Meniji za izlete po regijah Slovenije

         

  Grad Lindek iz Belega potoka za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone
Grad Lindek

Grad Lindek nas pritegne s svojimi še vedno mogočnimi zidovi, vendar bi bila pot na Grajski hrib, kjer se razvaline nahajajo, tudi brez njega vredna obiska. Večino poti se vzpenjamo po soteski Belega potoka. Visoka stena pri kateri prečkamo potok že povsem na začetku poti se zdi kot stražar, ki nas spušča v zakladnico grajske gospode, kjer pa prejeti darovi niso snovne narave. Pot je ...

Družinski izlet na grad Lindek bodo lahko opravili otroci stari 3 do 4 leta.

Družinski izlet: Izlet je primeren za otroke stare 3 do 4 leta. Del poti bodo zmogli tudi mlajši, vendar jim na krajšem bolj strmem predelu pod slapom pomagamo z nošenjem. Soteska Belega potoka je zelo slikovita, najmlajše pa bo še posebej navdušil nekaj metrov visok slap ob poti. Še vedno mogočne razvaline gradu Lindek bodo razburkale domišljijo najmlajših, na njihovem južnem robu pa se odpre tudi širok razgled proti Celju. Pri hoji med razvalinami smo previdni, saj obstaja možnost rušenja s skalo grajenih zidov.

Zahtevnost: Lahka označena pot. Pozorni smo na možnost rušenja starih grajskih zidov.

Oprema: Običajna pohodniška oprema.

Višinska razlika na lahki poti.

Izhodišče: 434 m
Višina: 695 m
Višinska razlika: 261 m

Izhodišče: Vozimo se po štajerski avtocesti. Zapustimo jo na izvozu za Celje - center in nadaljujemo proti Vojniku. Zapeljemo se preko Frankolovega in nadaljujemo proti naselju Beli potok. V naselju smo pozorni na smerokaze na levi in desni strani ceste, ki nas usmerijo levo na lokalno cesto. Po nekaj sto metrih vožnje parkiramo ob križišču nad prvimi hišami naselja. Tu bomo opazili smerokaz, ki nas po usmeri proti gradu Lindek.

Prehojen čas po lahki poti.

Časi: Izhodišče - grad Lindek 45 minut. Bližnjica nam pri povratku skrajša pot za približno 10 minut hoje.

Sezona: Vsi letni časi.

Prehojena razdalja po lahki poti.

Vzpon: S hojo pričnemo po gozdnem kolovozu, ki nas sprva vodi ob potoku in mimo vodnega zajetja. Potok kmalu prečkamo pod visoko skalo, pot pa se prične dokaj strmo vzpenjati. Višje smo pozorni na nekaj metrov visok in zelo slikovit slap. Spustimo se lahko povsem do njegovega vznožja. Pot nas vodi pod visokimi stenami. Nad slapom se v tesno grapo vrezana struga potoka obrne desno. Ta predel poti je še posebej slikovit, saj nas pot v ovinku vodi mimo visokega, navpičnega pomola, ki navidez še poglablja sotesko Belega potoka. Tu se nahaja razpotje, a se držimo desno. Za ovinkom se pot položi. V nadaljevanju zložna pot večkrat prečka potok, ki na tem predelu odlaga lehnjak. V nadaljevanju gremo mimo ribnika, ki se nahaja levo ob potoku. Zlahka ga spregledamo, saj je njegov breg precej zaraščen. Tu se prične pot ponovno vzpenjati. Vodi nas mimo razpotja, kjer nas markacije usmerijo levo. Desna smer je bližnjica do gradu Lindek. Po njej se bomo vrnili. Hitro pridemo do košnega travnika, ki ga prečkamo. Tik pred makadamsko cesto zavijemo desno na travnat kolovoz. Nanj nas usmeri precej skrit planinski smerokaz. Kolovoz se hitro zooža v stezico, ki nas pripelje v gozd na širšo sprehajalno pot. Le-ta nas v dobrih 5 minutah pripelje ob vznožje grajskih razvalin.

Sestop: Vračamo se po isti poti, a že po morda 100 metrih hoje smo pozorni na neoznačeno razpotje, kjer se pešpot odcepi levo navzdol. To je kratka bližnjica, ki nas pripelje k ribniku, ki smo ga opazili med vzponom.