Meniji za izlete po regijah Slovenije

          

 Planina Razor s planine Kuk - za gps sled ali  galerijo na zgornjo ikono
Vrh nad Škrbino

Planina Razor leži na stičišču več pomembnih veznih poti, Slovenske planinske transverzale, Evropske pešpoti E7 in Slovenske geološke poti. Neposredno nad planino se dvigajo strma pobočja vrhov, ki si od vzhoda proti zahodu sledijo od Žabiškega Kuka, Vogla v ozadju, do Vrha Krnic in prevala Globoko čez Rušnati vrh, Mejo in Vrh nad Škrbino do Tolminskega Migovca. Proti jugu se ...

Družinski izlet na planino Razor je primeren za otroke stare 3 do 4 leta.

Družinski izlet: Izlet do planine Razor je zaradi dolžine primeren za otroke stare 3 do 4 leta, a bodo večji del poti zmogli prehoditi tudi mlajši otroci, še posebej tisti bolj vztrajni. Pot nas ves čas vodi po makadamski cesti, ki je na bolj strmih predelih asfaltirana ali betonirana. Na planini nas pričaka planinska koča, klopi pred njo ter visoka zelo lepa drevesa. Otroci bodo na planini našli veliko varnega prostora za igro. Če se bomo z njimi sprehodili višje, do zgornje meje pašnikov, postane planina zelo razgledna tako proti pobočju grebena, ki povezuje Vogel in Žabiški Kuk, še zlasti pa proti jugu, kjer se širijo Severno Primorska hribovja.

Zahtevnost: Lahka označena pot.

Oprema: Običajna pohodniška oprema.

Višinska razlika na lahki poti.

Višina: 1315 m
Višina izhodišča: 1150 m
Višinska razlika:
165 m

Izhodišče: Med Mostom na Soči in Tolminom se odcepi cesta v Podljubinj. Iz Podljubinja se peljemo naprej proti vasi Ljubinj, kjer za cerkvijo zavijemo levo proti planini Razor in Stador. Cesta nas pripelje do parkirišča na planini Stador, kjer je v bližini planinski dom. Tu se zapeljemo še naprej proti planini Lom ter preko nje naprej za oznakami proti planini Razor. Na višini 1150 metrov pridemo do planine Kuk in parkirišča pred njo. Tu parkiramo, saj nadaljna vožnja ni dovoljena.

Prehojen čas po lahki poti.

Časi: Planina Kuk - Koča na planini Razor 1 ura.

Sezona: V vseh letnih časih. V snežnih razmerah je dostop do izhodišča z avtomobilom lahko zelo otežen, saj je zadnji del makadamske ceste pred planino Kuk zelo ozek in na posameznih mestih zelo strm.

Prehojena razdalja po lahki poti.

Vzpon: Od parkirišča se ves čas držimo občasno na strmih mestih asfaltiranega ali betoniranega kolovoza. Vodi nas preko planine Kuk ter višje mimo razpotja - desno E7 Rut, 6 ur, levo Koča na Planini Razor 30 minut. Med potjo gremo tudi mimo označenega razpotja za Žabijski Kuk, kot piše na planinskem smerokazu. Pot, ki se je do sedaj vzpenjala pretežno zložno se počasi položi in nas pripelje na planino Razor.

Sestop: Na izhodišče se vrnemo po isti poti.