Meniji za izlete po regijah Slovenije

   

 Slatnik s Soriške planine - za gps sled, galerijo pritisni na zgornje ikone

Slatnik

Slatnik se nahaja na travnati planoti posuti s številnimi zaobljenimi vrhovi nad Soriško planino. Izstopajo štirje, poleg Slatnika še Možic in bolj vzhodno Lajnar in Dravh. Na planoti bomo opazili vojašnico in številne bunkerje, ki si jih lahko previdno tudi ogledamo. To so ostanki nekoč utrjene meje med staro Jugoslavijo in Italijo. Iz Slatnika se lepo vidi Porezen, Ratitovec in Črna prst. ...

Za izlete v bližini

pritisni na ikone na zemljevidu

  Display GeoJSON on OpenStreetMap
X Full size image

Iz Soriške planine vodi pot primerna za otroke na Slatnik.

Družinski izlet: Izlet je zaradi občasno bolj strme poti, zlasti med spustom, primeren za otroke stare 4 do 5 let. Mlajšim po potrebi pomagamo z nošenjem. Del poti je občasno neoznačen, vendar ves čas dobro nadelan in z orientacijo ne bomo imeli težav.

Zahtevnost: Lahka označena pot.

Oprema: Običajna pohodniška oprema.

Višinska razlika na lahki poti.

Višina: 1609 m - severozahodni vrh, 1597 m - jugovzhodni vrh
Višina izhodišča: 1278 m
Višinska razlika: 331 m

Izhodišče: Vozimo se preko Škofje Loke, Železnikov in naprej preko Zalega Loga. Ko pridemo do odcepa za Sorico in Bohinj zavijemo desno v klanec. Te ceste se držimo do širokega prelaza Bohinjsko sedlo, kjer je tudi Soriška planina.
V primeru, da je cesta desno zaprta se peljemo levo do zaselka Petrovo Brdo, kjer za serpentinama zavijemo desno proti Sorici in Bohinju. Vozimo se do širokega Bohinjskega sedla.

Prehojen čas po lahki poti.

Časi: Izhodišče - Slatnik-jugovzhodni vrh 1 ura 30 minut. Slatnik-jugovzhodni vrh - izhodišče 45 minut.

Sezona: Vsi letni časi.

Prehojena razdalja po lahki poti.

Vzpon: Iz širokega parikirišča gremo mimo spodnje Brunarice in za njo mimo spodnje postaje smučarske žičnice Slatnik. Sledimo žičnici, ki je sicer najbolj desna smučarska naprava na Soriški planini, vse do Litostrojske koče. Pri koči zavijemo desno proti leseni, trikotni hiški z rdečim križem (julij, 2015). Od tu sledimo obledelim markacijam na drevesih nad hiško. Vodijo nas desno navzgor. Hodimo po ozki pešpoti, ki nas vodi vzporedno s smučiščem na levi strani. Višje pot zavije desno in hitro pridemo v gozd, kjer je vzpon občasno bolj strm. Nad gozdom pridemo v ozko dolinico poraslo z gostim podrastjem. Če sledimo poti naravnost po dolinici pridemo mimo stare vojašnico tik pod vrh severnozahodnega Slatnika. Mi se raje odločimo, da na razpotju, nekoliko višje v dolinici ne gremo naravnost, temveč zavijemo desno na ozko, neoznačeno, vendar dobro nadelano pešpot. Pripelje nas na sleme, kjer nadaljujemo levo. Po slemenu se spustimo do razpotja na mulatjeri. Iz njega se v nekaj minutah povzpnemo naravnost navzgor na severnozahodni Slatnik.
Po isti poti se vrnemo do mulatjere in nadaljujemo desno. Pot nas pripelje do razpotja. Obledela oznaka za Slatnik nas usmeri levo. Neoznačeni, vendar dobro nadelani pešpoti sledimo do prvega bunkerja, kjer pot zavije desno. Od tu imamo do jugovzhodnega Slatnika le še dobrih 5 minut hoje. Naš cilj se nahaja levo pred nami.

Sestop: Vračamo se tako, da gremo naprej po ozkem grebenu Slatnika. Stezica nas vodi po strmih travnatih pobočjih nad Soriško planino. Nižje se priključimo nekoliko širši pešpoti, ki nas kmalu pripelje na sedlo med Lajnarjem in Slatnikom. Tu zavijemo levo v gozd. Pot se občasno dokaj hitro spušča in je precej peščena, zato se moramo nekoliko paziti zdrsa. Iz gozda hitro pridemo nad smučišča Soriške planine preko katerih se vrnemo na izhodišče.