Idrijska Bela iz Idrije za gps sled ali galerijo pritisni na zgornje ikone 
Idrijska Bela

Idrijska Bela se nahaja v krajinskem parku Zgornja Idrijca. Znana je predvsem po bližnjem naravnem kopališču Lajšt, ki v poletni vročini privabi ne le okoliške prebivalce, temveč tudi goste iz bolj oddaljenih krajev. V kopališču se na reki Idrijci nahaja jez za katerim je nastalo manjše in zelo lepo jezerce v katerem obiskovalci, kljub mrzli vodi, radi zaplavajo, se sončijo na njegovem bregu ali poležavajo v senci okoliških dreves. Pri Lajštu se nahaja sotočje znamenite reke Idrijce in Belce. Slednja teče po istoimenski soteski in je znana predvsem po paru velikih klavž. Celotno območje se ponaša z neokrnjeno naravo, je precej neposeljeno in težko dostopno. Idrijska Bela ali kopališče Lajšt sta lahko tudi izhodišče za pohod na okoliške vrhove Idrijskega hribovja. Idrijska Bela in kopališče Lajšt se nahajata v regiji Primorska in Notranjska, še ožje v podregiji Idrijska in še ožje v podregiji Idrijsko hribovje.

Kopališče Lajšt v Idrijski Beli je priljubljeni poletno kopališče, kjer otroci skačejo z mostu v mrzlo reko.

Družinski izlet: Izlet je predvsem zaradi svoje dolžine primeren za otroke stare 3 do 4 leta, a le če so vajeni hoje, sicer se na pot odpravimo z otroki starimi 4 do 5 let. Pot je večinoma položna, le na odseku med jezom pri Kobili in gostilno Fežnar se občasno kratko povzpne ali spust, je pa zlasti za otroke sorazmerno dolga. Pot do Idrijske Bele in naravnega kopališča Lajšt je zlasti primerna za vroče poletne dni. Ob vodnem kanalu Rake nas hladi senca v Lajštu pa se lahko še dodatno ohladimo v sicer precej mrzli vodi Idrijce in Belce, ki imata tu sotočje.

Zahtevnost: Lahka označena pot.

Oprema: Lažja pohodniška obutev.

Sprehod. Sprehod. Sprehod.

Kopališče Lajšt: 398 m
Izhodišče: 327 m
Višinska razlika: 71 m

Izhodišče: Vozimo se po regionalni cesti Logatec - Idrija. Po daljšem spustu po soteski rečice Zale se zapeljemo preko križišča, kjer je levo smer za Belo, medtem ko se mi držimo tu naravnost za Idrijo. Ko se po približno 1 kilometru vožnje zapeljemo mimo oznake za Idrijo, čez nekaj sto metrov pridemo na južni rob mesta, kjer bomo levo ob cesti videli velik Tušev supermarket. Zapeljemo levo na njegovo parkirišče in parkiramo.

Sprehod traja manj kot eno uro. Čas hoje okoli izleta. Kaže koliko časa porabimo do cilja.

Časi: Izhodišče - Idrijska Bela, oziroma kopališče Lajšt 1 ura 30 minut.

Sezona: Vsi letni časi.

Izlet. Izlet . Izlet .

Vzpon: Preko parkirišča se sprehodimo do reke Idrijce, kjer gremo desno do velike brvi po kateri prečkamo reko. Za brvjo gremo levo navzgor po pešpoti. Hitro se povzpnemo do razpotja ob vodnem kanalu Rakah, kjer nadaljujemo levo. Poti se držimo kar nekaj časa. V nadaljevanju nas položna pešpot vodi mimo razpotja za Divje jezero, levo navzdol, ki si ga gremo ogledati po lastni želji. Sicer se na tem razpotju še vedno držimo naravnost. Še vedno položna pot nas pripelje do manjšega jezu na Idrijci imenovanega pri Kobili, kjer se Rake, oziroma vodni kanal prične in napaja z vodo reke. Za jezom se prične pot vzpenjati, a se hitro ponovno položi. V nadaljevanju se sorazmerno široka pešpot zooža ter sledi razgibanemu terenu, se občasno kratko vzpne, spusti ali položi. Po približno 30 minutah hoje od jezu gremo mimo razpotja za vrh Struga in takoj za tem mimo razpotja levo za Javornik in Špičasti vrh. Na razpotjih se držimo naravnost. Po nadaljnih 10 do 15 minut hoje gremo mimo naslednjega razpotja za Hleviško planino. Tudi tukaj se držimo naravnost. Kmalu prečkamo potok ob katerem je desno naslednje razpotje za Hleviše in Čekovnik. V strugi potoka lahko ob nizkih vodah vidimo manjši kotlič. Od potoka naprej se pot zlagoma spusti do gostilne Fežnar, kjer stopimo na glavno asfaltirano cesto in nadaljujemo desno. Ceste se držimo vse do Idrijske Bele in naravnega kopališča Lajšt, kjer se nahaja sotočje Belce in Idrijce.

Povratek: Na izhodišče se vrnemo po isti poti.

  Idrijska Bela ima povsem blizu naravno kopalipšče Lajšt, ki se nahaja v naravnem parku Zgornja Idrijca.