Soteska reke Bistrice iz zaselka Zagaj za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone
Soteska reke Bistrice

Pot nas vodi po približno tri kilometre dolgi soteski reke Bistrice. Med Rebrijo in Tisovcem postane tako tesna, da postane neprehodna. Pobočja soteske so strma, skalovita in gozdnata. Na južni strani se stene dvigujejo preko 400 metrov visoko. Zlasti v zimskih mesecih daje soteski poseben pečat pogled na cerkev Matere božje na Svetih gorah. Velja za najbolj ohranjeno in slikovito ...

Izlet po soteski ob reki Bistrici je primeren tudi za družine z otroki v vozičku.

Družinski izlet: Izlet je primeren tudi za otroke stare do 2 leti, saj hodimo po ravni makadamski cesti, ki nas vodi skozi sotesko reke Bistrice. Zaradi dolžine izleta jim po potrebi pomagamo z nošenjem. Izlet lahko v celoti opravimo z vozičkom za otroke. Otroke bo navdušila neokrnjena narava in bližina reke Bistrice.

Zahtevnost: Sprehod.

Oprema: Običajna pohodniška oprema.

Višinska razlika na sprehodu.

Višina: 222 m
Višina izhodišča: 204 m
Višinska razlika: 18 m

Izhodišče: Peljemo se do naselja Bistrica ob Sotli. Če se pripeljemo iz Brežic se zapeljemo preko centra naselja mimo cerkve in pošte ter na križišču pred pokopališčem zavijemo levo proti Podsredi. Če se pripeljemo iz Podčetrtka, na prvem križišču za pokopališčem zavijemo desno proti Podsredi. Čez približno 500 metrov, med sadovnjaki, smo pozorni na manjšo tablo Kozjanskega parka, ki nas ob cesti usmerja levo proti Soteski reke Bistrice. Nahaja se poleg avtobusne postaje (april, 2015). Te ozke asfaltirane ceste se držimo naravnost nadaljnih nekaj 100 metrov do mosta, ki levo prečka reko in manjšega razpotja. Tu je naše izhodišče izleta. S hojo pričnemo naravnost po makadamski cesti. Vodi nas mimo ruševin stare hiše (april, 2015) ob desni strani reke.

Prehojen čas na sprehodu.

Časi: Približno 30 minut zmerne hoje po položnem makadamu, ki nas del poti vodi ob reki Bistrici.

Sezona: Vsi letni časi.

Prehojena razdalja na sprehodu.

Vzpon: Naše makadamske ceste se držimo vse do njenega konca, kjer postane soteska pretesna za nadaljno hojo. Pot nas vodi mimo Kunejevega jeza v Zagaju, kjer je nekoč deloval mlin. Gremo mimo rečnega tolmuna, kjer so si lokalni prebivalci uredili majhno priročno skakalnico, mimo posameznih njiv in travnikov. Nad nami se bohotijo Svete gore s cerkvijo Matere božje. Na koncu poti je dovolj prostora samo še za reko Bistrico.

Sestop: Na izhodišče se vrnemo po isti poti.