Meniji za izlete po regijah Slovenije
    
 
  Planina Osredki z gozdne ceste pod Snežno konto za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone
Planina Osredki

Planina Osredki je deloma opuščena planina pod zahodnimi pobočji grebena Kozji rob, ki se nadaljuje proti brezpotnemu Liscu. Čeprav se na njej še pase živina (avgust, 2017) deluje precej opuščeno in zlasti njen zgornji del se počasi zarašča. Poseben čar ji dajeta dva skupaj stoječa pastiraska stana, ki sta v precej slabem stanju. Enega od njiju so pred leti preuredili v bivak. ...

Izlet za otroke na planino Osredki je lahek, vodi pa nas skozi občasno precej zaraščen gozd.

Družinski izlet: Izlet je primeren za otroke stare 3 do 4 leta. Na poti bomo srečali le redkokoga, na planini pa je v precej slabem pastirskem stanu urejen bivak z dvema zasilnima ležiščema.

Zahtevnost: Lahka označena pot.

Oprema: Običajna pohodniška oprema.

Višinska razlika na lahki poti.

Izhodišče: 1140 m
Višina: 1400 m
Skupna dosežena višina: 260 m

Izhodišče: Zapeljemo se v Bohinjsko Bistrico ter nato sledimo tablam za Soriško planino. Peljemo se mimo vasi Nemški rovt. Potem, ko se za Nemškim rovtov že kar precej povzpnemo, na prvem razcepu zavijemo desno na gozdno makadamsko cesto. Nanjo nas opozori tudi smerokaz za Črno prst in Orožnovo kočo. Potem ko se kar nekaj časa vozimo po tej cesti pridemo do prvega razpotja makadamskih cest, kjer nas smerokaz usmeri desno proti Vrhu Bače in Orožnovi koči. Na naslednjem razpotju gre cesta naravnost za Vrh Bače, desno pa za Orožnovo kočo. V nadaljevanju prečkamo eno izmed prog smučišča Kobla, vozimo pa se še naprej mimo oznak za Črno prst in Orožnovo koče (skozi Snežno konto ali Drčo). Po približno dveh kilometrih vožnje smo pozorni na napis Osredki in markacijo na skali ob gozdni cesti. Napis je nekoliko skrit v podrastju na levi strani ceste glede na naš prihod.

Prehojen čas po lahki poti.

Časi: Izhodišče - planina Osredki 45 minut.

Sezona: Vsi letni časi.

Prehojena razdalja po lahki poti.

Vzpon: Vzpon se prične precej zložno skozi gozd. Kmalu pridemo v predel gozda s precej gosto podrastjo, kjer je tudi vzpon nekoliko hitrejši. Višje se podrast umakne, pot pa nekoliko položi. Še naprej se držimo naše poti, ki nas ponovno privede v s podrastjo precej zaraščen predel gozda. Tu je tudi vzpon ponovno hitrejši, še posebej tik pod planino. Ko pridemo do gozdnega roba imamo do pastirskih stanov le še nekaj minut hoje. Pot je ves čas markirana in shojena in ji brez težav sledimo. Če se želimo sprehoditi do zgornjega predela planine še naprej sledimo markacijam in poti, ki nas je privedla do planine. Zmerno vzpenjajoča pot nam bo vzela približno 10 minut hoje.

Sestop: Na izhodišče se vrnemo po isti poti.