Meniji za izlete po regijah Slovenije

        

  Mrežce s parkirišča pri Medvedovi konti - za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone

Mrežce

Mrežce so razgleden vrh visoko nad dolino Krmo iz katere vodi strma in zahtevna pot. Povsem drugače je na drugi strani grebena. Pod nami valovi morje temnih pokljuških gozdov, katerih položna pobočja segajo skoraj povsem do vrha gore. Pot nas vodi preko planine Lipance in mimo Blejske koče in tudi zato so Mrežce priljubljen cilj številnih družin z otroki. Vrh je primern za ...

Mrežce je vrh nad Blejsko kočo primeren tudi za družine z mlajšimi otroki, ki so navajeni hoditi vsaj eno uro in pol.

Družinski izlet: Tura je primerna za otroke stare 4 do 5 let. Vzpon na vrh je občasno nekoliko hitrejši, zato se po potrebi večkrat ustavimo, otroke pa na poti motiviramo z razgledi na pokljuške gozdove in višje na sosednje dvatisočake. Pod vrhom je široka in razgledna planina, dovolj oddaljena od prepadnega roba nad dolino Krmo.

Zahtevnost: Lahka označena pot. Med povratkom deloma neoznačena pot, vendar je orientacija zelo lahka.

Oprema: Običajna pohodniška oprema.

Višinska razlika na lahki poti.

Višina: 1965 m
Višina izhodišča: 1431 m
Višinska razlika:
534 m

Izhodišče: Peljemo se do Bleda, kjer sledimo oznakam za Gorje in Pokljuko. Vozimo se skozi Spodnje in Zgornje Gorje, nato pa se prične cesta vzpenjati. Glavni cesti sledimo do planine Mrzli studenec, kjer zavijemo desno na makadamsko cesto v smeri table Lipanca, Blejska koča, Medvedova konta. Cesti sledimo mimo planine Kranjska dolina vse do prvega križišča, kjer zavijemo desno proti Blejski koči, Lipanci in Medvedovi konti (4 km). Naravnost je planina Zajavornik. Vozimo se do naslednjega križišča, kjer zavijemo levo v smeri Blejska koča, Lipanca (2 km). Cesti sledimo mimo Medvodove konte vse do zapornice pred katero je parkirišče in naše izhodišče.

Prehojen čas po lahki poti.

Časi: Izhodišče - Mrežce po direktni poti 1 ura 30 minut. Mrežce - izhodišče mimo Debelega vrha 1 ura 30 minut.

Sezona: Vsi letni časi.

Prehojena razdalja po lahki poti.

Vzpon: Iz parkirišča se napotimo mimo zapornic naprej po široki pešpoti, ki se zmerno vzpenja skozi iglast pokljuški gozd. Poti se držimo vse do planine Lipance in Blejske koče. Pred kočo pri tabli z več smerokazi zavijemo levo na pešpot, ali tudi naravnost v smeri smerokaza za Mrežce. Če gremo levo hitro pridemo do razpotja, kjer se držimo desno. Po nekaj minutah hoje pridemo do označenega razpotja naravnost Viševnik, desno Mrežce - tu se bomo krožno vrnili. Pot se prične skozi mešan gozd vzpenjati nekoliko hitreje, a ne prestrmo. Višje nas oznake za Mrežce in Lipanski vrh usmerijo levo. Še vedno deloma strma pot nas pripelje na razgleden greben, kjer se obrne desno. Med ruševjem in preko travnatih zaplat nas pripelje do manjše planine že povsem pod vrhom Mrežc. Tu se nahaja razpotje levo za Viševnik. Po tej smeri se bomo krožno vračali. Nadaljujemo desno in po nekaj minutah zložne hoje pridemo na vrh Mrežce.

Sestop: Do razpotja za Viševnik se vrnemo po isti poti. Nato sledimo smerokazu in se spuščamo po planini proti ruševju. Preko planine je pot povsem nenadelana, zato se držimo dokaj obledelih markacij (avgust, 2016). Pri ruševju se pot obrne desno in postane dobro vidna. Kmalu se pričnemo do manjšega sedla nekoliko hitreje spuščati. Za njim se pot položi. Hodimo po neoznačeni stezi, ki vodi proti Debelemu vrhu pred nami. Pozorni smo na stezo pod nami, ki se počasi dviga proti naši. Ko se obe poti zdržita zavijemo levo nazaj na spodnjo. Sedaj smo pozorni na skalo z narisano bledo puščico, ki nas usmeri desno - naravnost bi šli proti Mrežcam. Držimo se steze, ki nas v nekaj minutah pripelje do glavne, široke in markirane poti Blejska koča - Viševnik. Položna pot nas kmalu pripelje do ovinka, kjer je označeno razpotje za Mrežce. Še naprej se držimo naše poti in ko se obrne levo se prične zložno spuščati skozi mešan gozd. Pripelje nas na prvotno razpotje Viševnik - Mrežce nedaleč od Blejske koče. Od tu se na izhodišče vrnemo po poti vzpona.