Meniji za izlete po regijah Slovenije
          
 
  Črna prst z gozdne ceste pod Snežno konto za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone
Črna prst

Črna prst je najvzhodnejši vrh verige Spodnjih Bohinjskih gora, ki presega 1800 metrov nadmorske višine. Je izvrsten razglednik, lahko dostopna in zato v poletnih mesecih precej oblegana. Tik pod vrhom, na robu pod katerih se posipajo črno obarvane preperele kamnine, ki so gori dale ime, se nahaja Dom Zorka Jelinčiča. Ta je bil nekoč ena izmed številnih vojaških karavl na meji med ...

Zahtevnost: Lahka označena pot. Spodnji del poti, do Orožnove koče, poteka skozi dokaj vlažen gozd. Pot je posuta s kamni in skalami na katere planinci nanašamo zemljo s škornji. Zato je pot spolzka in se varujemo zdrsa.

Oprema: Običajna pohodniška oprema.

Višinska razlika na lahki poti.

Izhodišče: 1174 m
Višina: 1844 m
Višinska razlika: 670 m

Izhodišče: Zapeljemo se v Bohinjsko Bistrico ter nato sledimo tablam za Soriško planino. Peljemo se mimo vasi Nemški rovt. Potem, ko se za Nemškim rovtov že kar precej povzpnemo, na prvem razcepu zavijemo desno na gozdno makadamsko cesto. Nanjo nas opozori tudi smerokaz za Črno prst in Orožnovo kočo. Potem ko se kar nekaj časa vozimo po tej cesti pridemo do prvega razpotja makadamskih cest, kjer nas smerokaz usmeri desno proti Vrhu Bače in Orožnovi koči. Na naslednjem razpotju gre cesta naravnost za Vrh Bače, desno pa za Orožnovo kočo. V nadaljevanju prečkamo eno izmed prog smučišča Kobla, vozimo pa se še naprej do oznak za Črno prst in Orožnovo koče (skozi Snežno konto ali Drčo). Parkiramo na ustreznem mestu ob gozdni cesti.

Prehojen čas po lahki poti.

Časi: Izhodišče - Črna prst 1 ura 45 minut. Krožen povratek preko planine Osredki 2 ure 15 minut.

Sezona: Vsi letni časi.

Prehojena razdalja po lahki poti.

Vzpon: Na pot, levo v gozd skozi Snežno konto, nas usmeri planinski smerokaz v bližini katerega smo parkirali. Pot je dobro nadelana in markirana in se zmerno vzpenja. Višje se pot občasno položi. Kmalu za tem pridemo do razpotja za Žlan-Polje, Bohinjsko Bistrico in Ravne po Drči. Tu se držimo levo. Nekaj minut za razpotjem se povzpnemo do koče. Pri Orožnovi koči nadaljujemo levo mimo terase za markacijami naprej v gozd. Vzpon je zmeren, pot pa je višje med drevjem občasno razgledna proti Liscu in Črni prsti. Ko se povzpnemo nad gozdno mejo, nas pot vodi po proti Triglavu razglednem pobočju poraslem z nizkim grmičevjem. V kratkih okljukih se vzpenjamo v breg vse do sten pod Črno prstjo. Tu pešpot zavije levo. Po krajšem vzponu se občasno nekoliko položi in nas vodi prečno na strm breg. Kmalu pridemo do prvega razpotja za Vrh Bače, planine Za Črno goro in Petrovega Brda pod prevalom Čez Suho. Še naprej se držimo naše poti, ki nas v naslednji dobri minuti pripelje na omenjen preval. Tu se nahaja naslednje razpotja z še več označenimi smermi. Zavijemo desno in se držimo se naše poti, ki nas po razglednem grebenu pripelje do Doma Zorka Jelinčiča na Črni prsti. Dom obidemo po levi ter se v nekaj korakih povzpnemo na razgleden vrh.

Sestop: Pri domu gremo naprej po grebenski poti proti zahodu. Sprva zložna in zelo razgledna pot nas vodi vrh ozkega grebena. Kmalu se pričnemo spuščati in hitro pridemo do razpotja na manjšem sedlu. Zavijemo desno navzdol proti planini Osredki, medtem ko je naravnost Rodica. Sprva precej gruščnata pot se sorazmerno hitro spušča, pripelje pa nas na manjši prelaz, kjer nas markirana pot vodi levo navzdol. Sorazmerno hitro se spuščamo po širokem travnatem pobočju. Na tem predelu je pot dokaj slabo nadelana in tudi označena (avgust, 2017), a ji vseeno zlahka sledimo. Nižje pridemo, sprva mimo redkega grmičevja in drevja, v gozd ter kmalu zatem preko zgornjega dela planine Osredki. Za planino se zmerno spuščamo skozi široko in neizrazito grapo, ki nas pripelje do planine Osredki in dveh že precej propadlih stanov. Planina je videti precej zapuščena in zlasti zgornji del se zarašča, kljub temu, da se na njej, vsaj občasno, paše živina (avgust, 2017). Pot nas vodi mimo stanov navzdol v gozd. Spust je sprva precej strm, pot pa nas vodi skozi gosto podrastje. Nižje strmina popusti, podrast pa se umakne Nižje gremo ponovno skozi precej zaraščen predel gozda in tudi spust je ponovno nekoliko hitrejši. Ko se naposled podrast ponovno umakne v nekaj minutah pridemo do gozdne ceste. Zavijemo desno na cesto in se je držimo vse do izhodišča. Ta del poti je ves čas zložen in dolg približno 2 kilometra.